98-jarige oorlogsveteraan wandelt voor Talbot House

Redactie KW

De 98-jarige Georges Sutherland ondernam vandaag op VE-day een tocht van Lijssenthoek Military Cemetery tot aan het Talbot House in Poperinge. De Schot uit Poperinge voerde de onderneming uit om het in de moeilijkheden verkerende ‘Every Man’s Club’ te helpen.

De veteraan ondernam de actie om geld in te zamelen voor het Talbot House, dat zwaar getroffen wordt door de coronacrisis. De club, die in 1915 werd opgericht door Britse aalmoezeniers en tijdens de grote oorlog heel wat soldaten en officieren een moment van rust gaf, startte onlangs een crowdfunding op met de bedoeling 100.000 euro te verzamelen. Georges wou met zijn onderneming een kleine bedrage leveren aan de redding van het huis. “Maar ik deed het ook om alle mannen die zijn gesneuveld te herdenken. Talbot House mag om die reden nooit verdwijnen”, aldus Georges.

Belgische moeder

De tocht begon aan het Lijssenthoek waar George, die werd geboren uit het huwelijk van zijn Schotse vader met een Belgische moeder, vertelde over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb zeer goede herinneringen aan mijn tijd bij de RAF. Ik kreeg een opleiding als vliegtuigmonteur en werkte aan Mosquito-bommenwerpers.”

Na de oorlog trad hij, net als zoveel andere soldaten, in dienst bij de Commonwealth War Graves Commission om de graven van gesneuvelde collega’s te verzorgen. Samen met zijn vader en later zijn zoon Alex was Georges vaak te zien op Lijssenthoek. “Ik werkte hier 40 jaar en hoorde hier veel triestige verhalen. Veel Britten kwamen het graf van hun geliefde familielid bezoeken. Dit is heilige grond voor mij en mijn hele familie.” Na de oorlog keerde hij ook terug naar Talbot House, waar hij vaak in de tuin werkte.

Een inspiratie voor allemaal

“Toen we hoorden dat Georges de wandeling wou doen, waren we verbaasd, maar ook een beetje bezorgd”, zegt Jan Louagie, medewerker van het Talbot House. “Maar de man stelde ons onmiddellijk gerust. Hij zei nog fit te zijn, want ooit speelde hij voetbal. We zijn hem enorm dankbaar omdat hij nieuwe perspectieven opent voor ons. Dankzij zijn inspanningen komen we dichter bij de beoogde 100.000 euro die we proberen te verzamelen. Maar veel belangrijker dan het geld is dat Georges een inspiratie kan zijn voor ons allemaal. Georges is de belichaming voor wat Talbot House staat: hij brengt hoop in een moeilijke periode.” (CM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten