92-jarige Jules Vandromme uit Vlamertinge overleden

Op woensdag 4 november overleed Jules Vandromme in het Jan Ypermanziekenhuis op 92-jarige leeftijd aan corona. Hij is de echtgenoot van Yolande Desmet (91).

Jules Vandromme. © EG

Jules werd geboren in Vlamertinge op 29 februari 1921. Jules was juwelier en opticien. Hij opende in 1952 in de toenmalige Dorpsstraat – nu de Poperingseweg – een juwelen- en horlogewinkel. In 1954 trouwde hij met Yolande Desmet. Ze kregen drie kinderen: Filip (64), Stefaan (63) en Marianne (59). Ze hebben vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. In 1959 begon Jules een nieuwe zaak in de Boterstraat. In 1987 werd deze door zoon Stefaan verder gezet en nu wordt de zaak uitgebaat door zijn dochter. Jules had de winkel in Vlamertinge in 1970 al stopgezet.

“Ik groeide op in de Dorpsstraat zoals dat hier vroeger heette”, vertelde Jules ons ooit in een interview. “Mijn ouders baatten een beenhouwerij uit. Ik groeide op in een groot gezin met een minimum aan comfort, maar met veel liefde van vader en moeder. Er was geen centrale verwarming, maar de Leuvense stoof zorgde voor de gezellige warmte. De eerste radio kwam er naar aanleiding van de Ronde van Frankrijk in 1937. Jaren later kwam de telefoon waarbij je eerst de centrale moest bellen vooraleer je verbinding met het gevraagde nummer kreeg. Ik ging tot het zevende leerjaar naar de jongensschool in Vlamertinge. Tussen 1941 en 1944 was ik intern in het College in Waregem. Nadien volgde ik drie jaar opleiding horlogerie en juwelen en volgde twee jaar stage in Frankrijk.”

Jules speelde actief tennis bij TC Yper tot 1991. “Jules kwam hier nadien nog dikwijls voor de vriendschap”, weet men bij TC Yper. “Hij is lange tijd het oudste lid geweest van onze club, maar alle vrienden vielen één na één weg.” Jules was kerngezond, reed nog met de auto en onderhield de grote tuin in de Poperingseweg in Vlamertinge. Een vijftiental dagen geleden werd Jules getroffen door covid-19, waaraan hij overleed.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op donderdag 12 november om 10.30 uur in de kerk in Vlamertinge. Door de coronamaatregelen zijn maar 15 mensen toegelaten.

(EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.