70 technici leggen het werk neer bij Infrax West in Torhout

Bij Infrax West hebben zo'n 70 technici donderdag het werk neergelegd. © ADP
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Enkele tientallen technici van Infrax West langs de Noordlaan in Torhout hebben donderdagmorgen het werk neergelegd. Vrijdagochtend is er overleg gepland, meldt de vakbond.

Concreet gaat het over technici die de permanentie verzekeren. In totaal gaat het om een 70-tal mensen, verdeeld over de verschillende ploegen. “Het gaat vooral over de bezetting van die wachtdienst“, aldus federaal secretaris Jan Van Wijngaerden van Gazelco, de vakbond voor de gas- en elektriciteitssector. “Die mensen moeten normaal gezien van wacht zijn met een frequentie van één week op zes, maar door een tekort aan instroom van nieuwe mensen dreigt dat naar een frequentie van één op vijf of zelfs één op vier te gaan.”

“Komt daarbij dat die mensen al langer vragen op jongere leeftijd te kunnen stoppen met die wachtdiensten, aangezien die zeer belastend zijn. Maar nu zouden ze dat tot hun zestigste moeten doen, wat voor sommigen compleet onhaalbaar is. Het gaat bovendien om meer dan dat: ook over de recuperatie van die wachtdiensten, vergoedingen enzovoort. Een samenloop van zaken.”

Gesprekken slepen aan

“Er zijn al maandenlang gesprekken aan de gang, maar de mensen zijn dat nu beu”, vervolgt Van Wijngaerden. “En dan leggen mensen soms, zoals in dit geval, het werk neer. Vandaag, maar ik vermoed ook vanavond en vannacht, zal er geen wachtdienst zijn. Al mag er uiteraard nooit sprake zijn van een veiligheidsprobleem. Bij een zware panne met gevaar voor mensen, zal de wachtdienst wel uitrukken. Maar een meter die stilvalt, zal pas morgen in de loop van de dag hersteld worden.”

Mogelijk komt er vrijdagmorgen een oplossing uit de bus. “Om 9 uur is er ter plaatse overleg voorzien”, besluit de vakbondsman.

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier