Aanbod van 140.000 stripverhalen

De grootste Vlaamse webshop voor stripverhalen opereert sinds korte tijd vanuit de Wijnbergstraat in Wevelgem. Daar kan je alle stripverhalen die in Vlaanderen worden uitgegeven inkijken en kopen. Uitbaters Christophe Casier en Filip Troch willen met Stripweb ook in Wallonië doorbreken.

Christophe Casier werkt vanuit Wevelgem aan de grootste stripwinkel van België©SLW SLW
Christophe Casier werkt vanuit Wevelgem aan de grootste stripwinkel van België©SLW SLW

Wordt Wevelgem het Belgische mekka van het stripverhaal? Dat zou zomaar eens kunnen. Naast Jeugdhuis Ten Goudberge, waar een van de grootste stripbibliotheken van Vlaanderen huist, kwam er recent ook een stripwinkel in de Wijnbergstraat bij. En niet zomaar een, want bij Stripweb vind je het grootste aanbod van stripverhalen in Vlaanderen. Het Wevelgemse strip-walhalla is geboren.

Kijken en kopen

“Hier is het afhaalpunt voor de webwinkel Stripweb.be”, vertelt Christophe Casier (44), die in de buurt woont. “We hebben er nu ook een winkel ingericht waar je de stripverhalen kan inkijken en kopen.”

Twee jaar geleden kreeg stripliefhebber Filip Troch (54) uit Lauwe een voorstel waar hij niet aan kon weerstaan: hij kon de webshop van Stripweb.be overnemen. Een kans die hij met beide handen greep, al was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. “De webwinkel functioneerde niet zoals het hoort”, vertelt Filip. “Met wat kleine ingrepen kreeg ik de webshop weer aan het draaien. Het slorpte ontzettend veel van mijn tijd op, dus op dat moment was ik tevreden om Christophe te ontmoeten.”

Wevelgemnaar Christophe Casier (44) laat zich net als Filip al zijn leven lang meeslepen door de magie van het stripverhaal. Zijn privécollectie van zowat 15.000 strips bevat hoofdzakelijk Nederlandstalig werk, in tegenstelling tot die van Filip, die hoofdzakelijk Franse stripverhalen aankocht.

Voltijdse job

Met zijn eigen uitgeverij Microbe bracht Christophe ondertussen een veertigtal stripverhalen op de markt die hij onder meer via Stripweb.be aan de man bracht. “Zo ontmoette ik Filip. We merkten al snel dat we op dezelfde golflengte zaten en elkaar aanvulden”, zegt Christophe.

600 pakketten per week

“Ik twijfelde niet en zette mijn schouders onder de webwinkel. Die boerde zo goed dat het voor mij een voltijdse job geworden is.”

Momenteel telt stripweb.be 24.000 klanten die kunnen kiezen uit het gigantische aanbod van 140.000 stripverhalen. De uitvalsbasis ligt sinds een aantal weken in de Wijnbergstraat. Daar ligt ook de enorme stock stripverhalen van waaruit wekelijks gemiddeld 600 pakketten vertrekken naar de uithoeken van Vlaanderen en Nederland. “Het is eigenlijk een veredeld afhaalpunt”, vervolgt Christophe.

“Maar tegelijk een gewone stripwinkel. We geven advies. Bezoekers die iets nieuws zoeken voor zichzelf of als geschenk, kunnen we vanuit onze expertise raad geven en bovendien onmiddellijk de boeken tonen die hier op stock liggen. Hoewel er zich onder de voorraad heel wat exotische strips bevinden, zijn het dezelfde klassiekers die populair blijven: Kuifje, Lucky Luke, Buck Danny, Blake en Mortimer… De tendens is zelfs dat de oude strips zoals Sammy en Piet Pienter en Bert Bibber opnieuw worden uitgegeven.”

Meerdere overnames

Het tweetal werkt aan de volgende stappen om de webwinkel uit te bouwen tot de grootste van het land. “Contacten zijn gelegd om de legendarische Brugse Stripwinkel ‘De Striep’ over te nemen, ook in Gent zijn stappen gezet voor een toekomstige overname”, besluit Christophe. “En met de overname van de Brusselse stripwinkel Forbidden Zone hebben we nu ook een uitvalsbasis voor onze Franstalige webshop bdweb.be die momenteel volop in testfase zit.” (SL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.