Aan tafel bij de familie Geldhof: “Ook zonder vlees lekker eten”

Bart Geldhof en Nathalie Garrein: "We kunnen ons niet voorstellen dat we nog vlees zouden eten." (Foto ED)
Redactie KW

Bij Bart Geldhof (46) en Nathalie Garrein (41) werd het vlees al twintig jaar geleden afgezworen. “We kunnen ons niet inbeelden dat we nog ooit vlees zouden eten”, luidt het.

Bart en Nathalie wonen in het ouderlijk huis van Bart. Ze runnen samen ‘Plakwerk’, het bedrijf in ontwerp en belettering dat Nathalie, die grafisch ontwerper is, uit de grond stampte. Veel tijd heeft het koppel niet over. “Tijdens de week maken we snel iets klaar wat we in huis hebben.” ‘s Winters komen er vaak ovenschotels op tafel. De gaartijd in de oven gebruikt Nathalie soms om te gaan sporten.

Nathalie eet al vegetarisch van toen ze nog thuis woonde. “Ik ben echt wel opgegroeid met vlees, maar was er nooit een fan van. Van het moment dat ik op kot ging kocht ik aanvankelijk nog wel gehakt of kip, maar ik leerde mensen kennen die vegetarisch waren en we staken elkaar aan.” Bart was eigenlijk een grote vleeseter, maar zijn ma ging ook vroeg naar een biowinkel. “Voor mijn gezondheid moest ik al veel groentensappen drinken. Toen was er nog maar één biowinkel in Kortrijk. Nu is het van ons allebei wel al twintig jaar geleden dat we nog vlees aten. We kunnen ons niet inbeelden dat we ooit nog vlees zouden eten. We kopen zelfs nooit vis, maar als we bij familie moeten eten, doen ze echt hun best om vis klaar te maken voor ons, zodat we er dan wel van eten.”

In het begin at het koppel nog wel kip. “Ze waren zelf gekweekt, hadden veel plaats om te lopen en we wisten wat voor vlees het was.” Nathalie ziet ook wel erg graag dieren. “Het besef dat je dieren opeet, kwam echter pas later, als je ook weet hoe het eraan toe gaat in de vleesindustrie. Als we een transport met kippen of varkens zien, vinden we dat in-triest.”

Bioproducten

Er wordt bij Nathalie en Bart vooral met groenten en pasta gekookt. “In het begin eet je vegetarische burgers, groentjes en rijst, of we maakten klassiekers met een alternatief, zoals witloof in gerookte zalm in plaats van in ham. Dan leer je door in kookboeken te bladeren en ga je zelf ook improviseren.”

Tofu, tempé en seitan maken Bart en Nathalie slechts af en toe klaar. “Enkel bij gerechten zoals seitanstoverij gebruiken we dit. Eiwitten krijgen we binnen via noten en peulvruchten.” Kikkererwten, linzen, pitjes en zaadjes komen vaak op tafel. “We eten ook eitjes van onze eigen kippen en veel kaas. We kopen biologische producten. In De Heerlijkheid van Heule worden bijvoorbeeld lekkere geitenkazen gemaakt.”

Groenten komen natuurlijk ook vaak op tafel. “We zijn coöperant bij de Stadsboerderij en proberen daar zoveel mogelijk te kopen. Het zijn lokale producten van boeren uit de buurt.”

Bart en Nathalie ondervinden wel een verschil in het vegetarisch eten in de loop van de jaren. “Toen je tien jaar geleden vertelde dat je vegetarisch was, kreeg je een stuk vis in plaats van vlees, met dezelfde groenten. Nu doen de koks echt hun best. Vorig jaar kregen we op een huwelijksfeest een heel lekker vegetarisch menu met quinoa. Ook in sommige horecazaken wordt er echt rekening gehouden met vegetariërs.”

Bij ons bezoek kwam een lasagne van schorseneren, zoete aardappel, boterraap, cashewnoten en parmezaan op tafel en ook zonder vlees was het heel lekker!

Wat doe je dit weekend?

“Voor volgend weekend hebben we nog geen plannen”, zegt Nathalie. “Wat we vaak doen is op vrijdagavond met vrienden afspreken in Pand.A of Cassimir in Kortrijk.” Regelmatig nodigen Bart en Nathalie ook vrienden uit om te brunchen. “Het is fijn om volk over de vloer te hebben. We hebben veel vrienden die dat ook graag doen.” Muziek is voor het koppel een grote hobby en ze gaan vaak naar concerten maar ook naar theater of de Budascoop.” Nathalie en Bart zijn ook betrokken bij de Unie der Zorgelozen, vzw Wit.h en Rikolto (vroeger Vredeseilanden), zijn vrijwilliger in de schouwburg voor het publieksonthaal, Budascoop en La Petite Fabrique. Ze beslissen vaak last-minute wat ze zullen doen.

(Els Deleu)

Waarom hou je van Kortrijk?

“Kortrijk doet zijn best om zich te profileren als fietsstad, maar de auto heeft nog een permanente plek. Het is ook jammer dat Kortrijk in een snel tempo volgebouwd raakt.” Bart en Nathalie vinden wel dat er ontzettend veel leuke dingen te doen zijn. “Er komen almaar meer leuke cafeetjes. “De Dingen is er al een tijdje, maar ook Cassimir en Fanny’s is leuk en wat er gebeurd is met Buda is heel fijn. Er zijn hier zoveel jonge mensen die iets doen, denk maar aan KleinKeuken en Spoon. Er gebeurt veel van uit de mensen zelf, zoals Lieve Zusjes Stoere Broers, kleine concertjes op leuke locaties en filmvoorstellingen in open lucht. Er zijn hier echt veel mensen, die creatief bezig zijn en toffe dingen doen.”

Wat doe je dit weekend?

“Voor volgend weekend hebben we nog geen plannen”, zegt Nathalie. “Wat we vaak doen is op vrijdagavond met vrienden afspreken in Pand.A of Cassimir in Kortrijk.” Regelmatig nodigen Bart en Nathalie ook vrienden uit om te brunchen. “Het is fijn om volk over de vloer te hebben. We hebben veel vrienden die dat ook graag doen.” Muziek is voor het koppel een grote hobby en ze gaan vaak naar concerten maar ook naar theater of de Budascoop.” Nathalie en Bart zijn ook betrokken bij de Unie der Zorgelozen, vzw Wit.h en Rikolto (vroeger Vredeseilanden), zijn vrijwilliger in de schouwburg voor het publieksonthaal, Budascoop en La Petite Fabrique. Ze beslissen vaak last-minute wat ze zullen doen.

(Els Deleu)

Wat is je favoriete plekje?

Bergelen in Gullegem en stadgroen Marionetten vindt Nathalie leuke plekjes. Bart vertoeft graag in het begijnhof in Kortrijk. “Een koffie drinken bij Dorine in het Huis van de Grootjuffrouw is een meerwaarde.” Ook hun tuin is van beiden een favoriete plaats om te vertoeven. “Nog één van onze lievelingsplekjes is bij een paar vriendinnen die in de Markebekestraat in een van de huisjes van de barones wonen. Daarnaast is een veld en je ziet ook enkele bomen van de dreef. De zon gaat daar mooi onder. In de zomer zitten we er buiten met hapjes en een fles wijn, en in de winter met een vuurkorf. Tafelen doen we graag in De KleinKeuken, Vesper en Fernand, Kastaar in Wervik en Eva in Bissegem.”

Waarom hou je van Kortrijk?

“Kortrijk doet zijn best om zich te profileren als fietsstad, maar de auto heeft nog een permanente plek. Het is ook jammer dat Kortrijk in een snel tempo volgebouwd raakt.” Bart en Nathalie vinden wel dat er ontzettend veel leuke dingen te doen zijn. “Er komen almaar meer leuke cafeetjes. “De Dingen is er al een tijdje, maar ook Cassimir en Fanny’s is leuk en wat er gebeurd is met Buda is heel fijn. Er zijn hier zoveel jonge mensen die iets doen, denk maar aan KleinKeuken en Spoon. Er gebeurt veel van uit de mensen zelf, zoals Lieve Zusjes Stoere Broers, kleine concertjes op leuke locaties en filmvoorstellingen in open lucht. Er zijn hier echt veel mensen, die creatief bezig zijn en toffe dingen doen.”

Wat doe je dit weekend?

“Voor volgend weekend hebben we nog geen plannen”, zegt Nathalie. “Wat we vaak doen is op vrijdagavond met vrienden afspreken in Pand.A of Cassimir in Kortrijk.” Regelmatig nodigen Bart en Nathalie ook vrienden uit om te brunchen. “Het is fijn om volk over de vloer te hebben. We hebben veel vrienden die dat ook graag doen.” Muziek is voor het koppel een grote hobby en ze gaan vaak naar concerten maar ook naar theater of de Budascoop.” Nathalie en Bart zijn ook betrokken bij de Unie der Zorgelozen, vzw Wit.h en Rikolto (vroeger Vredeseilanden), zijn vrijwilliger in de schouwburg voor het publieksonthaal, Budascoop en La Petite Fabrique. Ze beslissen vaak last-minute wat ze zullen doen.

(Els Deleu)

Wat is je lievelingsgerecht?

“We vinden de zuiderse keuken lekker en zijn fan van alles met pesto, basilicum en tomaatjes.” Bart houdt bij De Kastaar in Wervik van artisanaal gemaakte pestokroketjes. “In Kortrijk eten we graag in De KleinKeuken een budaburger of vegetarische burger met zoete aardappelfrieten. Ook bij Nectar is het lekker. In gewone restaurants kiezen we vegetarische lasagne, kaaskroketjes of salade met geitenkaas. In Vesper of Fernand zal je niet snel een vervanging van de vleesversie door een vegetarische burger zien. Je krijgt er vaak een mix van rauwe, gebakken of gegrilde groenten, quinoa of rijst, en zaden en noten. Bij Spoon is er altijd een van de drie soepen niet met vleesbouillon bereid.”

Wat is je favoriete plekje?

Bergelen in Gullegem en stadgroen Marionetten vindt Nathalie leuke plekjes. Bart vertoeft graag in het begijnhof in Kortrijk. “Een koffie drinken bij Dorine in het Huis van de Grootjuffrouw is een meerwaarde.” Ook hun tuin is van beiden een favoriete plaats om te vertoeven. “Nog één van onze lievelingsplekjes is bij een paar vriendinnen die in de Markebekestraat in een van de huisjes van de barones wonen. Daarnaast is een veld en je ziet ook enkele bomen van de dreef. De zon gaat daar mooi onder. In de zomer zitten we er buiten met hapjes en een fles wijn, en in de winter met een vuurkorf. Tafelen doen we graag in De KleinKeuken, Vesper en Fernand, Kastaar in Wervik en Eva in Bissegem.”

Waarom hou je van Kortrijk?

“Kortrijk doet zijn best om zich te profileren als fietsstad, maar de auto heeft nog een permanente plek. Het is ook jammer dat Kortrijk in een snel tempo volgebouwd raakt.” Bart en Nathalie vinden wel dat er ontzettend veel leuke dingen te doen zijn. “Er komen almaar meer leuke cafeetjes. “De Dingen is er al een tijdje, maar ook Cassimir en Fanny’s is leuk en wat er gebeurd is met Buda is heel fijn. Er zijn hier zoveel jonge mensen die iets doen, denk maar aan KleinKeuken en Spoon. Er gebeurt veel van uit de mensen zelf, zoals Lieve Zusjes Stoere Broers, kleine concertjes op leuke locaties en filmvoorstellingen in open lucht. Er zijn hier echt veel mensen, die creatief bezig zijn en toffe dingen doen.”

Wat doe je dit weekend?

“Voor volgend weekend hebben we nog geen plannen”, zegt Nathalie. “Wat we vaak doen is op vrijdagavond met vrienden afspreken in Pand.A of Cassimir in Kortrijk.” Regelmatig nodigen Bart en Nathalie ook vrienden uit om te brunchen. “Het is fijn om volk over de vloer te hebben. We hebben veel vrienden die dat ook graag doen.” Muziek is voor het koppel een grote hobby en ze gaan vaak naar concerten maar ook naar theater of de Budascoop.” Nathalie en Bart zijn ook betrokken bij de Unie der Zorgelozen, vzw Wit.h en Rikolto (vroeger Vredeseilanden), zijn vrijwilliger in de schouwburg voor het publieksonthaal, Budascoop en La Petite Fabrique. Ze beslissen vaak last-minute wat ze zullen doen.

(Els Deleu)