De menukaart van A l'Ostendaise legt opnieuw de nadruk op noordzeevis en de vangst ervan, maar daarbij blijft het niet. "Tijdens het weekend leren verschillende chefs hoe je thuis kan koken met niet alleen vis, maar ook met alternatieve en verrassende producten. Zo laat de Bredense chef Donald Deschagt van Le Homard et le Moule zien wat je allemaal kan doen met zeewier, dat hij als de groente van d...

De menukaart van A l'Ostendaise legt opnieuw de nadruk op noordzeevis en de vangst ervan, maar daarbij blijft het niet. "Tijdens het weekend leren verschillende chefs hoe je thuis kan koken met niet alleen vis, maar ook met alternatieve en verrassende producten. Zo laat de Bredense chef Donald Deschagt van Le Homard et le Moule zien wat je allemaal kan doen met zeewier, dat hij als de groente van de toekomst omschrijft. De IJslandse tv-chef Dagny Ros Asmundsdottir leert het publiek hoe je heerlijke visballetjes maakt. En Michiel Rabaey van restaurant STORM toont het belang van de creativiteit van de chef aan door met bijvangst te koken; een duurzaam verhaal dat niet alleen voor minder restafval zorgt, maar ook meer inkomsten voor de vissers genereert", aldus Peter Craeymeersch van Toerisme Oostende vzw. A l'Ostendaise biedt naast culinaire ervaringen ook de unieke kans aan om mee uit te varen met een echte vissersboot. "Wie graag vroeg aan de dag begint, kan met Oostendse vissers uitvaren voor een uniek avontuur. Dat begint al om 6 uur 's ochtends. Aan boord leert de bemanning je vistechnieken aan, hoe je de lijnen moet klaarmaken en vis moet gutten. Voor wie dat vroege vertrekuur een obstakel vormt, maar toch meer te weten wil komen over de Oostendse visserijcultuur, organiseert Toerisme Oostende vzw een gratis maritieme wandeling langs de meest opmerkelijk plekjes, het bruisende havenleven en het nautische erfgoed van Oostende. Deze wandeling vertrekt op beide dagen om 11 uur en om 15 uur aan de demotent op het Zeeheldenplein. Voor de rappe, want de plaatsen zijn beperkt", besluit Peter.De toegang voor het evenement, dat elke dag om 11 uur begint, is gratis. Gerechtjes kosten 6 euro en kunnen, net als de bijhorende drankjes, met de herlaadbare 'Playpass' betaald worden. Meer details over de demonstraties, randactiviteiten en deelnemende restaurants vind je op www.ostendaise.be, of in de brochure die verkrijgbaar is bij de deelnemers, het UITlocket en de Stadsbalie. (JGO)