65 jaar en nog geen vaccinuitnodiging? Geen paniek! De vaccinatiecentra rijden het gat dicht

In de week van 19 april zou iedere 65-plusser minstens één prikje gekregen moeten hebben. (foto Belga)©HATIM KAGHAT BELGA
In de week van 19 april zou iedere 65-plusser minstens één prikje gekregen moeten hebben. (foto Belga)©HATIM KAGHAT BELGA
Olaf Verhaeghe

Nog een dikke maand en dan moeten alle 65-plussers in onze provincie minstens één prikje tegen het coronavirus hebben gekregen. Het tempo in de vaccinatiecentra zal daarvoor flink de hoogte in moeten, zeker in de groep tussen 65 en 80 jaar.

“We willen in de week van 3 mei alle 65-plussers minstens één keer gevaccineerd hebben”, zo gaf Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdag aan. Met nog een maand voor de boeg lijkt er nog een lange weg te gaan, ook in West-Vlaanderen. Donderdag waren in onze provincie 65.621 van de ruim 280.000 mensen ouder dan 65 jaar minstens deels ingeënt tegen het coronavirus. Dat is goed voor ruim 23 procent van het totaal. Ter vergelijking: op de hele meerderjarige bevolking gaat het om 15,64 procent van de West-Vlamingen.

Bij de woonzorgcentrabewoners is de vaccinatiecampagne al even achter de rug. Bovendien kwamen ook het personeel van woonzorgcentra, ziekenhuizen, de eerstelijnszorgers en mensen die verblijven in instellingen voor personen met een beperking al aan bod. Zij zijn in vele gevallen een stuk jonger dan 65 jaar waardoor in de jonge leeftijdscategorieën ook al aanzienlijke percentages van de bevolking zijn gevaccineerd.

Meer dan 23 procent van de senioren kreeg al minstens één prikje. De rest komt ten laatste in de week van 3 mei aan bod

Maar er lijkt een groot gat te zijn gevallen bij de mensen ouder dan 65 en jonger dan 80. Werden ze vergeten? Absoluut niet, maar ze hebben wel een inhaalbeweging voor de boeg. Het gat is een gevolg van de gehanteerde strategie van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Omdat mensen ouder dan 65 kwetsbaarder zijn, komen zij voor de algemene bevolking aan de beurt, maar binnen die groep werd afgeteld per leeftijd. Zo kwamen de 100-jarigen en de mensen ouder dan 90 en 85 de voorbije weken aan bod. Bij de zeventigers vallen de uitnodigingen pas sinds vorige week in de bus. Door ook in te zetten op reservelijsten vol 65-plussers zullen de vaccinatiecentra de gegroeide kloof tussen de vijftigers en de tachtigers in de komende weken dichtrijden.

Risicogroepen

Vanaf begin april worden ook de eerste uitnodigingen voor mensen jonger dan 65 maar met een risicoprofiel en onderliggende aandoeningen verstuurd. Zij komen als volgende in aanmerking voor een prikje. Ook zij komen aan de beurt van oud naar jong. Op basis van gegevens van de ziekenfondsen én toevoegingen van de huisartsen en specialisten worden lijsten per vaccinatiecentrum gemaakt. Die zijn enkel op naam, de aandoening wordt niet vermeld en kunnen de vaccinatiecentra ook niet bekijken. Risicopatiënten hoeven dus in principe niet zelf contact op te nemen met de huisarts of het vaccinatiecentrum.

Hoe ver staan we in elke gemeente met de vaccinatiecampagne in West-Vlaanderen? Check het via onze kaart .