95 jobs weg bij Bekaert Ingelmunster: “Bedrijf zorgde mee voor welvaart in onze gemeente”

Philippe Verhaest

De drastische herstructurering bij staaldraadproducent Bekaert zorgt in Ingelmunster voor een schokgolf. De vestiging langs de Meulebekestraat zou volledig sluiten en 95 van de 175 werknemers verliezen hun job. “Als gemeentebestuur kunnen we deze beslissing enkel betreuren”, reageert burgemeester Kurt Windels.

De site van staaldraadproducent Bekaert is al decennia een vertrouwd beeld in Ingelmunster. In de jaren zeventig en tachtig – de topjaren van het bedrijf – werkten er tot 800 mensen, nu zijn dat er nog altijd 195. “Bekaert is al heel lang een certitude binnen onze gemeente”, stelt burgemeester Kurt Windels (De Brug).

“Bekaert is al heel lang een van de grootste werkgevers van Ingelmunster. Nu denken we vooral aan de medewerkers die hun job verliezen” – Burgemeester Kurt Windels

“We moeten er niet flauw over doen: dit bedrijf heeft mee gezorgd voor de welvaart van Ingelmunster en haar inwoners. Dat de gebouwen op ons grondgebied in de loop van 2021 de deuren zouden sluiten, kunnen we enkel maar betreuren. Op die manier moeten we ook afscheid nemen van een stukje economische geschiedenis. Op dergelijke fabrieken bouw je ook een deel van je samenleving. Bekaert is al heel lang een van de grootste werkgevers van Ingelmunster. Nu denken we vooral aan de medewerkers die hun job verliezen.”

Acht hectare grote site

95 werknemers (63 arbeiders en 32 bedienden en kaderleden, red.) zullen ontslagen worden, de rest kan verhuizen naar de vestiging in Deerlijk. Wat er met de gigantische bedrijfsgebouwen moet gebeuren, is nog onduidelijk. “Daar hebben wij als gemeentebestuur ook niets in te zeggen”, klinkt. “De acht hectare grote site is in privéhanden, maar staat wel op een regionaal bedrijventerrein van de WVI. We kunnen enkel hopen dat er snel een oplossing en toekomst uit de bus komt. En wie weet biedt die straks nieuwe opportuniteiten.”

Ingelmunsters burgemeester Kurt Windels.©PATRICK DEPYPERE FODI
Ingelmunsters burgemeester Kurt Windels.©PATRICK DEPYPERE FODI

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.