77-jarige dame schenkt 8 hectare landbouwgrond aan stichting voor biolandbouw

Geneviève de Crombrugghe. (GF)
Olivier Neese

Een 77-jarige dame schenkt liefst 8 hectare landbouwgrond in Ichtegem aan een stichting voor biolandbouw. Een godsgeschenk, zeker als je weet dat de grond bijna een half miljoen euro waard is. Enige voorwaarde: de stichting moet zelf de schenkingsrechten van 38.000 euro betalen. Daarom start het nu een crowdfunding. “Dit stukje grond moet uit de handen van speculanten blijven”, klinkt het.

Een geschenk uit de hemel. Zo kan je de gift van Geneviève de Crombrugghe aan stichting De Landgenoten wel noemen. De 77-jarige dame uit het Brusselse schonk op valentijnsdag liefst 8 hectare landbouwgrond uit Ichtegem aan de stichting, die biolandbouw wil steunen. Dat doet het door grond op te kopen en die ter beschikking te stellen van bioboeren. Met deze gift stijgt het patrimonium in één klap naar 25 hectare. Wetende dat één hectare landbouwgrond in West-Vlaanderen zo’n 60.000 euro kost, gaat het dus om een geschenk van bijna een half miljoen euro. Bovendien zijn de twee pachters van het land, bloemenkweekster Ruth Selleslaghs (Bloom) en geitenboer Renaat Devreese (‘t Reigershof) zeker dat ze hun land kunnen gebruiken tot het einde van hun carrière.

Geitenboer Renaat Devreese van 't Reigershof. (foto Frank Toussaint)
Geitenboer Renaat Devreese van ‘t Reigershof. (foto Frank Toussaint)

Mooi voorbeeld

“Via familie erfde ik een stuk land, die al lange tijd gepacht werd door lokale landbouwers”, legt gulle schenkster Geneviève de Crombrugghe uit. “Op mijn leeftijd moet ik aan het nageslacht denken. Ik besloot om de grond te schenken aan De Landgenoten, omdat ik merk dat de grond in Vlaanderen – en zeker in West-Vlaanderen – zéér duur geworden is. Landbouwers kunnen dit nog amper zelf kopen.” Al meer dan 40 jaar is ze geïnteresseerd in biolandbouw. “Toen land vrijkwam omdat landbouwers stopten of overleden en geen kinderen hadden, heb ik altijd geprobeerd om het door te geven aan bioboeren. Een extra reden: als mijn neven dit willen erven, moeten ze 70 procent aan de staat betalen. Dan zullen ze het zeker moeten verkopen, omdat ze dat geld niet hebben. En dan dreigt het terug op de markt van investeerders en speculanten te komen. Dat wil ik echt vermijden. Ik hoop dat velen mijn voorbeeld zullen volgen.”

“Na enkele dagen hebben we intussen een kwart van het bedrag opgehaald”

De gift is een prachtig gebaar, al is er nog één voorwaarde. Het grondenfonds moet zelf de schenkingsrechten van 38.000 euro betalen. Daarom organiseert het nu een grote crowdfunding. “Na enkele dagen hebben we intussen een kwart van het bedrag opgehaald”, zegt Petra Tas, coördinator van De Landgenoten. “Hoe we de mensen overtuigen? Velen willen uit zichzelf meewerken aan een maatschappelijk doel en biologische landbouw. Wij willen een antwoord bieden op de problematiek van de stijgende grondprijzen in de landbouw. De prijs van de gronden is te hoog in vergelijking met de mogelijke opbrengsten, waardoor heel wat beginnende boeren afhaken. Als coöperatie en stichting verwerven wij gronden, die we vervolgens verpachten aan bioboeren via loopbaanlange contracten. We vragen aan de landbouwers om betrokken te zijn bij de samenleving. Maar dit was hier al het geval. Beiden organiseren al opendeurdagen of verkopen hun goederen via de korte keten.”

Bloemenkweekster Ruth Selleslaghs. (foto Astrid Agemans)
Bloemenkweekster Ruth Selleslaghs. (foto Astrid Agemans)

Voor de huidige pachters verandert er niets. “We pachten gewoon van een andere eigenaar”, vertelt Ruth, die al sinds 2016 biologische bloemen kweekt langs de Oostendesteenweg. “Aan onze werkwijze veranderen we niets. Zowel Renaat als ik mijden alle vormen van pesticiden, zelfs diegene die toch toegelaten zijn in de biologische landbouw.” Voor elke donateur hebben beiden wel een cadeautje klaarliggen. Dat gaat van een postkaartje tot een boeket bloemen, van een biokatoenen draagtas tot een workshop bloemschikken of een proeverij op de geitenboerderij.

Wie De Landgenoten wil steunen, kan een gift doen op het rekeningnummer BE10 0000 0000 0404, op naam van Vrienden Van De Landgenoten, met vermelding 018/0300/00086. Giften boven 40 euro geven het recht op een fiscaal attest.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.