91 soorten wilde bijen gevonden langs het Zwin

Het Zwin (archiefbeeld)©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Het Zwin (archiefbeeld)©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Redactie KW

In het natuurgebied Zwinduinen- en polders in Knokke zijn 91 soorten wilde bijen gevonden. Dat blijkt uit een studie van Natuur en Bos en Natuurpunt Studie die het natuurgebied inventariseerde op wilde bijen. Samen met eerdere waarnemingen komt het totaal aantal soorten bijen in het gebied nu op 102 soorten.

De Zwinduinen- en polders zijn een 222 hectare groot natuurgebied naast de bekende Zwinvlakte. Samen vormen de twee gebieden het Vlaams natuurreservaat ‘Het Zwin’. In het kader van het interreg-project SAPOLL werd er in het gebied geïnventariseerd op wilde bijen. Tijdens die inventarisatie werden 91 soorten wilde bijen gevonden. Daarmee komt het totaal in het gebied op 102 soorten wilde bijen. Dat komt overeen met een vierde van de Belgische fauna. Tijdens de inventarisatie werden zo’n 10 soorten gezien die op de lijst staan van bedreigde soorten. Ook heel wat bijzondere soorten werden gespot. Zo werd de gehoornde slakkenhuisbij, die haar nestjes maakt in lege slakkenhuisjes gevonden. In het natuurgebied werden ook parasitaire bijen gevonden. Deze soorten leggen hun eitjes in nestcellen van andere bijen.

Naast de inventarisatie werd in het kader van het intererg-project SAPOLL ook een actieplan opgesteld om bijen te ondersteunen. Ook werd de afgelopen vier jaar intensief gezocht naar wilde bijen, onder meer in de duingebieden van Natuur en Bos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier