682.000 euro steun voor oorlogskerkhoven in de Westhoek: “Erfgoedwaarde herstellen én nog versterken”

De grootste hap uit het budget gaat naar Perth Cemetry (China Wall) langs de Maaldestedestraat in Zillebeke. (foto TOGH)
De grootste hap uit het budget gaat naar Perth Cemetry (China Wall) langs de Maaldestedestraat in Zillebeke. (foto TOGH)
Redactie KW

De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) plant dit jaar investeringen in Perth Cemetry (China Wall) in Zillebeke, Dochy Farm New British Cemetry in Langemark en Hedge Row Trench Cemetry in Hollebeke. Daarbij kan het rekenen op 682.000 euro subsidies van de Vlaamse overheid.

24 Britse militaire begraafplaatsen op Vlaamse bodem zijn sinds 2009 beschermd als monument. In 2017 ondertekenden het Vlaams Gewest en de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) een meerjarenpremieovereenkomst voor het uitvoeren van restauratiewerken op de begraafplaatsen. De CWGC kon daarvoor rekenen op een restauratiepremie van 3.915.393,60 euro, gespreid over vijf jaar (2017-2021). “Uit onderzoek in 2015-2016 bleek dat restauratiewerken noodzakelijk waren om de erfgoedwaarde van de begraafplaatsen en gedenktekens te behouden, te herstellen en te versterken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V), die info over funerair erfgoed opvroeg bij Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA). “Op basis van de resultaten werd een beheersplan opgesteld. Er werd onder meer aandacht geschonken aan de instandhouding, het onderhoud en de restauratie van de begraafplaatsen. Er werd ook een CWGC-bezoekerscentrum gebouwd. Naast restauratiewerken zijn ook werken opgenomen die een betere toegankelijkheid voor minder mobiele bezoekers garanderen.”

Laatste jaar

In 2017 startte de CWGC met dringende restauratiewerken aan enkele begraafplaatsen. In 2018 werd met een premie van 1.026.641,40 euro de ommuringen van de begraafplaatsen Spoilbank Cemetery, Birr Cross Road Cemetery, New Irish Farm Cemetery, Tuileries British Cemetery in Ieper, Westoutre British Cemetery in Heuvelland en Reninghelst New Military Cemetery in Poperinge gerestaureerd.

“Bij reconstructies worden identieke materialen gebruikt” – Brecht Warnez

Nu start dus het laatste jaar van deze overeenkomst. Er schiet nog 682.000 euro over uit de pot die al in 2017 werd toegewezen. De grootste hap uit het budget (386.000 euro) is voor Perth Cemetry (China Wall) langs de Maaldestedestraat in Zillebeke. “Dit is een oorspronkelijk Franse begraafplaats uit november 1914, die vanaf juni 1917 door Britse eenheden werd gebruikt”, klinkt het bij Onroerend Erfgoed. “Tegen oktober 1917 lagen er zo’n 130 graven. Na de Wapenstilstand werd de begraafplaats uitgebreid met meer dan 2.500 graven uit de omliggende slagvelden en uit andere – onder meer Duitse – begraafplaatsen. Het Franse perk werd aanvankelijk nog uitgebreid, maar uiteindelijk werden de Franse graven naar elders overgebracht. Nu zouden er 2.791 doden liggen, waarvan er 1.369 niet meer geïdentificeerd konden worden.”

De investeringen zijn nodig omdat de muren van de begraafplaats in slechte staat zijn door scheurvorming en vorstschade. “De omheiningsmuren worden gerestaureerd door middel van plaatselijk herstel. Een deel van de muur wordt gesloopt en identiek gereconstrueerd. Bij reconstructie worden identieke bouwmaterialen gebruikt. De bouwmaterialen die nog in goede staat zijn, worden hergebruikt. Daarnaast is het voegwerk van het schuilhuisje sterk verweerd, dus ook dat wordt gerestaureerd”, zegt Brecht Warnez.

Andere doelstellingen

Daarnaast is er ook nog 67.000 euro voorzien voor Hedge Row Trench Cemetry, dat deel uitmaakt van drie begraafplaatsen vlakbij The Bluff in Hollebeke, en 229.000 euro voor Dochy Farm New British Cemetry langs de Zonnebekestraat in Langemark. Die werken zijn gelijkaardig als de werken op Perth Cemetry (China Wall). “Deze investeringen kaderen in een grotere operatie waarbij de Commonwealth War Graves Commission vanaf dit jaar een aantal van haar doelstellingen zal veranderen”, reageert Iepers schepen van Erfgoed Philip Bolle (SP.A). “Bepaalde zaken zullen meer benadrukt worden, terwijl andere zaken naar onderhoud of inrichting van de begraafplaatsen anders zullen gebeuren. Dat is iets wat men nu aan het uitwerken is. Dat zal natuurlijk ook met de stad worden doorgesproken, maar naar praktische uitvoering hebben we nog niet onmiddellijk iets zien passeren daarover.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.