‘Aan mij mag je alles vragen’: rechten van de patiënt in de kijker in AZ Groeninge

v.l.n.r. Caroline Lefevre (Mynexuzhealth AZ Groeninge), vrijwilliger Marc Delft, Johan Behaeghe (ombudsdienst AZ Groeninge), Jeroen Brouwers (Vlaams Patiëntenplatform), Elien Demarré (ombudsdienst AZ Groeninge) en Annet Wauters (Vlaams Patiëntenplatform). © EDB
Redactie KW

Met de slogan ‘aan mij mag je alles vragen’ zetten het Vlaams patiëntenplatform en AZ Groeninge op de Europese dag van de rechten van de patiënt het recht op geïnformeerde toestemming in de kijker.

Elk jaar wordt er op de Europese dag van de rechten van de patiënt een actie gehouden. Het Vlaams Patiëntenplatform is te gast in één ziekenhuis per provincie.

Dit jaar werd AZ Groeninge in Kortrijk uitgekozen. “De keuze viel op AZ Groeninge omdat er in dit ziekenhuis een klimaat heerst waar alle mogelijke gegevens gedeeld worden met de patiënten. In de patiëntenpeiling scoort het ziekenhuis ook heel goed en de website van het ziekenhuis is ook heel toegankelijk”, stelt Jeroen Brouwers van het Vlaams Patiëntenplatform. De ombudsdienst van het ziekenhuis maakte van die bewustmakingsactie van het Vlaams Patiëntenplatform ook gebruik om mee patiënten en hun familie te overtuigen en om het online patiëntendossier Mynexuzhealth in de kijker te zetten. Er stonden ook computers waar de patiënten en hun familie onmiddellijk konden leren hoe ze op het online patiëntenplatform informatie over hun patiëntendossier konden opvragen.

Mynexuzhealth

Het Vlaams Patiëntenplatform maakte in een flyer duidelijk dat patiënten recht hebben om alles te weten over onderzoeken, behandelingen en verzorging, maar ook over de kosten, de nazorg en preventie. “Aan de hand van enkele vragen die de patiënten kunnen stellen helpen we hen op weg om meer informatie in te winnen.”

In AZ Groeninge staat het online patiëntenplatform Mynexuzhealth al sinds oktober 2016 ter beschikking van de patiënten.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier