80-jarige Waregemnaar Gaby Duyvejonck schrijft debuutroman

Gewezen schoolinspecteur Gaby Duyvejonck debuteert om zijn tachtigste met een roman. (Foto DJW)
Redactie KW

Het is niet iedereen gegeven om om tachtigjarige leeftijd in de letteren te debuteren met een roman. Dat heeft Gay Duyvejonck uit Waregem nu wel gerealiseerd met zijn ‘Kijk, Mama, het sneeuwt’, die hij vrijdag 15 juni om 19.30 uur voorstelt in de stadsbibliotheek aan het Boekenplein.

De auteur is een gewezen schooldirecteur (Ooigem) en inspecteur van het basisonderwijs. Hij schreef eerder al schoolboeken over Wereldoriëntatie en Technologie die werden uitgegeven bij Van In, Die Keure en Abimmo. Maar pure fictie was tot voor kort wel vreemd voor de literaire debutant.

Het is een verhaal over een meisje dat heel begaafd is, maar ook moet afrekenen met haar dubbele persoonlijkheid“, aldus auteur Gaby Duyvejonck. “Dat zorgt voor heel wat problemen maar uiteindelijk slaagt ze er toch in om af te studeren als astrofysicus. Meer nog: in de wetenschappelijke wereld vindt zij veel waardering. Dat brengt haar tot in Harvard en tot in het Massachusetts Institute of Technology. Ze heeft een heel parcours afgelegd, met ups en downs. Toch is het een eenduidig verhaal, omdat het doorspekt is met filosofische en wetenschappelijke overwegingen, bedenkingen en dergelijke meer. Hoe dan ook: ik ben blij dat ‘Kijk mama, het sneeuwt’ er is.”

200 exemplaren

De auteur sloeg de handen in elkaar met uitgeverij Beefcake Publishing uit Gent om het werk uit te geven. Dat kon enkel na een geslaagde crowdfunding-actie.

“Deze uitgever werkt enkel met auteurs die voor hun uitgaven zelf sponsors weten te vinden”, aldus Gaby Duyvejonck. “Daarmee moet je zelf alles financieren. Dat is niet zo eenvoudig. Maar ik heb het geluk zulke financierders te vinden, die bereid waren mij te helpen aan de uitgave. In eerste instantie zijn er nu 200 exemplaren gedrukt. Daarvan krijgen alle sponsors op basis van hun financiële inbreng een aantal exemplaren. Voor het overige kan ik onder andere terecht bij de Standaard Boekhandel in Waregem. Die is bereid mijn boek in de etalage te leggen en aan te bieden aan de lezer.”

Begeleiding

De uitgever zal met de centen van de crowdfunding niet alleen de uitgave van het boek verzorgen, maar het zelf ook via allerlei kanalen promoten en onder de aandacht van het lezerspubliek brengen. Deze trend in boekenland is zeker niet nieuw. Verschillende andere uitgeverijen in Vlaanderen en Nederland werken ongeveer op dezelfde manier, waarbij het er vooral op aankomt dat de schrijver in elk geval een flink deel van de productiekosten op zich neemt. In ruil krijgt de auteur professionele begeleiding rond marketing en alles wat daarmee te maken heeft. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier