Aalbeeks missiefeest voor dokters in Rwandaen watertoren in Burkina Faso

We herkennen Etienne Ghequiere, Annie Vermeulen, Toon Vanneste, Estella Hoirelbeke, Frans Lefebvre en Tine Vandeputte. Er ontbreken nog heel wat organisatoren en medewerkers op de foto. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Tal van missieprojecten met lokale linken worden gesteund met de opbrengst van het missiefeest in Aalbeke op zondag 20 oktober.

Het missiefeest in Aalbeke vindt plaats op zondag 20 oktober in oc Aalbeke. De opbrengsten hiervan gaan naar Artsen zonder Vakantie, vzw Sabou, de missienaaikring van Bellegem en de plaatselijke missionarissen Luc Deveugle van Aalbeke en Antoon Maes van Kooigem.

Verpleegkundige Annie Vermeulen (53) uit Aalbeke vertrekt in november opnieuw naar Rwanda, dit keer voor 17 dagen. Dit doet ze jaarlijks één of twee keer met Artsen zonder Vakantie. “Het is opnieuw een orthopediemissie waar we met een chirurg, een anesthesist, een kinesitherapeut en twee verpleegkundigen vertrekken”, duidt Annie. “Het geld dat tijdens de missiefeesten ingezameld wordt is voor alle projecten van Artsen zonder Vakantie maar ook een deel voor ons ‘potje’. Alle patiënten die we behandelen moeten aangesloten zijn bij een mutualiteit. Wie dit écht niet kan betalen, sturen we natuurlijk niet naar huis en van ons ‘potje’ betalen we dan de mutualiteit voor een jaar.”

Het ‘potje’ startte met een erfenis van iemand die wou dat haar geld niet voor materialen maar echt voor de mensen moest gebruikt worden. Dit wordt verder in ere gehouden. “Als we op het einde van de missie geld over hebben van ons ‘potje’ wordt dit gebruikt voor medisch materiaal voor ter plaatse”, aldus Annie nog.

Bij de vzw Sabou, die werkt voor projecten in Sabou in Burkina Faso waar het nieuwe schoolgebouw vorig jaar in gebruik genomen werd is een watertoren het eerstkomende project dat moet gerealiseerd worden. “De Provincie West-Vlaanderen subsidieert 60 procent, maar de overige 40 procent moeten we bij elkaar weten te halen”, vertelt Tine Vandeputte. “De volgende stap is zonnepanelen voor op de school.”

Kaarten voor het missiefeest zijn tot dinsdag 15 oktober te verkrijgen in de parochiesecretariaten van Bellegem, Rollegem, Aalbeke en Kooigem of bij Toon Vanneste op 0473 98 48 09.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier