68 redders zorgen voor een veilige zomer in Middelkerke

Paul Bruneel

Geen zomerse zon, maar met enkele plensbuien hebben de strandredders in Middelkerke woensdagmorgen het seizoen anno 2020 ingezet met een gezamenlijke oefening op het strand van Westende.

Een heel moeilijk en vooral speciaal jaar, zoals schepen Tom Dedecker het verwoordde, maar hij stelde gerust te zijn over de goede werking van de dienst. “Om het met de woorden van voormalig gouverneur Paul Breyne te zeggen: “De redders zijn de ambassadeurs van onze kust“, aldus de schepen.

Daarna volgden enkele zwem- en reddingdemonstraties en was er vooral veel aandacht op het redden in coronatijden. Hoofdredder Bart Van Eechoute liet weten dat de reddingtube nog altijd een heel belangrijk reddingsmiddel is. “Een redder moet zichzelf beschermen en anderzijds levens redden. In principe moet bij elke redding het mondmasker en de handschoenen worden aangedaan, maar ik vrees als de redding in zee moet gebeuren dat dit in de praktijk onmogelijk is. Als iemand onwel wordt op het strand, op de dijk of op een beachbar kan dat wel”, klinkt het.

We beperken ook het aantal mensen dat betrokken is bij een redding en meer dan ooit komt hartmassage op de eerste plaats. We beschikken ook over beademingsmaterialen, maar dat komt op de tweede plaats”, zegt de hoofdredder. Er is ook een covid 19-team beschikbaar, dat bestaat uit vijf afgestudeerde verplegers en een ambulancier-hulpverlener. In augustus zullen er zelfs twee afgestudeerde dokters deel uitmaken van het covid 19-team. Dit team kan worden opgeroepen bij een voorval en is gegarandeerd in een mum van tijd aanwezig op de gevraagde plek. Heel wat redders hebben ook een opleiding gevolgd om te kunnen omgaan met de beademingsballon.

Met hoofdredder Bart Van Eechoute en zijn getraind team zijn de strandgangers in Middelkerke deze zomer in goede handen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.