8 juni wordt nipt voor opstart horeca

Het voorstel van Horeca Vlaanderen enkele weken geleden, rekende nog op een heropstart op 8 juni. Als er niet snel duidelijkheid komt, wordt dat heel nipt. © KW
Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

De horeca maakt zich op om op 8 juni te starten, maar of die datum gehaald wordt, valt nog te bezien. “Het horecaplan wordt nu besproken met de GEES en moet daarna eerst nog een interministeriële conferentie en een overlegcomité passeren, vooraleer het naar de Veiligheidsraad van 3 juni kan.” Dat zegt de woordvoerder van bevoegd minister Nathalie Muylle (CD&V). Dat zou de horecasector slechts vijf dagen geven om zich voor te bereiden. Terwijl minister Muylle eerder zei ruim op voorhand te willen communiceren.

Het voorstel van Horeca Vlaanderen enkele weken geleden was het eerste schot voor de boeg. In dat voorstel (zie afbeelding) heropenen de cafés en restaurants op 8 juni. Feesten met meer dan 50 personen, blijven verboden. In die eerste fase moet iedereen de anderhalve meter afstand respecteren, wordt er zittend geconsumeerd en mogen er maximaal vier personen aan dezelfde tafel zitten, met uitzondering van grote gezinnen. Alle zaken moeten om 23 uur dicht.

8 juni wordt nipt voor opstart horeca

“Het voorstel van Horeca Vlaanderen is maar één voorstel”, zegt Miet Deckers, woordvoerder van bevoegd minister Nathalie Muylle (CD&V). “We moeten ook rekening houden met andere belangengroepen, zoals Unizo.”

Op dit moment bespreken Nathalie Muylle en Denis Ducarme (MR), bevoegd voor Middenstand, de voorstellen met de experten van de GEES, die de exitstrategie bepalen. “Die discussie met de GEES loopt deze week”, zegt Deckers. “Daarna moet het voorstel nog naar de interministriële conferentie. Dat is een overleg met de ministers economie van de verschillende regio’s. Daarna volgt het overlegcomité, waarin de federale kern en de minister-presidenten zetelen.”

Pas daarna kan het horeca-dossier op de agenda van de Veiligheidsraad komen, die beslist. “Maar het is premier Sophie Wilmes (MR) die de agenda beheert”, zegt Deckers. “Of het horeca-dossier op de agenda van 3 juni staat, kan ik niet zeggen.”

Veiligheidsraad nodig?

Of het per se wachten is op die nationale Veiligheidsraad, is nog onduidelijk. Vorige week vrijdag maakte minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) bekend dat de zomerkampen mogen doorgaan. Die beslissing werd bekrachtigd door het overlegcomité, en niet door de Nationale Veiligheidsraad.

Het is niet duidelijk of dit bij de heropstart van de horeca ook kan. In elk geval is de samenstelling van Veiligheidsraad en Overlegcomité dezelfde: de federale kern, aangevuld met de minister-presidenten. Beide organen kunnen een ministerieel besluit goedkeuren: zeg maar de officiële toelating aan de horeca om weer te openen.

Andere media opperen dan weer dat er deze week nog een extra Veiligheidsraad komt, maar dat kon niemand aan onze redactie bevestigen.

Gefaseerde heropstart

In elk geval wil minister Muylle voldoende tijd laten aan de horeca, om zich voor te bereiden. Gesteld dat er een dezer dagen een beslissing valt, dan nog heeft de sector maar een goeie week om zich voor te bereiden.

De kans is dan ook groot dat slechts een deel van de horeca zal mogen heropstarten, iets wat minister Muylle eerder al opperde. “Onze horeca is veel te divers om alle zaken over dezelfde kam te scheren”, klonk het toen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.