65-plussers uit Oostende en Bredene kunnen voortaan aankloppen bij de psycholoog

Psychologe Danielle Vanoutrive, Griet Boedt van stad Oostende, huisarts Raf Langenaekens, schepen Natacha Waldmann (Groen), Marie Vandevivere van SEL en Isabelle Vincke van Duinhelm. © GLO
Gillian Lowyck

Sinds 1 oktober kunnen alle 65-plussers uit Oostende en Bredene terecht bij een eerstelijnspsycholoog. Zowat dertig procent van de 65-plussers krijgt te maken met psychologische klachten. Verder heerst er bij deze doelgroep ook een grote drempel om naar de psycholoog te stappen en is de kust sterk vergrijsd.

“Er is een grote nood aan dergelijke zorg in de stad”, weet bevoegd schepen Natacha Waldmann (Groen). “Ouder worden gaat altijd gepaard met verlies. Vereenzaming, aanpassingsproblemen, rouwproblemen, depressie… zijn maar enkele van de bekende problemen waar ouderen mee kampen.”

Aan de kust wonen meer 65-plussers dan in de rest van Vlaanderen. En de kust vergrijst niet alleen snel, er komen ook veel mensen uit het binnenland aan zee wonen. “Mensen uit het binnenland verhuizen om hun pensioen aan de kust door te brengen. Gevolg hiervan is het ontbreken van een sterk netwerk en een vangnet wanneer de zorgen toenemen. Dat heeft een grote impact.”

Daarnaast blijkt ook dat 65-plussers – de zogenaamde babyboomers – moeilijk de stap zetten naar geestelijke gezondheidszorg. “Door de uitbouw van professionele ondersteuning, hopen we dat we die drempel wegwerken.”

Wie het moeilijk heeft, zal voortaan terechtkunnen bij eerstelijnspsychologe Danielle Vanoutrive. Zij werd aangeworden binnen een project dat twee jaar zal duren. “Samen met de cliënt zal ik op zoek gaan naar een passende behandeling”, zegt ze. “Hierbij vind ik het vooral belangrijk dat ik ze op hun eigen veerkracht wijs. Vaak stappen mensen naar de psycholoog om iets dat gebeurd is. Ik help hen op weg, maar als het over diepgaandere problemen gaat, worden ze doorverwezen.”

65-plussers zullen bij Danielle terecht kunnen voor vijf sessies. “Dat is vaak voldoende om weer evenwicht te vinden”, zegt ze. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zullen raadplegingen plaatsvinden in wijkkantoren van het Sociaal Huis en ontmoetingscentra. Indien nodig, komt Danielle ook aan huis. Verschillende instanties zoals thuiszorg zullen problemen detecteren en dat doorspelen aan de psychologe.

“Er is zeker nood hieraan”, vertelt ze. “Cijfers voor de kustregio specifiek hebben we niet, maar als je weet dat dertig procent van de 65-plussers te kampen krijgt met psychologische klachten, dat weet je dat dat aan de sterk vergrijsde kust zeker het geval zal zijn. Zelf werk ik al een aantal jaren met ouderen. Daarnaast doe ik ook aan oplossingsgerichte psychologie, wat perfect is voor deze doelgroep.”

Per consultatie zal er elf euro worden aangerekend. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, betaalt vier euro. Je kan Danielle bereiken via 0473 36 11 28 of danielle.vanoutrive@sho.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier