Aan tafel in Home Ter Vrije Aard: “Altijd blij met frietjes of kroketten”

Voor de gelegenheid schoven de aanwezige bewoners en begeleiders tijdens ons bezoek aan aan een grote tafel. Als we de tafel rond gaan, zien we Danny Bergeman, Franky Vanvucht, Johan Vanoverschelden, Valencia Vanclooster, Elsie Devos, Christine Vanhessche, Roos Demuynck, Nico Vanvucht en Delphine Kesteloot. © EDB
Redactie KW

Elke week schuiven we aan tafel bij echte Kortrijkzanen. Deze keer mochten we mee eten in Home Ter Vrije Aard in Bissegem, waar mensen met een mentale beperking onder begeleiding wonen. “Enkel ‘s avonds en tijdens het weekend eten we hier. Overdag gaan we naar een dagcentrum.”

Elf mensen wonen in het grote huis in de Vrije Aardstraat. Er wonen er twee in het huis ernaast, waar op de benedenverdieping burelen ingericht werden. Er woont nog een koppel in de straat, en één bewoner woont in een assistentiewoning. Er wonen ook vijf mensen van Ter Vrije Aard in een vleugel van woonzorgcentrum Biezenheem in de Hendrik Dewildestraat. Home Ter Vrije Aard opende 31 jaar geleden op pinkstermaandag. Er kwamen aanvankelijk acht mensen in het grote huis wonen, maar dit aantal groeide. “Er zijn nog vijf mensen die er ook al bij waren in het begin”, aldus coördinator Johan Verledens. De leeftijd van de bewoners gaat van 35 tot 70 jaar.

Samen eten

Overdag gaan de bewoners naar een dagcentrum, en ‘s avonds komen ze terug naar huis in Bissegem. “Hier eten we ‘s morgens en ‘s avonds en ook tijdens het weekend”, vertelt Delphine Kesteloot (27), een van de 14 personeelsleden. “Vroeger hadden de bewoners vaste plaatsen aan een grote tafel, maar toen we het interieur veranderden, opteerden we voor kleine tafeltjes. Die kunnen we apart zetten, maar sommige bewoners eten ook per vier aan twee tafeltjes. Dat geeft minder een leefgroepsgevoel. Het is meer een woonsetting.” ‘s Morgens en ‘s avonds worden er in Ter Vrije Aard boterhammen gegeten. Christine maakt bijna elke dag verse soep. Dat drinkt ze heel graag.

De meeste bewoners houden van de rust als ze thuiskomen van het dagcentrum. Tijdens het weekend kookt een begeleider. “Voor sommige van onze mensen die begeleid wonen, wordt het eten in het grote huis klaargemaakt. De begeleider die in het begin van het weekend van dienst is, kiest het menu. Ik maak gewoonlijk eenvoudige gerechten klaar zoals appelmoes met worst en aardappelen of spaghetti. Soms helpt Franky groentjes snijden. Hij is ook diegene die de vaatwasser vult. De meesten zijn wel mobiel genoeg om ook zelf hun bord af te ruimen. Anderen maken meer uitgebreide gerechten klaar. Op zondag staan nogal vaak frietjes of kroketjes op tafel, al is dat een hele klus om dit snel genoeg te kunnen bakken, want de bewoners eten heel rap.” (lacht)

Feest met de buurt

Vroeger werden er met Ter Vrije Aard meer reizen en uitstappen gedaan dan nu. “We blijven nu dichter bij huis. We proberen onze mensen ook vooral te integreren in Bissegem. We organiseren op zaterdagnamiddag 2 juni een groot feest met de hele buurt van de Driekerkenstraat. Daarvoor doen we beroep op vrijwilligers die alles helpen klaarzetten, bedienen, of achteraf helpen opruimen. Ze mogen ook taarten bakken. De bewoners kijken er alvast al heel erg naar uit om samen met de buren een glaasje te drinken en een stukje taart te eten.”

(EDB)

Waarom hou je van Kortrijk?

De bewoners van Ter Vrije Aard gaan overal graag naar toe. Of dit nu in Kortrijk, Bissegem of een andere plaats is, dat maakt niet zoveel uit. Voor sommige bewoners is de Kortrijkse Paasfoor een hoogtepunt. “Ze maken soms gebruik van het aanbod van externe organisaties zoals De Stroom, en tijdens de paasperiode zit een bezoek aan de Paasfoor daar ook in. Met onze groep gaan we daar niet naar toe, want er zijn bewoners voor wie dit te luid gaat.” Nico gaat graag zwemmen in Kortrijk. “De bewoners zijn allemaal verschillend en doen andere dingen graag. Als ze maar eens weg zijn. Je kan nooit verkeerd doen met eens te gaan winkelen of gewoon te kuieren en af te sluiten met een terrasje.”

Wat is je lievelingsgerecht?

“Bij ons eet iedereen eigenlijk alles graag.” De bewoners van Ter Vrije Aard eten elke dag in het dagcentrum waar ze naar toe gaan. “Hier zijn het ‘s avonds gewoonlijk boterhammen met beleg. Vroeger deed Jean-Pierre de boodschappen en haalde hij zelf het beleg van de slager, maar nu wordt het meeste hier geleverd.” Op zaterdag en zondag wordt er gekookt. Dan gebeurt het wel vaak dat er spaghetti klaargemaakt wordt. Dat eten de meesten wel graag. “We zijn ook altijd blij als er frietjes of kroketjes op tafel komen.” Koekjes eten de bewoners ook graag. “Als we een koffie gaan drinken, zijn er plaatsen waar ze speciaal voor ons twee koekjes erbij leggen, en ook dat vinden we fijn!”

Wat je favoriete plekje?

Als de bewoners maar een terrasje kunnen doen en iets kunnen gaan drinken, zijn ze al heel tevreden. In Bissegem gaat het gezelschap graag naar Eva’s Grand Café en naar De Neerbeek. Ook in Bissegem vertoeven ze vaak. “Als er iets te doen is in Bissegem, gaan we er gewoonlijk ook naar toe. Zo hebben we bewoners die elk jaar naar de toneelvoorstellingen van toneelgroep Edelweiss gaan. Christine gaat graag naar het shopping center en daar kan ze maandelijks eens met een vrijwilliger naar toe. “We gingen onlangs ook naar een optreden van een Heuls kinderkoor.” Sommige bewoners van Ter Vrije Aard vinden het ook nog fijn om tijdens het weekend bij hun familie te zijn als dit praktisch haalbaar is.

Wat doe je dit weekend?

Normaal zijn er tijdens het Pinksterweekend heel veel bewoners die in Ter Vrije Aard blijven, maar dit weekend is het er uitzonderlijk rustig. “Er zijn zaterdag en zondag telkens maar vier bewoners thuis”, vertelt Johan. Dat gebeurt bijna nooit. In Home Ter Vrije Aard is het op zaterdag gewoonlijk klusjesdag. “Dan wordt het kippenhok gekuist en gebeuren er kleine werkjes. Verschillende bewoners rusten of kijken welke werkjes er opgeknapt worden. Soms gaan ze ook mee naar het containerpark.” Er zullen zaterdag boodschappen gedaan worden. “Naar Okay gaan we graag mee om te proeven”, zeggen de bewoners. Waarschijnlijk zal de begeleider zondag naar de Sinksenfeesten gaan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.