85 geluksspreuken sieren etalages: “Leuke actie om mentale gezondheid in kijker te zetten”

Kalligraaf Jurgen Vercaemst, burgemeester Francis Benoit, Sofie Bovijn van Logo Leieland, Lies Defoort van Optiek Devriese, schepen van Geluk Bram Deloof en Nancy Parmentier van Nieuwkuis Select lieten zich even opsluiten in de etalage. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

“Wie straalt, loopt nooit in het donker.” Een mooie quote die aanzet tot nadenken. En het is er maar eentje in een hele reeks die sinds deze week etalages en ramen over heel Kuurne sieren. De geluksspreuken kaderen in een actie van het Sociaal Huis, de gemeente Kuurne en de handelscommissie. Het doel? Inwoners gelukkig maken én mensen alert maken voor het mentaal welbevinden van vrienden, familie, kennissen en klanten.

Hij heeft er al heel wat op de ramen gepend, maar ook de komende dagen kan je kalligraaf Jurgen Vercaemst nog spotten aan Kuurnse etalages. Op maar liefst 85 ramen en vitrines laat de kunstenaar een mooie geluksspreuk, woordspeling of quote achter, een actie die werd opgezet door het Sociaal Huis en de gemeente Kuurne. Ook de handelscommissie en Logo Leieland verlenen hun medewerking aan de ludieke campagne.

“De actie kadert in de internationale dag van het geluk, die zoals elk jaar op 20 maart valt”, legt schepen van Geluk Bram Deloof (N-VA) uit. “Als geluksgemeente willen we dat gevoel een duwtje in de rug geven. In samenwerking met Logo Leieland en onze handelaars fleuren we de etalages, ramen van gemeentelijke gebouwen en scholen op met leuke tekstjes die je als lezer aan het denken zetten.”

“Wie straalt, loopt nooit in het donker.” Deze spreuk siert het raam van Nieuwkuis Select.© Olaf Verhaeghe

Veerkracht

“Mensen aan het lachen brengen, maar hen tegelijk alert maken op het belang van mentale veerkracht, is het voornaamste doel van de actie. “Veerkracht laat zich omschrijven als het vermogen om goed om te gaan met moeilijkheden, tegenslagen of veranderingen”, aldus schepen Deloof nog. “Wij kunnen als gemeente de tegenslag niet ongedaan maken of elke drempel weghalen, maar we merken wel dat bij bepaalde groepen mensen de veerkracht onder druk staat. Met deze actie willen we het taboe op een laagdrempelige manier doorbreken.”

Kalligraaf Jurgen Vercaemst legt een laatste hand aan de tekst op de etalage van Nieuwkuis Select in De Kerkstraat. Op de achtergrond herken je Nancy Parmentier (Select), schepen Bram Deloof, Rudi Maes (Select), Lies Defoort (voorzitter handelscommissie en zaakvoerder Optiek Devriese), burgemeester Francis Benoit, Sofie Beernaert van het Sociaal Huis en Sofie Bovijn van Logo Leieland.
Kalligraaf Jurgen Vercaemst legt een laatste hand aan de tekst op de etalage van Nieuwkuis Select in De Kerkstraat. Op de achtergrond herken je Nancy Parmentier (Select), schepen Bram Deloof, Rudi Maes (Select), Lies Defoort (voorzitter handelscommissie en zaakvoerder Optiek Devriese), burgemeester Francis Benoit, Sofie Beernaert van het Sociaal Huis en Sofie Bovijn van Logo Leieland.© Olaf Verhaeghe

Elke deelnemer aan de actie krijgt promomateriaal over mentale veerkracht om te verspreiden onder inwoners en klanten. “Want zij zijn vaak een aanspreekpunt of antenne voor mensen die het wat moeilijker hebben. De vitrines en ramen zijn het uitstalraam van onze hulpverleners”, besluit de schepen van Geluk.

Gelukkige burgers

“De actie kadert binnen het meerjarenplan van het gemeentebestuur en wil een antwoord bieden op de vraag hoe je als gemeente aan geluk kan timmeren. “De sterkte van Kuurne is de warmte in onze gemeenschap”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V). “Geluk zit in kleine dingen. Een spreuk met een knipoog brengt een lach op je gezicht. En een gelukkige burger smaakt altijd naar meer.”

Aan de spreuken is ook een kleine wedstrijd gekoppeld. Via www.kuurne.be/geluk vind je een lijst van alle deelnemende handelaars, scholen en diensten. Op acht etalages staat één letter in het rood gekleurd. Wie alle rode letters verzamelt, kan twee woorden vormen. Gevonden? Breng je oplossing dan binnen aan het onthaal van het Sociaal Huis of mail naar sociaalhuis@kuurne.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier