Aan tafel bij de familie Defauw: ‘Ontbijten bij kok van Rebelle’

Het is gezellig aan de ontbijttafel van Martijn, Tessa, Leon en Charles. © EDB
Redactie KW

Ontbijten bij een kok, het is eens iets anders. Daarom besloten we om op een zaterdagmorgen langs te gaan bij Martijn Defauw, chef van restaurant Rebelle, zijn echtgenote Tessa en de twee zoontjes.

Martijn Defauw (30) en Tessa D’haene (25) wonen in Marke met de kinderen Leon (5) en Charles (4). De jongens gaan naar de Damiaanschool in Kortrijk. Leon wordt zes op oudejaar. Hij zit in het derde kleuter bij juf Kaat en juf Elise. Charles, die overtuigd is dat hij later een rode Power Ranger wordt, zit in het tweede kleuter bij juf Katrien.

Martijn en Tessa waren al anderhalf jaar op zoek naar een restaurant, toen ze op het pand van het vroegere Fond & Fumet botsten. “Het is een klein en persoonlijk pand, dat niet in de stadskern is gelegen, maar wel binnen de stadsring. We kochten het pand en hebben het samen met de familie opgefrist. Er waren geen structurele aanpassingen nodig, wel hebben we het plafond verlaagd.” Restaurant Rebelle opende deze maand de deuren.

Droom sinds 14de

Martijn komt uit Meulebeke en volgde een koksopleiding in het Sint-Niklaasinstituut, dat nu Rhizo Hotelschool is. “Ik volgde er les tot het zevende jaar. Ik volgde de specialisatie restaurant. Al van mijn 14de wou ik een restaurant openen en ik ben die droom altijd blijven nastreven.”

“Gastronomisch eten doen we enkel op als we op restaurant gaan” – Martijn Defauw, chef restaurant Rebelle

Martijn werkte achtereenvolgens bij de Herborist in Brugge, Table d’Amis in Kortrijk en Damier in Kortrijk. Tessa, die afkomstig is van Sint-Eloois-Winkel, volgde na haar middelbaar in Spes Nostra Heule hotelmanagement in Vives in Brugge. Net als Martijn werkte ook Tessa in Damier in Kortrijk. Met eten bezig zijn is Martijns hobby. Hij raadpleegt vrijwel dagelijks een kookboek. Met Matthias van restaurant Va et Vient gaat Martijn geregeld squashen. “We hebben een abonnement en zijn een tijd lang wekelijks geweest. Maar evengoed duurt het drie maanden alvorens we opnieuw afspreken. (lacht)

Tessa houdt ervan om uitgebreid te ontbijten.
Tessa houdt ervan om uitgebreid te ontbijten. “Ik heb tijd nodig om wakker te worden.”© EDB

Ontbijtkoeken

We gingen tijdens het ontbijt op bezoek bij de familie Defauw. Normaal ontbijt Martijn niet en drinkt hij enkel koffie. Hij eet al om 11 uur, voor de shift begint, een middagmaal. “In het weekend ontbijt ik wel en dan doe ik dat ook goed. Dan rijd ik naar De Knock in Heule waar ze heerlijke ontbijtkoeken hebben.”

Tessa daarentegen staat zelfs een half uur eerder op om te kunnen ontbijten. “Ik heb tijd nodig om wakker te worden en ontbijt graag uitgebreid. Zo hou ik van een geroosterde boterham met avocado en roerei. Als ik dat bak, neemt Martijn er toch ook snel een hap van.”

Op de vraag of een kok altijd gastronomisch eet, krijgen we te horen dat dat niet het geval is. “We koken voor het hele team gewone kost. Dat kan stoofvlees met frieten zijn, worst met appelmoes of nog iets anders. Met die gerechten zijn we opgegroeid. Gehaktballetjes in tomatensaus met puree maak ik ook graag klaar. Als we gastronomisch willen eten, doen we dit op restaurant.”

Wat doe je dit weekend?

Op vrijdag- en zaterdagavond is het restaurant open en wordt er dus gewerkt. “Op zaterdagmiddag, zondag én maandag is het restaurant gesloten en gaat er heel veel van onze tijd naar het administratieve luik van de zaak.” Op zondagmorgen gaan Martijn en de kinderen vaak zwemmen in Heule. Tessa gaat dan soms brunchen met vriendinnen. Gewoonlijk doen Tessa en Martijn op maandag iets met z’n tweeën. “Als we niet moeten werken op zondag of maandag gaan we graag iets eten, maken we een wandeling of doen we eens lekker niets.” Komend weekend geniet het gezin van een verlengd weekend. “We zullen op dinsdag een restaurantje meepikken”, klinkt het.

(Els Deleu)

Wat is je favoriete plekje?

“Audresselles in Frankrijk springt er toch wel uit. Het ligt op anderhalf uur rijden van Kortrijk. We leerden het kennen door vrienden en gaan er soms algen plukken”, aldus Martijn en Tessa die er altijd weer tot rust komen. In Kortrijk komt Martijn graag in café De Gouden Aap, Tessa vertoeft graag in boekhandel Theoria. Martijn en Tessa zijn beiden boekenfanaten. Als fan van geurkaarsen en diffusers komt Tessa graag in Fin du Jour in de Doorniksewijk in Kortrijk. Voor juwelen is haar favoriete plaatsje Tangram in Kortrijk. Leon en Charles komen graag in indoorpretpark Woopahoo, het zwembad, de bioscoop en de frituur. Het favoriete restaurant van Martijn en Tessa is Restaurant Veranda in Antwerpen.

Wat doe je dit weekend?

Op vrijdag- en zaterdagavond is het restaurant open en wordt er dus gewerkt. “Op zaterdagmiddag, zondag én maandag is het restaurant gesloten en gaat er heel veel van onze tijd naar het administratieve luik van de zaak.” Op zondagmorgen gaan Martijn en de kinderen vaak zwemmen in Heule. Tessa gaat dan soms brunchen met vriendinnen. Gewoonlijk doen Tessa en Martijn op maandag iets met z’n tweeën. “Als we niet moeten werken op zondag of maandag gaan we graag iets eten, maken we een wandeling of doen we eens lekker niets.” Komend weekend geniet het gezin van een verlengd weekend. “We zullen op dinsdag een restaurantje meepikken”, klinkt het.

(Els Deleu)

Waarom hou je van Kortrijk?

“We houden van onze stad”, klinkt het. “Je vindt er alles op wandelafstand; grote winkelketens, kleine handelszaken, supermarkten, bakkers, slagers, noem maar op. Ook komen we graag eens in de Zwevegemsestraat. We vinden het goed dat die buurt herleeft, het is een troef van de stad Kortrijk.” Martijn en Tessa zijn ook erg te spreken over de aanpak van de huidige burgemeester. “Er is veel meer verjonging en er is ook veel meer te doen dan vroeger; autoloze zondag, food markets…” Toch zijn de twee blij dat hun zaak aan de rand is gelegen. “Ook vinden we het fijn om net buiten de stad, in Marke, te wonen. Het is er net iets rustiger en de stad is toch vlakbij”, aldus Martijn en Tessa.

Wat is je favoriete plekje?

“Audresselles in Frankrijk springt er toch wel uit. Het ligt op anderhalf uur rijden van Kortrijk. We leerden het kennen door vrienden en gaan er soms algen plukken”, aldus Martijn en Tessa die er altijd weer tot rust komen. In Kortrijk komt Martijn graag in café De Gouden Aap, Tessa vertoeft graag in boekhandel Theoria. Martijn en Tessa zijn beiden boekenfanaten. Als fan van geurkaarsen en diffusers komt Tessa graag in Fin du Jour in de Doorniksewijk in Kortrijk. Voor juwelen is haar favoriete plaatsje Tangram in Kortrijk. Leon en Charles komen graag in indoorpretpark Woopahoo, het zwembad, de bioscoop en de frituur. Het favoriete restaurant van Martijn en Tessa is Restaurant Veranda in Antwerpen.

Wat doe je dit weekend?

Op vrijdag- en zaterdagavond is het restaurant open en wordt er dus gewerkt. “Op zaterdagmiddag, zondag én maandag is het restaurant gesloten en gaat er heel veel van onze tijd naar het administratieve luik van de zaak.” Op zondagmorgen gaan Martijn en de kinderen vaak zwemmen in Heule. Tessa gaat dan soms brunchen met vriendinnen. Gewoonlijk doen Tessa en Martijn op maandag iets met z’n tweeën. “Als we niet moeten werken op zondag of maandag gaan we graag iets eten, maken we een wandeling of doen we eens lekker niets.” Komend weekend geniet het gezin van een verlengd weekend. “We zullen op dinsdag een restaurantje meepikken”, klinkt het.

(Els Deleu)

Wat is je lievelingsgerecht?

“We houden van gewone Vlaamse kost zoals witloof in hesp, waterzooi en vol-au-vent.” Martijn weet ook een spieringkotelet met pickelsaus altijd te waarderen. En boeuf bourguignon met veel zilveruitjes. Tessa houdt van gratin dauphinois en salade geitenkaas. Leons lievelingsgerecht is macaroni met kaas en spek. Zijn broer Charles eet heel graag frietjes met appelmoes. “Ik sta soms te kijken van hoe weinig sommige stagiairs over de gewone Vlaamse keuken weten”, aldus Martijn. “Je moet toch op de hoogte zijn van je eetcultuur”, stelt hij. “Als je geen aardappel kan koken, kan je er toch ook geen speciale bereiding mee klaarmaken.” Op restaurant eten Tessa en Martijn graag gastronomisch.

Waarom hou je van Kortrijk?

“We houden van onze stad”, klinkt het. “Je vindt er alles op wandelafstand; grote winkelketens, kleine handelszaken, supermarkten, bakkers, slagers, noem maar op. Ook komen we graag eens in de Zwevegemsestraat. We vinden het goed dat die buurt herleeft, het is een troef van de stad Kortrijk.” Martijn en Tessa zijn ook erg te spreken over de aanpak van de huidige burgemeester. “Er is veel meer verjonging en er is ook veel meer te doen dan vroeger; autoloze zondag, food markets…” Toch zijn de twee blij dat hun zaak aan de rand is gelegen. “Ook vinden we het fijn om net buiten de stad, in Marke, te wonen. Het is er net iets rustiger en de stad is toch vlakbij”, aldus Martijn en Tessa.

Wat is je favoriete plekje?

“Audresselles in Frankrijk springt er toch wel uit. Het ligt op anderhalf uur rijden van Kortrijk. We leerden het kennen door vrienden en gaan er soms algen plukken”, aldus Martijn en Tessa die er altijd weer tot rust komen. In Kortrijk komt Martijn graag in café De Gouden Aap, Tessa vertoeft graag in boekhandel Theoria. Martijn en Tessa zijn beiden boekenfanaten. Als fan van geurkaarsen en diffusers komt Tessa graag in Fin du Jour in de Doorniksewijk in Kortrijk. Voor juwelen is haar favoriete plaatsje Tangram in Kortrijk. Leon en Charles komen graag in indoorpretpark Woopahoo, het zwembad, de bioscoop en de frituur. Het favoriete restaurant van Martijn en Tessa is Restaurant Veranda in Antwerpen.

Wat doe je dit weekend?

Op vrijdag- en zaterdagavond is het restaurant open en wordt er dus gewerkt. “Op zaterdagmiddag, zondag én maandag is het restaurant gesloten en gaat er heel veel van onze tijd naar het administratieve luik van de zaak.” Op zondagmorgen gaan Martijn en de kinderen vaak zwemmen in Heule. Tessa gaat dan soms brunchen met vriendinnen. Gewoonlijk doen Tessa en Martijn op maandag iets met z’n tweeën. “Als we niet moeten werken op zondag of maandag gaan we graag iets eten, maken we een wandeling of doen we eens lekker niets.” Komend weekend geniet het gezin van een verlengd weekend. “We zullen op dinsdag een restaurantje meepikken”, klinkt het.

(Els Deleu)