Aanbod aan sociale woningen moet in Ichtegem drastisch verhogen

Schepen Tina Ledaine in de Engelstraat op de plaats waar bijkomende sociale wooneenheden gebouwd zullen worden. © (foto Coghe)
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Het gemeentebestuur kreeg een slecht rapport van de Vlaamse Overheid wat sociale woongelegenheid betreft. Ichtegem is op dat vlak bij de 16 slechtste Vlaamse gemeentes. De Vlaamse overheid zet het gemeentebestuur dan ook aan om actie te ondernemen.

Wil het bestuur het door Vlaanderen opgelegde Bindend Sociaal Objectief behalen, dan moet het tegen 2025, 84 bijkomende sociale woningen kunnen aanbieden.

“We scoren inderdaad onvoldoende wat sociale woongelegenheid betreft”, geeft de bevoegde schepen Tina Ledaine mee.

Woningen bouwen

“Bijkomende sociale huurwoningen op de markt brengen, kunnen we op twee manieren doen. In de eerste plaats kunnen, via samenwerkingsverbanden met sociale huisvestingsmaatschappijen zoals De Mandel, WoonWel en Vivendo, bijkomende woningen gebouwd worden.”

“Zo komen er op redelijk korte termijn, in het centrum van Ichtegem, op de plaats van het Crelan kantoor en er net naast, 12 tot 15 sociale huurappartementen bij. In Eernegem, aan het Boomplein, komen er acht nieuwe appartementen. Op langere termijn staat een groot sociaal woningbouwproject op stapel aan de Akkerbeek in Eernegem. Daar worden een 50-tal nieuwe sociale woningen gepland. Daarvoor moet wel een nieuw RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) worden opgemaakt en daar wordt nu werk van gemaakt.”

Sociaal verhuurkantoor

“Naast het bouwen van nieuwe woningen kunnen ook bestaande woningen via een sociaal verhuurkantoor te huur aangeboden worden. In Ichtegem is het sociaal verhuurkantoor Woondienst JOGI actief. Die woningdienst huurt woningen op de privémarkt om ze dan nadien door te verhuren aan mensen die het moeilijk hebben om op de normale huisvestingsmarkt een woning te vinden.”

Voor particulieren die hun woning aan JOGI willen verhuren, zijn er bepaalde voordelen. Misschien moeten we daar wel wat meer informatie over verspreiden.

Eind 2019 beheerde JOGI 27 sociale huurwoningen, inmiddels zijn er al 31. Ook daar gaat het de goede richting uit.” (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier