63 vrijwilligers op zwerfvuilactie in Wielsbeke: een record

Trees Crabbe (foto NVR)
Redactie KW

63 paar helpende handen waren bereid een handje toe te steken voor propere Wielsbeekse wegen. Het resultaat: een volledige container zwerfvuil. De vrijwilligers willen deze actie graag jaarlijks georganiseerd zien.

Op zaterdagochtend 23 maart vond de tweejaarlijkse zwerfvuilactie plaats.Onder de 63 vrijwilligers vonden we de 76-jarige Trees Crabbe. De oud-leerkrachte woont in de Bossenstraat, waar zij al acht jaar het zwerfvuil opruimt. “Acht jaar geleden nam ik voor de eerste keer deel aan het zwerfvuil. Dat inspireerde me om zelf de handen uit de mouwen te steken en mijn straat op regelmatige basis op te ruimen”, zei ze. Het zwerfvuil langs de weg irriteert haar enorm. “Ik wil in een propere omgeving wonen. Samen met mijn buurvrouw Linda neem ik de Bossenstraat en de Moerdijkstraat onder handen.” Trees was de eerste mooimaker van Imog in onze gemeente. Ondertussen zijn de mooimakers al met 16.

We mogen onze buurt niet laten verloederen, daarom is dit een mooi initiatief

De meesten van hen waren ook aanwezig op de zwerfvuilactie. “Ik ben heel tevreden over de actie. Alleen zo zullen we meer mensen overtuigen om hun vuilnis niet meer langs de weg te gooien. Nu zijn er meer dan zestig vrijwilligers op een zaterdagvoormiddag. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Ik weet dat de actie maar tweejaarlijks is, maar we mogen onze buurt zeker niet laten verloederen. Daarom vind ik dit een mooi initiatief“, liet ze horen. Trees houdt alleen maar goede herinneringen over aan haar deelnames aan de zwerfvuilactie. “We ruimen niet alleen vuilnis op, maar ik heb hier ook nieuwe mensen leren kennen. Als je in groep iets doet, houd je altijd de mooie verhalen over. Aan het aantal vrijwilligers zie je ook dat onze gemeente leeft”, gaf ze tot slot nog aan.

Even veel

Schepen van Milieu Magda Deprez (CD&V) houdt gemengde gevoelens over aan vorige zaterdag. “63 deelnemers is het grootste aantal ooit. Daar kan je niet ontevreden over zijn. We zijn blij dat zo veel mensen zich willen engageren om zwerfvuil op te ruimen”, zegt ze. Toch gaf de actie ook een wrange nasmaak. Volgens de schepen blijft de hoeveelheid opgehaald zwerfvuil veel te veel. “Je zou denken dat we elke editie minder en minder zouden ophalen, maar de hoeveelheid blijft ongeveer even veel. Ook gemeentearbeiders of mooimakers ruimen af en toe wat zwerfvuil op en toch konden we weer een volle container bijeenrapen. Ondanks de aandacht die we eraan geven, blijft zwerfvuil een groot probleem. Mensen blijven de verantwoordelijkheid om afval op een juiste manier te deponeren ontwijken”, meent ze.

Op de zwerfvuilactie hoorde de schepen dat enkele mensen op eigen houtje ook afval opruimen, zonder dat ze mooimaker van Imog zijn. “Ik gaf hen de raad mee zich aan te sluiten bij Imog. Na een korte opleiding zijn ze dan verzekerd. Imog voorziet hen ook van materiaal zoals knijpers en zakken. We zijn blij dat mensen dat willen doen, maar eigenlijk zou het niet nodig mogen zijn. Als het op weggooien van afval komt, kunnen mensen vindingrijk zijn om op afvalzakken te besparen”, reageert de schepen.

Jaarlijks?

Tot slot kreeg Magda Deprez ook van mensen de vraag de zwerfvuilactie jaarlijks te organiseren in plaats van tweejaarlijks. “Eigenlijk is de actie een druppel op een hete plaat, want morgen ligt er weeral vuilnis langs de wegen. Met de actie willen we blijven het sluikstorten onder de aandacht blijven brengen. We moeten blijven herhalen dat het niet kan. Toch zullen we bekijken of we de zwerfvuilactie jaarlijks kunnen organiseren. De vrijwilligers waren alvast heel enthousiast”, besluit schepen Magda Deprez. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier