65 procent meer Brugse aanvragen voor leefloon door corona

OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken Pablo Annys: "In deze crisis draait Brugge meer dan ooit om mensen." © foto Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Wie het voor de coronacrisis al moeilijk had en nu helemaal kopje onder dreigt te gaan kan rekenen op hulp van de stad Brugge. En dat zal nodig zijn, want het OCMW kreeg tussen maart en mei 65 procent meer aanvragen voor een leefloon binnen. “We garanderen een referentiebudget voor een menswaardig bestaan en springen zo bij waar de federale regering tekortschiet. We trekken in eerste instantie 1,5 miljoen euro uit voor een nieuw sociaal beleid, maar we hopen dat nog op te trekken tot 3,9 miljoen euro”, zegt schepen van Sociale Zaken Pablo Annys (SP.A).

De coronacrisis is niet alleen een gezondheids- en economische crisis, maar in grote mate ook een sociale crisis waarbij de zwaksten in onze maatschappij, ook in Brugge, het nog veel zwaarder te verduren krijgen. Dat blijkt uit opmerkelijke cijfers die schepen van Sociale Zaken en Brugs OCMW-voorzitter Pablo Annys presenteert.

Horeca en studenten

“Het eerste onthaal van het OCMW, waarbij dus om steun wordt gevraagd, ontvangt een pak meer aanvragen dan normaal. Van halfweg maart tot half mei waren er 80,34 procent meer aanvragen in het algemeen en 65,12 procent meer aanvragen voor een leefloon in vergelijking met vorig jaar”, zegt schepen Annys. “We merken daarbij ook dat er een nieuw publiek aanklopt bij het OCMW voor steun: kleine zelfstandigen die quasi zonder opdrachten vallen, werknemers uit de horeca of handel en ook studenten.”

“Mensen met een op zich al laagbetaalde job, bijvoorbeeld in de horeca of retail, die door de tijdelijke werkloosheid op 70 procent van hun inkomen belanden, lopen het risico dat ze de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen en komen nu ook bij ons aankloppen”, legt Annys uit. “Net als studenten die grotendeels hun eigen boontjes moeten doppen en nu hun broodnodige studentenjob, vaak in de horeca, zien wegvallen. Als we bepaalde economen mogen geloven, staat er ons in een sector als de horeca een faillissementsgolf te wachten. In Brugge is de horeca goed voor zo’n zesduizend arbeidsplaatsen, dus de kans bestaat dat we bijzonder zwaar getroffen worden.”

het draait om Mensen

Na het coronarelanceplan, het ‘marshallplan’ voor het toerisme en het plan van het centrummanagement ter ondersteuning van winkels en horeca is er daarom nu ook een sociaal relanceplan uitgewerkt. “Met als motto ‘Brugge draait om mensen’ lanceerden we enkele maanden geleden, nog voor de coronacrisis, het traject naar een nieuw sociaal beleidsplan. Het vorige was tien jaar oud, dus er was zeker nood aan een nieuw plan met nieuwe impulsen en acties. We waren ook begonnen aan een heuse ‘roadshow’ langs buurtcentra en andere ontmoetingsplaatsen, verspreid over heel de stad. Zo wilden we input van de burgers krijgen om de plannen te verfijnen. Jammer genoeg gooide de coronacrisis roet in het eten waardoor we de nog geplande bezoeken moesten afgelasten. We hadden nooit gedacht dat de realiteit ons zo snel zou inhalen”, zegt Pablo Annys. “In deze crisis draait Brugge meer dan ooit om mensen. De ongeziene solidariteit maakt ons trots, maar de maatschappelijke prijs van deze crisis maakt ons ook heel stil. Natuurlijk hebben we niet stilgezeten en vanuit het sociaal beleidsplan is een sociaal relanceplan post corona voortgekomen. Daarbij willen we maximaal inzetten op preventie en op kinderen, jongeren en jongvolwassenen.”

Zeven werven

Schepen Annys wijst erop dat de sociale impact van de coronacrisis ingedeeld kan worden in zeven ‘werven’ waaraan concrete acties verbonden zijn, namelijk ‘kansen voor kinderen en jongeren’, ‘werk op maat’, ‘een dak boven je hoofd’, ‘een goede gezondheid’, ‘zorg (voor elkaar)’, ‘iedereen mee’ (over het dichten van de digitale kloof) en ‘toegang tot hulp en diensten’ (over de laagdrempeligheid van de dienstverlening).

“Na de maandenlange crisis lijkt het ons belangrijk om zelf naar mensen in moeilijkheden te stappen. Daarop trekken we 100.000 euro uit voor een proefproject met interdisciplinaire wijkteams in de buurt- en dienstencentra. Verder versterken we het sociale aanbod onder meer door 50.000 euro te investeren in het aanpakken van de psychologische gevolgen van de coronacrisis. We ondersteunen ook kinderen en hun ouders met extra studiebegeleiding voor kinderen die een schoolachterstand opliepen, we voorzien speelpakketten voor kwetsbare gezinnen en stellen laptops en internettoegang ter beschikking voor kwetsbare schoolgaande kinderen”, somt de schepen een heel reeks sociale investeringen op.

Hulp bij huur

Om uithuiszettingen te vermijden zal het stadsbestuur ook nog voorzien in een tegemoetkoming voor huurders die minstens twee maanden en maximum zes maanden huurachterstand hebben. De tegemoetkoming wordt rechtstreeks aan de verhuurder gestort en wordt niet teruggevorderd van de huurder. Ook de sector van de kinderopvang zal financieel ondersteund worden.

“Een ruwe schatting geeft aan dat minstens 15.000 Bruggelingen het moeilijk hebben om rond te komen”, gaat schepen Annys verder. “En dan komen de verdere gevolgen van deze coronacrisis daar nog eens bij. Dus willen we de mensen ook rechtstreeks financieel gaan ondersteunen. Dat is nodig, want de leeflonen en minimumlonen liggen in ons land te laag als we dat vergelijken in Europees verband. Voor bepaalde gezinstypes zijn de bestaande inkomens en uitkeringen structureel ontoereikend.”

Menswaardig inkomen

“Wat we nu willen doen, is in Brugge zelf de inkomensbescherming verhogen. Daarvoor gebruiken we de REMI-tool, wat staat voor Referentiebudget voor een Menswaardig Inkomen. Per type persoon of gezin is er een gemiddeld referentiebudget, maar de maatschappelijk assistenten worden nu opgeleid om dit per individuele persoon te gaan verfijnen. Waar blijkt dat er een tekort zou zijn in het huidige inkomen, kunnen we dit dan aanvullen. Zo springen we bij waar de regering tekortschiet. De kostprijs voor het uitrollen van ‘REMI’ in het restant van 2020 en 2021 wordt geraamd op 735.000 euro. Het gehele sociale relanceplan na corona, te spreiden over de twee komende jaren, schatten we op 1.533.734 euro. Maar omdat we het REMI-principe voor de volledige legislatuur willen handhaven, zullen we in totaal 3,9 miljoen euro nodig hebben voor het nieuwe sociaal beleid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier