Aan Tafel bij Pascal Van Heerswynghels: “Brood geruild voor bloemen”

Aan Tafel brengt ons deze week bij de familie Van Heerswynghels in de Fortuinstraat. Daar houden ze echt nog van samen eten. Afwisselend staan Eric, Francine en Pascal achter het fornuis en ook de tafel wordt mooi aangekleed. Dat kan ook moeilijk anders bij Pascal, uitbater van bloemenzaak Flowers Design Pascal.

Koken is geen opgave bij de familie Van Heerswynghels. Zowel Eric, Pascal als Francine staan graag aan het fornuis. © SR

Aan tafel zitten Eric Van Heerswynghels (68), Francine Vermeire (63), Pascal Van Heerswynghels (47) en Lucas Van Heerswynghels (12). Het gezin is bekend, want ze hebben 28 jaar lang een bakkerij gerund in de Fortuinstraat, waar Eric en Francine in de winkel stonden terwijl Pascal bakte. Het was woensdagavond Pascal die aan het fornuis had gestaan voor het avondmaal. Hij zorgde ervoor dat alles klaar was tegen half zes, zodat ze allen aan tafel konden genieten van een heerlijke maaltijd, want om 18 uur sluit de zaak Flowers Design Pascal. Af en toe is er eens discussie wie er precies zal koken, want zowel Eric, Francine als Pascal koken graag en pakken telkens uit met verrassingen.

Komen eten

Eric kan als niemand anders heerlijke soepen maken. “Ik heb leren koken toen mijn moeder nog werkte en ik van school terug kwam en honger had. Snel leerde mijn moeder enkele fijne technieken en de kneepjes van het vak om goed te kunnen koken. Ik sta bijzonder graag in de keuken en heb mij zelfs enkele jaren terug ingeschreven bij de televisiezender Vier om deel te nemen aan het tv-programma Komen Eten.”

“In de bloemenzaak verkoop ik ook speciale kruiden om mee te koken”

“Het was een bijzonder leuke week. Het waren allemaal leuke medekandidaten waarbij ik mijn kookkunsten moest laten zien. Ik heb toen een massa reacties gekregen op mijn deelname aan het programma. Na dertig jaar nachtwerk, heb ik een aantal maanden terug beslist om de bakkerij te sluiten en ik ben gestart met een winkel in bloemen, planten en sinds kort ook kruiden die in de kruidenbakken aan de zijkant van de zaak gekweekt worden. Ik heb samen met mijn vader die hoek getimmerd en het kent heel wat succes, want het is leuk om kruiden in huis te hebben voor wie graag kookt. Zo kan je bij mij nu rode zuurklaver vinden, een product waarmee sterrenchef Peter Goossens werkt in zijn zaak. Verder verkoop ik nu ook de basilicumboompjes, zodat je steeds eigen kruiden in huis hebt voor de bereidingen”, vertelt Pascal. Voor zijn bereiding heeft hij kruiden gebruikt om alles op smaak te brengen.

Kreeftensaus

Hij heeft woensdagavond gekozen voor een bereiding van schelvisfilet met paprika en ajuin, dit met een heerlijke kreeftensaus en geserveerd samen met Duchesse aardappelen. Zijn tafelgezellen kijken al uit naar zijn gerecht, want telkens is het weer een verrassing. Pascal staat met liefde aan het fornuis. Hij experimenteert graag met gerechten en slaagt er in om telkens heerlijke zaken te bereiden. Zijn zoon Lucas kiest voor de goulash van zijn vader als lievelingsgerecht. (SR)

Wat is je lievelingsgerecht?

Voor Pascal, die enkele jaren terug nog deelgenomen heeft aan het tv-programma Komen Eten zijn dat pastagerechten, maar ook zijn eigen goulash die hij regelmatig klaarmaakt voor de ganse familie. Francine houdt van schaaldieren zoals krab en kreeft. “Daarmee kan je mij echt plezier doen”, vertelt Francine. Eric houdt van een heerlijk stuk vlees en zijn voorkeur gaat uit naar lamskoteletten. Ten slotte is er nog Lucas, die houdt van de goulash van zijn vader die hij speciaal voor zijn zoon klaarmaakt met kippenfilets en die vergezeld worden van paprika en ajuin om alles op smaak te krijgen. Het is geen Hongaarse goulash maar een eigen creatie van Pascal, die bijzonder graag in de keuken staat.

Waarom hou je van Brugge?

Meteen krijg ik antwoord van Francine. Ze houdt van Brugge omdat het een kleine en gezellige stad is. “Het is alleen jammer dat sommige zaken duur zijn omwille van de vele toeristen die er komen. Brugge is een stad waar je kan genieten, dit op de mooie terrassen maar ook de vele restaurantjes met een ruim aanbod aan verschillende keukens.” Eric is nu met pensioen en kan nu sinds de sluiting van de bakkerij volop genieten van zijn dagen. Hij kan genieten van een wandeling in de binnenstad, waarbij hij nu nog steeds telkens opnieuw verborgen mooie hoekjes ontdekt. Afsluiten doet hij telkens op de Vismarkt, maar lang wil zijn hondje er niet blijven zitten. Eric moet snel terug wandelen en terugkeren naar Sint-Kruis.

Wat doe je dit weekend?

Veel kunnen ze niet op het programma zetten bij de familie Van Heerwynghels want de zaak Flower Design Pascal is dagelijks open van 10 tot 18 uur, dus er moet wel steeds iemand thuis zijn. Voor Eric zal het wel een wandeling zijn bij het mooie weer dat voorspeld wordt, maar voor Francine en Pascal zal het thuis blijven zijn om de winkel te runnen. Pascal houdt van voetbal kijken, maar nu de competitie voorbij is, zal hij beginnen met het lezen van een goed boek. Verder maakt hij tijdens de weekends heel wat bloemstukjes voor de winkel, want met Moederdag gingen er heel wat buiten. De stukjes worden telkens gemaakt met de bloemen van die periode.

Wat is je favoriete plekje?

Voor Pascal is dat het Begijnhof in het centrum Brugge, waar hij destijds de foto’s voor de eerste communie van zijn zoon Lucas gemaakt heeft met de prachtige paaslelies in de achtergrond. Het is voor Pascal een bijzonder mooie plaats in de stad, zeker in de lentemaanden. Maar ook de toeristen maken op die plaats duizenden foto’s. Voor Eric is dat de Vismarkt, waar hij in de voormiddag kan genieten van een pintje bier op het terras van de Hollandse Vismijn. Voor Francine is de mooiste plaats in de stad het padje aan het water aan Punta Est, waar je van op het terras kan genieten van de Brugse reien waar de bootjes met toeristen voorbij varen. Volgens Francine echt een leuke plaats om te zitten.

Wat is je lievelingsgerecht?

Voor Pascal, die enkele jaren terug nog deelgenomen heeft aan het tv-programma Komen Eten zijn dat pastagerechten, maar ook zijn eigen goulash die hij regelmatig klaarmaakt voor de ganse familie. Francine houdt van schaaldieren zoals krab en kreeft. “Daarmee kan je mij echt plezier doen”, vertelt Francine. Eric houdt van een heerlijk stuk vlees en zijn voorkeur gaat uit naar lamskoteletten. Ten slotte is er nog Lucas, die houdt van de goulash van zijn vader die hij speciaal voor zijn zoon klaarmaakt met kippenfilets en die vergezeld worden van paprika en ajuin om alles op smaak te krijgen. Het is geen Hongaarse goulash maar een eigen creatie van Pascal, die bijzonder graag in de keuken staat.

Waarom hou je van Brugge?

Meteen krijg ik antwoord van Francine. Ze houdt van Brugge omdat het een kleine en gezellige stad is. “Het is alleen jammer dat sommige zaken duur zijn omwille van de vele toeristen die er komen. Brugge is een stad waar je kan genieten, dit op de mooie terrassen maar ook de vele restaurantjes met een ruim aanbod aan verschillende keukens.” Eric is nu met pensioen en kan nu sinds de sluiting van de bakkerij volop genieten van zijn dagen. Hij kan genieten van een wandeling in de binnenstad, waarbij hij nu nog steeds telkens opnieuw verborgen mooie hoekjes ontdekt. Afsluiten doet hij telkens op de Vismarkt, maar lang wil zijn hondje er niet blijven zitten. Eric moet snel terug wandelen en terugkeren naar Sint-Kruis.

Wat doe je dit weekend?

Veel kunnen ze niet op het programma zetten bij de familie Van Heerwynghels want de zaak Flower Design Pascal is dagelijks open van 10 tot 18 uur, dus er moet wel steeds iemand thuis zijn. Voor Eric zal het wel een wandeling zijn bij het mooie weer dat voorspeld wordt, maar voor Francine en Pascal zal het thuis blijven zijn om de winkel te runnen. Pascal houdt van voetbal kijken, maar nu de competitie voorbij is, zal hij beginnen met het lezen van een goed boek. Verder maakt hij tijdens de weekends heel wat bloemstukjes voor de winkel, want met Moederdag gingen er heel wat buiten. De stukjes worden telkens gemaakt met de bloemen van die periode.

Wat is je favoriete plekje?

Voor Pascal is dat het Begijnhof in het centrum Brugge, waar hij destijds de foto’s voor de eerste communie van zijn zoon Lucas gemaakt heeft met de prachtige paaslelies in de achtergrond. Het is voor Pascal een bijzonder mooie plaats in de stad, zeker in de lentemaanden. Maar ook de toeristen maken op die plaats duizenden foto’s. Voor Eric is dat de Vismarkt, waar hij in de voormiddag kan genieten van een pintje bier op het terras van de Hollandse Vismijn. Voor Francine is de mooiste plaats in de stad het padje aan het water aan Punta Est, waar je van op het terras kan genieten van de Brugse reien waar de bootjes met toeristen voorbij varen. Volgens Francine echt een leuke plaats om te zitten.

Wat is je lievelingsgerecht?

Voor Pascal, die enkele jaren terug nog deelgenomen heeft aan het tv-programma Komen Eten zijn dat pastagerechten, maar ook zijn eigen goulash die hij regelmatig klaarmaakt voor de ganse familie. Francine houdt van schaaldieren zoals krab en kreeft. “Daarmee kan je mij echt plezier doen”, vertelt Francine. Eric houdt van een heerlijk stuk vlees en zijn voorkeur gaat uit naar lamskoteletten. Ten slotte is er nog Lucas, die houdt van de goulash van zijn vader die hij speciaal voor zijn zoon klaarmaakt met kippenfilets en die vergezeld worden van paprika en ajuin om alles op smaak te krijgen. Het is geen Hongaarse goulash maar een eigen creatie van Pascal, die bijzonder graag in de keuken staat.

Waarom hou je van Brugge?

Meteen krijg ik antwoord van Francine. Ze houdt van Brugge omdat het een kleine en gezellige stad is. “Het is alleen jammer dat sommige zaken duur zijn omwille van de vele toeristen die er komen. Brugge is een stad waar je kan genieten, dit op de mooie terrassen maar ook de vele restaurantjes met een ruim aanbod aan verschillende keukens.” Eric is nu met pensioen en kan nu sinds de sluiting van de bakkerij volop genieten van zijn dagen. Hij kan genieten van een wandeling in de binnenstad, waarbij hij nu nog steeds telkens opnieuw verborgen mooie hoekjes ontdekt. Afsluiten doet hij telkens op de Vismarkt, maar lang wil zijn hondje er niet blijven zitten. Eric moet snel terug wandelen en terugkeren naar Sint-Kruis.

Wat doe je dit weekend?

Veel kunnen ze niet op het programma zetten bij de familie Van Heerwynghels want de zaak Flower Design Pascal is dagelijks open van 10 tot 18 uur, dus er moet wel steeds iemand thuis zijn. Voor Eric zal het wel een wandeling zijn bij het mooie weer dat voorspeld wordt, maar voor Francine en Pascal zal het thuis blijven zijn om de winkel te runnen. Pascal houdt van voetbal kijken, maar nu de competitie voorbij is, zal hij beginnen met het lezen van een goed boek. Verder maakt hij tijdens de weekends heel wat bloemstukjes voor de winkel, want met Moederdag gingen er heel wat buiten. De stukjes worden telkens gemaakt met de bloemen van die periode.

Wat is je favoriete plekje?

Voor Pascal is dat het Begijnhof in het centrum Brugge, waar hij destijds de foto’s voor de eerste communie van zijn zoon Lucas gemaakt heeft met de prachtige paaslelies in de achtergrond. Het is voor Pascal een bijzonder mooie plaats in de stad, zeker in de lentemaanden. Maar ook de toeristen maken op die plaats duizenden foto’s. Voor Eric is dat de Vismarkt, waar hij in de voormiddag kan genieten van een pintje bier op het terras van de Hollandse Vismijn. Voor Francine is de mooiste plaats in de stad het padje aan het water aan Punta Est, waar je van op het terras kan genieten van de Brugse reien waar de bootjes met toeristen voorbij varen. Volgens Francine echt een leuke plaats om te zitten.

Wat is je lievelingsgerecht?

Voor Pascal, die enkele jaren terug nog deelgenomen heeft aan het tv-programma Komen Eten zijn dat pastagerechten, maar ook zijn eigen goulash die hij regelmatig klaarmaakt voor de ganse familie. Francine houdt van schaaldieren zoals krab en kreeft. “Daarmee kan je mij echt plezier doen”, vertelt Francine. Eric houdt van een heerlijk stuk vlees en zijn voorkeur gaat uit naar lamskoteletten. Ten slotte is er nog Lucas, die houdt van de goulash van zijn vader die hij speciaal voor zijn zoon klaarmaakt met kippenfilets en die vergezeld worden van paprika en ajuin om alles op smaak te krijgen. Het is geen Hongaarse goulash maar een eigen creatie van Pascal, die bijzonder graag in de keuken staat.

Waarom hou je van Brugge?

Meteen krijg ik antwoord van Francine. Ze houdt van Brugge omdat het een kleine en gezellige stad is. “Het is alleen jammer dat sommige zaken duur zijn omwille van de vele toeristen die er komen. Brugge is een stad waar je kan genieten, dit op de mooie terrassen maar ook de vele restaurantjes met een ruim aanbod aan verschillende keukens.” Eric is nu met pensioen en kan nu sinds de sluiting van de bakkerij volop genieten van zijn dagen. Hij kan genieten van een wandeling in de binnenstad, waarbij hij nu nog steeds telkens opnieuw verborgen mooie hoekjes ontdekt. Afsluiten doet hij telkens op de Vismarkt, maar lang wil zijn hondje er niet blijven zitten. Eric moet snel terug wandelen en terugkeren naar Sint-Kruis.

Wat doe je dit weekend?

Veel kunnen ze niet op het programma zetten bij de familie Van Heerwynghels want de zaak Flower Design Pascal is dagelijks open van 10 tot 18 uur, dus er moet wel steeds iemand thuis zijn. Voor Eric zal het wel een wandeling zijn bij het mooie weer dat voorspeld wordt, maar voor Francine en Pascal zal het thuis blijven zijn om de winkel te runnen. Pascal houdt van voetbal kijken, maar nu de competitie voorbij is, zal hij beginnen met het lezen van een goed boek. Verder maakt hij tijdens de weekends heel wat bloemstukjes voor de winkel, want met Moederdag gingen er heel wat buiten. De stukjes worden telkens gemaakt met de bloemen van die periode.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.