75-jarige Meikapel Kermis zoekt jonge bestuursleden in Lendelede

Dit weekend vindt de Meikapel Kermis voor de 75ste keer plaats in de Meikapelstraat. “Geen gemakkelijke opdracht met ons beperkt bestuur”, zeggen Pascal De Braeve en Joris Vancoillie.

Het comité Meikapel Kermis en bewoners van de Meikapel werd op het gemeentehuis ontvangen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan. Zittend van links naar rechts zien we naast burgemeester Carine Dewaele bestuursleden Yorick Depaepe, Pascal De Braeve (voorzitter) en Joris Vancoillie. (foto Frank) © (foto Frank)

“Het wordt steeds moeilijker voor ons beperkt bestuur om nog elk jaar Meikapelfeesten te organiseren”, zeggen Pascal en Joris. “We zijn amper nog met vier bestuursleden die alles zelf moeten beredderen. Wij zijn enkele maanden bezig met de voorbereiding van de feesten: sponsors binnenhalen, een reclameboekje samenstellen, zorgen voor een optreden, een namiddag voor senioren organiseren, een etentje op zaterdagavond, prijzen ophalen voor de tombola en heel belangrijk: de tent helpen opzetten en klaarmaken voor het feestweekend zelf. Enkele jaren geleden konden we nog rekenen op jonge bestuursleden, maar ze haakten op uitzondering van Yorick weer af. Ondanks alles bestaat Meikapel Kermis al 75 jaar en zijn we nog één van de weinige resterende wijkkermissen in de gemeente. Hier past toch een woordje van dank voor de vrijwilligers die in het weekend zelf nog een handje toesteken.”

Historiek

De aanzet tot Meikapel Kermis kwam er in 1944 toen een 13-tal naar Duitsland gedeporteerde jongeren uit 3 Lendeleedse wijken terugkwamen en het bestuur voor hen een bevrijdingsstoet wilde organiseren. De 3 pioniers van toen waren Georges Demasure van de wijk ‘t Hoveke, Roger Vanlerberghe van de Meikapel en Achiel Vanhoutte van de Wikkel. De eerste bevrijdingsstoet dateert van mei 1945. Er bleef nog 345 euro in kas en op advies van iemand zou men een wielerwedstrijd en een kermis organiseren. Dan werd er een Meikapelcomité gesticht, waar ook de plaatselijke cafés konden bij aansluiten. Uiteraard met de bedoeling geld in het laatje te brengen. Het begon met een wielerwedstrijd.”

Koekenboterhammen

De aanleg van de Rijksweg verdeelde het gebied van de wijken in twee helften met ‘t Hoveke en de Wikkel aan de kant van het centrum, de Meikapel aan de overkant. De kermis breidde jaar na jaar uit, tot het een driedaagse werd. Tal van bekende artiesten passeerden de revue: Luc Caals, Eddy Wally. Paul Severs, Eddy Smets, Christophe, Guido Belcanto, Danny Fabry en nog vele anderen optredens. De Meikapel verkoos ook 4 wijkburgemeesters: duivel-doet-al Roger Vanlerberghe die recent overleed, Denise Kesteloot, Pascal De Braeve en Erna Kesteloot. Georges Demasure was de eerste voorzitter, Jean-Pierre Demets de tweede en Pascal De Braeve de derde en voorlopig laatste. Het huidige bestuur bestaat uit voorzitter Pascal De Braeve, ondervoorzitter Yorick Depaepe en bestuursleden Joris Vancoillie en Ronny Benooit.

Vrijdag 10 mei opent Meikapel Kermis om 14 uur met een gratis namiddag voor senioren met muziek uit de goeie ouwe tijd en koffie met koekenboterhammen. Om 17 uur is er vinkenzetting en nadien volgt een gezellig samenzijn met dj.

Zaterdag 11 mei wordt om 17 uur gestart met de Koninklijke Harmonie Kunst en Eendracht die een muzikale wandelingmaakt en zelfs de Rijksweg oversteekt naar de wijken ‘t Hoveke en de Wikkel. Omstreeks 18 uur is er een gratis receptie voor al wie inschreef voor het koud en warm buffet dat omstreeks 18.30 uur aanvangt. Om 20.30 uur treedt Michael Lanzo op. Daarna zijn er nog optredens van Alex, Rudy en Ilse die al op Ment TV te zien waren. Nadien zorgt een dj voor de afsluiting van de feesten. (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.