7.500 Brugse echtparen kregen zijn beeldje, nu is Firmin Steyaert overleden

Firmin Steyaert maakte het beeldje dat 15 jaar lang aan kersverse Brugse echtparen overhandigd werd. © Davy Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De bekende Brugse kunstenaar Firmin Steyaert (86) is overleden. De man, ook bekend als ‘Stey’, maakte 15 jaar lang het beeldje dat kersverse Brugse echtparen kregen van de stad.

Firmin ‘Stey’ Steyaert overleed dinsdag op 86-jarige leeftijd; hij was geboren op 2 april 1933. De begrafenis vindt plaats op maandag 2 september, om 10.30 uur in de kerk van Male (Sint-Kruis).

Firmin was tijdens zijn loopbaan onder meer directeur bij Vrije School Haverlo, maar het bekendst was hij misschien wel voor de beeldjes die hij 15 jaar lang leverde aan de stad Brugge. Die beeldjes werden telkens als geschenk meegegeven aan pasgetrouwde koppels, goed voor in totaal zo’n 7.500 Brugse echtparen.

“Het beeldje is in mijn hart ontstaan en door mijn handen vervaardigd”, zei Firmin daar vorig jaar over in een interview met Brugsch Handelsblad. “Het beeldje symboliseert het samenzijn van twee mensen in éénheid en verscheidenheid, bezegeld door het huwelijk.”

“Ik blijf mentaal nog altijd even gedreven, maar lichamelijk gaat het niet meer zo vlotjes“, zei hij toen ook. “Al moet ik toegeven dat ik mij pas vanaf mijn 82ste een oude vent ben beginnen voelen, die het wat rustiger aan moet doen. Naast de kunst, die mij altijd tot rust heeft weten te brengen, vraagt mijn lichaam dat nu ook.”

Firmin was getrouwd met Hélène Maene, die in 1988 overleed aan longkanker. Ze hadden samen drie zonen: Erwin, Gunther en Bart. (TV/SR/SDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier