93% van de West-Vlaamse schoolverlaters vindt binnen het jaar een job

Wie kiest voor een studierichting in de zorg, is daarom zo goed als zeker van een job. (GF)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

West-Vlaanderen is de beste leerling van de klas in het jaarlijkse schoolverlatersrapport. In onze provincie waren er in 2018 12.672 schoolverlaters en daarvan was 7,5% na één jaar nog werkzoekend. Geen enkele provincie doet beter.

Elk jaar slaan tienduizenden jongeren de schoolpoort achter zich dicht om aan een professionele loopbaan te beginnen. Om de doorstroming naar de arbeidsmarkt te monitoren, stelt VDAB jaarlijks een schoolverlatersrapport op. Dinsdagmiddag werd de 33ste editie voorgesteld. Die onderzocht de 70.606 jongeren die in 2018 de schoolbanken verlieten

Daling gestopt

Uit het rapport blijkt dat op 30 juni 2019 6.262 van hen, goed voor 8.9%, nog als werkzoekende ingeschreven stond bij VDAB. Dit is hetzelfde percentage als het jaar voordien. Daarmee komt een einde aan een vijf jaar durende gestage daling van 13,0% in 2013 tot 8,9% vandaag. Deze evolutie ligt in lijn met de conjunctuur die in het tweede kwartaal van 2019 vertraagde. “We zien nu al in de maandelijkse werkzoekendencijfers dat het vooral jongeren zijn door de coronacrisis getroffen worden. Het gaat om midden- en hooggeschoolden. Vorige crisissen hebben wel aangetoond dat zij ook heel snel opnieuw aan de slag zijn gegaan eenmaal de economie aantrekt.”

Diploma is sleutel tot succes

Het rapport toont aan dat jongeren met een diploma hoger onderwijs sneller aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. Na één jaar is slechts 3% van de 35.600 jongeren met een diploma hoger onderwijs werkzoekend. Maar de belangrijkste conclusie is dat het behalen van een diploma nog steeds de beste garantie biedt op een sterke start op de arbeidsmarkt. Van de 6.300 jongeren die zonder kwalificatie op de arbeidsmarkt komen, was 30% na één jaar werkzoekend.

Ook werkervaring werkt

Ook het kunnen aantonen van degelijke werkervaring is waardevol op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het relatief lage werkzoekendenpercentage bij schoolverlaters uit de Leertijd (11,6%), waar vier dagen beroepsgerichte praktijkopleiding worden gecombineerd met één dag theoretische opleiding. Bij de schoolverlaters uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO), waar traditioneel meer kwetsbare jongeren ingeschreven zijn en de werkervaring minder is, ligt het werkzoekendenaandeel tweemaal zo hoog (22,4%). Het is ook uitkijken naar de eerste representatieve resultaten van het nieuwe duaal leren in het volgende rapport.

Meisjes aan de top

Er is ook een opvallend verschil tussen mannelijke en vrouwelijke schoolverlaters. Van de bijna 35.000 meisjes die de school verlieten in 2018, was 7% na een jaar werkzoekend. Bij de jongens is dat 11% op 36.000. Meisjes zijn vaker hoger geschoold en stromen daardoor vlotter door naar de arbeidsmarkt. Bij de keuze voor een bepaalde richting, maken jongeren eerder gender-klassieke keuzes. Zo kiezen meer jongens voor een STEM-richting, en is het aandeel meisjes veel groter in zorg-opleidingen.

Applaus voor de zorg

In de voorbije drie maanden hebben onze zorgverleners het maatschappelijk belang van hun beroep meer dan ooit bewezen. De vraag naar extra verpleegkundigen en zorgkundigen blijft echter groot. Dat blijkt ook uit de cijfers in het rapport. Na één jaar is slechts 4% van de jongeren die afstudeerden in een zorg-opleiding werkzoekend. Doordat er in de komende jaren heel wat werknemers in de zorg op pensioen zullen gaan, en doordat er meer ouderen zullen zijn om voor te zorgen, zal de vraag in deze sector blijven toenemen. Wie kiest voor een studierichting in de zorg, is daarom zo goed als zeker van een job.

Onderwijs

De voorbije jaren daalde het aantal studenten die een lerarenopleiding volgen. Het schoolverlatersrapport toont wel aan dat wie voor het lerarenberoep kiest, snel een job vindt. Na een jaar op de arbeidsmarkt is slechts 3,3% werkzoekend.

STEM-diploma

Van de jongeren die afstudeerden met een diploma uit een STEM-richting is slechts 6% na 1 jaar op zoek naar werk. STEM staat voor science, technology, engineering & mathematics en omvat een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen. Deze schoolverlaters stromen vlot door naar de arbeidsmarkt, zeker de hoger opgeleiden. Vooral industriële en burgerlijke ingenieurs vinden vlot werk. Ook schoolverlaters die een 7-jarige STEM-opleiding volgden binnen het studiegebied ‘Mechanica – Elektriciteit’ of ‘Land- en tuinbouw’ vinden doorgaans snel een job.

West-Vlaanderen boven

De provincie Antwerpen heeft het hoogste aantal schoolverlaters en het hoogste werkzoekendenpercentage. Er zijn 20.322 schoolverlaters in Antwerpen en 10,1% daarvan is een jaar later werkzoekend. Aan het andere uiterste vinden we West-Vlaanderen, daar zijn er 12.672 schoolverlaters waarvan na één jaar nog 7,5% werkzoekend is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier