Aangekondigde rellen in Kortrijk draaien op niets uit: “Geen incidenten of arrestaties”

De politie was in grote getale aanwezig. © AN
Annelies Nollet

Op sociale media circuleerde de afgelopen dagen een oproep om maandagavond te verzamelen in het centrum van Kortrijk. Bedoeling was om in de nasleep van de Black Lives Matter betogingen “te doen zoals in Brussel”, waar zware rellen uitbraken. Een tiental jongeren daagden op. Maar de massale aanwezigheid van de politie zorgde ervoor dat hun plannen met een sisser af liepen.

Op sociale media circuleerden al enkele dagen verschillende oproepen om in het centrum van Kortrijk te komen betogen tegen racisme. In Brugge, Oostende, Antwerpen en Brussel vonden afgelopen weekend, tegen alle coronamaatregelen in, al dergelijke manifestaties plaats. In onze provincie verliepen die rustig. In Antwerpen en Brussel braken rellen uit en moesten telkens een paar honderd betogers worden opgepakt.

Verschillende jongeren riepen op om iets gelijkaardigs te organiseren in Kortrijk. Ze viseerden onder andere schoenenwinkel Foot Locker in het centrum. Het was Vlaams Belang die de kat de bel aanbond, maar ook de politie was vrij snel op de hoogte. Ze kwamen ter plaatste met een in Kortrijk zelden geziene politiemacht. Exacte cijfers wil politiezone Vlas niet kwijt, maar om het volledige winkelwandelgebied af te sluiten waren verschillende tientallen agenten nodig. De meeste waren voorzien van een helm en schild. Er patrouilleerden ook agenten in burger en met honden in de omliggende straten.

Beter voorkomen dan genezen

Uiteindelijk bleek al dat machtsvertoon voor niets. Er daagden enkele tientallen jongeren van verschillende origine op. Maar meer dan wat stoerdoenerij was er niet bij. Er waren dan ook heel wat medewerkers van vzw Ajko en de Kortrijkse moslimgemeenschap aanwezig om de vrede te helpen bewaren. Jamal Qnioun bijvoorbeeld sloot speciaal zijn pizzazaak om een oogje in het zeil te kunnen houden. “Ik vertel jongeren simpelweg vriendelijk om terug naar huis te vertrekken. Naar mij luisteren ze. Er zijn er al heel wat vertrokken. Alleen een paar koppigaards bleven staan. Maar ook die hebben niet voor problemen gezorgd.”

Het waren vooral tieners die een kijkje kwamen nemen.
Het waren vooral tieners die een kijkje kwamen nemen.© AN

Ook Brahim Bouzarif, medewerker van de Kortrijkse Atakwa-moskee, was maandagavond aanwezig. Hij stuurde enkele uren voor de betoging nog een video de wereld in waarin hij jongeren opriep om vooral niet naar het centrum te komen. Hij laat in de video weten dat hij beseft dat ook Kortrijkse jongeren met racisme te maken krijgen, maar dat geweld niet de oplossing is.”

De aanwezige jongeren zelf wilden weinig kwijt. Waarom ze hier zijn? “Omdat Kortrijk vol racisten zit”, klinkt het hier en daar. Maar de meesten weten het eigenlijk niet zo goed. “We hoorden dat er iets te doen zou zijn, dus we komen eens kijken“, is een vaak terugkerend antwoord. Het ging hoofdzakelijk om tieners.

Geen incidenten

Politiewoordvoerder Thomas Detavernier kon ons gisteren nog bevestigen dat er geen incidenten of arrestaties plaats vonden. “Er waren hier en daar kleine groepjes jongeren te zien in het straatbeeld. Dat was alles”, klinkt het.

De meeste jongeren bleven gewoon wat rond hangen.
De meeste jongeren bleven gewoon wat rond hangen.© AN

De Kortrijkse burgemeester, Vincent Van Quickenborne is tevreden met de rustige afloop. “Kortrijk bewijst dat het anders kan dan in Brussel. Terwijl de brandweer in Bissegem een echte brand bluste, probeerden extremisten van links en rechts een virtuele brand aan te wakkeren in de stad. Het is hen niet gelukt. Wij laten ons niet verdelen. Dank aan het uitstekende werk van politie, brandweer, stadsmedewerkers en vele geëngageerde Kortrijkzanen en vrijwilligers. Met goede gesprekken (preventie) en alerte veiligheidsdiensten (repressie) is er veel mogelijk. Heel veel. Dank ook aan alle jongeren die zich niet laten ophitsen door de bagger en de leugens van de extremisten.”

Betere manier

Dat je stem laten horen ook anders kan, bewijzen de jongeren van Vzw AjKo, Level Up, Red-Side Academy, De Stroate en Quindo. Via BLM8500 helpt Vzw AjKo om in Kortrijk acties op te richten, om racisme bespreekbaar te maken, om elkaar slimmer te maken en te protesteren op een verstandige en vreedzame manier. BLM8500 organiseert deze week elke dag een flashmob op een ander moment en andere locatie in Kortrijk. Wie interesse heeft om mee te doen, of zijn verhaal eens kwijt wil, kan terecht bij vzw Ajko.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.