Aan Tafel bij Stephanie Croes: “Nood aan ambitieus beleid voor horeca”

Stephanie Croes is gepassioneerd door de horeca. © PDV
Redactie KW

Aan Tafel brengt ons deze week bij Stephanie Croes van ‘Blackbird’ op het Jan Van Eyckplein. Samen met haar vriend Peter Develter voorziet ze heel wat Bruggelingen van een stevig ontbijt, een lichte lunch of een stukje zelfgemaakt gebak. Mét zicht op de bekende ‘plastieken walvis’!

De goedlachse tafelgenote Stephanie Croes, die opgroeide in Sint-Michiels, studeerde Public Relations maar kwam al snel in de horeca terecht. “Na die opleiding trok ik eerst een tijdje naar het buitenland, onder meer naar Marokko waar ik vrijwilligerswerk deed in een school. Terug in België ging ik aan de slag in hotel Heritage in Brugge, aan de ‘frontdesk’.”

Andere richting

“Het hotelwezen boeide me wel en ik werkte ook nog in De Castillion, Dukes Palace en voor de FLORIS hotelgroep waarvoor ik in Brussel sales executive was en finaal ook algemeen hotelmanager werd voor hun Brugse vestiging. Een zeer boeiende job met heel veel afwisseling”, vertelt Stephanie.

“Onze klanten zijn voor 70 procent Bruggelingen”

“Maar uiteindelijk wilde ik toch een andere richting uit. Mijn vriend Peter had toen ook al zijn eigen traiteurzaak en ik wilde ook graag zelf een horecazaak waar we samen in kunnen werken. Nadat ik ontslag nam bij het hotel volgde ik een opleiding decoratie en interiordesign die me later effectief goed van pas zou komen voor de aankleding van onze huidige zaak. In dit pand huisde lange tijd een videotheek. Het kwam leeg te staan en wij besloten in 2015 onze kans te wagen. We zijn nu drie jaar verder en zijn nog altijd tevreden dat we deze stap hebben gezet. In Blackbird bieden we ontbijt, lunch en afternoon tea/coffee.”

Kwaliteit

“Mijn vriend, die de hotelschool Ter Groene Poorte heeft gevolgd, ontfermt zich over de keuken terwijl ik de zaal voor mijn rekening neem. We runnen de hele zaak enkel met ons tweetjes dus het is wel behoorlijk hard werken. Tijd om zelf samen te ontbijten is er eigenlijk niet. We staan iedere morgen om 5 uur op en om 6.30 uur zijn we al aan de slag in de zaak, die om 9 uur de deuren opent. Peter gaat iedere morgen in alle vroegte naar de groothandel in groenten en fruit om de beste producten zelf te selecteren om mee te werken in zijn keuken. We gaan echt voor kwaliteit en dat wordt blijkbaar geapprecieerd. Op deze locaties passeren ook wel veel toeristen maar we hebben voor 70 procent een lokaal, Brugs cliënteel. Er zijn trouwens opmerkelijk veel dames die hier gezellig samen komen ontbijten en met de vaste klanten is er al een erg goede band ontstaan.”

Stephanie is duidelijk gepassioneerd door de horeca én heeft ook wel ideeën om een en ander te verbeteren. Dit resulteerde in een plaats op de Open VLD Plus lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Ik vind Brugge fantastisch maar wat ik toch wat mis is een duidelijk en ambitieus beleid rond horeca en handel. In bepaalde straten zijn er teveel winkels van een toch eerder bedenkelijk niveau. Het aanstellen van een centrummanager met kennis van zaken en slagkracht zou volgens mij dan ook een goede zaak zijn.” (PDV)

Wat is je lievelingsgerecht?

“Dat is een moeilijke vraag! Het is niet evident om er iets uit te pikken want er is zoveel dat ik graag lust”, zegt Stephanie. “Maar ik kies toch voor een vispannetje. Dat is inderdaad niet overal even lekker maar als het met verse vis en volgens de regels van de kunst bereid is, vind ik dat heerlijk. Al is een lekkere américain met frietjes ook niet te versmaden natuurlijk! Mijn vriend is kok, zowel hier in de zaak als thuis bij ons privé, dus op dat vlak ben ik wel verwend. Een lekker ontbijt met alles erop en eraan is voor mij ook wel echt genieten. Vooral omdat ik daar op ‘werkdagen’ de tijd niet voor heb. We serveren hier in de zaak ook veel taartjes maar gelukkig ben ik geen zoetebek… Ik hou meer van hartige gerechtjes.”

Waarom hou je van Brugge?

“Brugge is een fantastische stad. Ik hou enorm van de kleine straatjes en pleintjes. Je kunt hier verborgen pareltjes ontdekken”, stelt Stephanie. “De Coupure met het zogenaamde ‘Mariekepleintje’ vind ik ook erg mooi. Ik vind wel dat er vanwege het stadsbestuur wat meer flexibiliteit mag komen ten aanzien van ondernemers. Er komt toch wel heel erg vaak een ‘neen’, als antwoord als er zaken gevraagd worden zoals eens een rode loper uitleggen of een tentje plaatsen bij festiviteiten vanuit horeca of handelszaken. Gun toch eens wat meer vrijheid… Ik kan begrijpen dat het stadsbestuur niet zomaar alles kan toelaten maar ik zou ze willen uitnodigen om eens mee te denken over alternatieven.”

Wat doe je dit weekend?

“Wat we dit weekend doen? Werken!”, is Stephanie duidelijk. “Voor ons zijn de zaterdag en de zondag met voorsprong de drukste dagen. Dan komen er nog meer mensen ontbijten, lunchen of een stukje taart eten. Onze sluitingsdagen zijn op maandag en dinsdag en dan proberen we wat te ontspannen maar toch zijn we ook dan wel wat bezig met de zaak. Administratie, boodschappen,… We houden er wel van om lekker te gaan eten. Ik zal geen namen noemen maar ik vind het belangrijk bij een restaurant dat de uitbaters het met passie doen, dat er een ziel zit in de uitbating en dat je er gevoel van ‘welkom’ hebt en dat er natuurlijk kwaliteit geleverd wordt. Gelukkig kennen we véél zo’n zaken in Brugge!”

Wat is je favoriete plekje?

“Dat is eigenlijk vlakbij de zaak. Ik wandel graag eens naar het einde van de Spinolarei tot ik uitkom aan een soort pleintje bij de Sint-Annarei waar bankjes staan en waar het gezellig en rustig toeven is onder de bomen. Daarnaast hou ik ook wel van het parkje aan de overkant van het station, ter hoogte van de historische OCMW site daar. Daar ga ik erg graag eens wandelen. Eigenlijk vind ik heel de binnenstad prachtig”, zegt Stephanie. “We wonen zelf Sint-Jozef. Het is er aangenaam en rustig wonen. Maar ik kan niet zeggen dat ik echt een band heb met Sint-Jozef. We zijn veel meer bij de zaak in de binnenstad, tot wel 13 à 14 uur per dag, dan dat we thuis in Sint-Jozef zijn.”

Wat is je lievelingsgerecht?

“Dat is een moeilijke vraag! Het is niet evident om er iets uit te pikken want er is zoveel dat ik graag lust”, zegt Stephanie. “Maar ik kies toch voor een vispannetje. Dat is inderdaad niet overal even lekker maar als het met verse vis en volgens de regels van de kunst bereid is, vind ik dat heerlijk. Al is een lekkere américain met frietjes ook niet te versmaden natuurlijk! Mijn vriend is kok, zowel hier in de zaak als thuis bij ons privé, dus op dat vlak ben ik wel verwend. Een lekker ontbijt met alles erop en eraan is voor mij ook wel echt genieten. Vooral omdat ik daar op ‘werkdagen’ de tijd niet voor heb. We serveren hier in de zaak ook veel taartjes maar gelukkig ben ik geen zoetebek… Ik hou meer van hartige gerechtjes.”

Waarom hou je van Brugge?

“Brugge is een fantastische stad. Ik hou enorm van de kleine straatjes en pleintjes. Je kunt hier verborgen pareltjes ontdekken”, stelt Stephanie. “De Coupure met het zogenaamde ‘Mariekepleintje’ vind ik ook erg mooi. Ik vind wel dat er vanwege het stadsbestuur wat meer flexibiliteit mag komen ten aanzien van ondernemers. Er komt toch wel heel erg vaak een ‘neen’, als antwoord als er zaken gevraagd worden zoals eens een rode loper uitleggen of een tentje plaatsen bij festiviteiten vanuit horeca of handelszaken. Gun toch eens wat meer vrijheid… Ik kan begrijpen dat het stadsbestuur niet zomaar alles kan toelaten maar ik zou ze willen uitnodigen om eens mee te denken over alternatieven.”

Wat doe je dit weekend?

“Wat we dit weekend doen? Werken!”, is Stephanie duidelijk. “Voor ons zijn de zaterdag en de zondag met voorsprong de drukste dagen. Dan komen er nog meer mensen ontbijten, lunchen of een stukje taart eten. Onze sluitingsdagen zijn op maandag en dinsdag en dan proberen we wat te ontspannen maar toch zijn we ook dan wel wat bezig met de zaak. Administratie, boodschappen,… We houden er wel van om lekker te gaan eten. Ik zal geen namen noemen maar ik vind het belangrijk bij een restaurant dat de uitbaters het met passie doen, dat er een ziel zit in de uitbating en dat je er gevoel van ‘welkom’ hebt en dat er natuurlijk kwaliteit geleverd wordt. Gelukkig kennen we véél zo’n zaken in Brugge!”

Wat is je favoriete plekje?

“Dat is eigenlijk vlakbij de zaak. Ik wandel graag eens naar het einde van de Spinolarei tot ik uitkom aan een soort pleintje bij de Sint-Annarei waar bankjes staan en waar het gezellig en rustig toeven is onder de bomen. Daarnaast hou ik ook wel van het parkje aan de overkant van het station, ter hoogte van de historische OCMW site daar. Daar ga ik erg graag eens wandelen. Eigenlijk vind ik heel de binnenstad prachtig”, zegt Stephanie. “We wonen zelf Sint-Jozef. Het is er aangenaam en rustig wonen. Maar ik kan niet zeggen dat ik echt een band heb met Sint-Jozef. We zijn veel meer bij de zaak in de binnenstad, tot wel 13 à 14 uur per dag, dan dat we thuis in Sint-Jozef zijn.”

Wat is je lievelingsgerecht?

“Dat is een moeilijke vraag! Het is niet evident om er iets uit te pikken want er is zoveel dat ik graag lust”, zegt Stephanie. “Maar ik kies toch voor een vispannetje. Dat is inderdaad niet overal even lekker maar als het met verse vis en volgens de regels van de kunst bereid is, vind ik dat heerlijk. Al is een lekkere américain met frietjes ook niet te versmaden natuurlijk! Mijn vriend is kok, zowel hier in de zaak als thuis bij ons privé, dus op dat vlak ben ik wel verwend. Een lekker ontbijt met alles erop en eraan is voor mij ook wel echt genieten. Vooral omdat ik daar op ‘werkdagen’ de tijd niet voor heb. We serveren hier in de zaak ook veel taartjes maar gelukkig ben ik geen zoetebek… Ik hou meer van hartige gerechtjes.”

Waarom hou je van Brugge?

“Brugge is een fantastische stad. Ik hou enorm van de kleine straatjes en pleintjes. Je kunt hier verborgen pareltjes ontdekken”, stelt Stephanie. “De Coupure met het zogenaamde ‘Mariekepleintje’ vind ik ook erg mooi. Ik vind wel dat er vanwege het stadsbestuur wat meer flexibiliteit mag komen ten aanzien van ondernemers. Er komt toch wel heel erg vaak een ‘neen’, als antwoord als er zaken gevraagd worden zoals eens een rode loper uitleggen of een tentje plaatsen bij festiviteiten vanuit horeca of handelszaken. Gun toch eens wat meer vrijheid… Ik kan begrijpen dat het stadsbestuur niet zomaar alles kan toelaten maar ik zou ze willen uitnodigen om eens mee te denken over alternatieven.”

Wat doe je dit weekend?

“Wat we dit weekend doen? Werken!”, is Stephanie duidelijk. “Voor ons zijn de zaterdag en de zondag met voorsprong de drukste dagen. Dan komen er nog meer mensen ontbijten, lunchen of een stukje taart eten. Onze sluitingsdagen zijn op maandag en dinsdag en dan proberen we wat te ontspannen maar toch zijn we ook dan wel wat bezig met de zaak. Administratie, boodschappen,… We houden er wel van om lekker te gaan eten. Ik zal geen namen noemen maar ik vind het belangrijk bij een restaurant dat de uitbaters het met passie doen, dat er een ziel zit in de uitbating en dat je er gevoel van ‘welkom’ hebt en dat er natuurlijk kwaliteit geleverd wordt. Gelukkig kennen we véél zo’n zaken in Brugge!”

Wat is je favoriete plekje?

“Dat is eigenlijk vlakbij de zaak. Ik wandel graag eens naar het einde van de Spinolarei tot ik uitkom aan een soort pleintje bij de Sint-Annarei waar bankjes staan en waar het gezellig en rustig toeven is onder de bomen. Daarnaast hou ik ook wel van het parkje aan de overkant van het station, ter hoogte van de historische OCMW site daar. Daar ga ik erg graag eens wandelen. Eigenlijk vind ik heel de binnenstad prachtig”, zegt Stephanie. “We wonen zelf Sint-Jozef. Het is er aangenaam en rustig wonen. Maar ik kan niet zeggen dat ik echt een band heb met Sint-Jozef. We zijn veel meer bij de zaak in de binnenstad, tot wel 13 à 14 uur per dag, dan dat we thuis in Sint-Jozef zijn.”

Wat is je lievelingsgerecht?

“Dat is een moeilijke vraag! Het is niet evident om er iets uit te pikken want er is zoveel dat ik graag lust”, zegt Stephanie. “Maar ik kies toch voor een vispannetje. Dat is inderdaad niet overal even lekker maar als het met verse vis en volgens de regels van de kunst bereid is, vind ik dat heerlijk. Al is een lekkere américain met frietjes ook niet te versmaden natuurlijk! Mijn vriend is kok, zowel hier in de zaak als thuis bij ons privé, dus op dat vlak ben ik wel verwend. Een lekker ontbijt met alles erop en eraan is voor mij ook wel echt genieten. Vooral omdat ik daar op ‘werkdagen’ de tijd niet voor heb. We serveren hier in de zaak ook veel taartjes maar gelukkig ben ik geen zoetebek… Ik hou meer van hartige gerechtjes.”

Waarom hou je van Brugge?

“Brugge is een fantastische stad. Ik hou enorm van de kleine straatjes en pleintjes. Je kunt hier verborgen pareltjes ontdekken”, stelt Stephanie. “De Coupure met het zogenaamde ‘Mariekepleintje’ vind ik ook erg mooi. Ik vind wel dat er vanwege het stadsbestuur wat meer flexibiliteit mag komen ten aanzien van ondernemers. Er komt toch wel heel erg vaak een ‘neen’, als antwoord als er zaken gevraagd worden zoals eens een rode loper uitleggen of een tentje plaatsen bij festiviteiten vanuit horeca of handelszaken. Gun toch eens wat meer vrijheid… Ik kan begrijpen dat het stadsbestuur niet zomaar alles kan toelaten maar ik zou ze willen uitnodigen om eens mee te denken over alternatieven.”

Wat doe je dit weekend?

“Wat we dit weekend doen? Werken!”, is Stephanie duidelijk. “Voor ons zijn de zaterdag en de zondag met voorsprong de drukste dagen. Dan komen er nog meer mensen ontbijten, lunchen of een stukje taart eten. Onze sluitingsdagen zijn op maandag en dinsdag en dan proberen we wat te ontspannen maar toch zijn we ook dan wel wat bezig met de zaak. Administratie, boodschappen,… We houden er wel van om lekker te gaan eten. Ik zal geen namen noemen maar ik vind het belangrijk bij een restaurant dat de uitbaters het met passie doen, dat er een ziel zit in de uitbating en dat je er gevoel van ‘welkom’ hebt en dat er natuurlijk kwaliteit geleverd wordt. Gelukkig kennen we véél zo’n zaken in Brugge!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.