60-plussers Waardamme vieren vijftigste verjaardag

© GST
Redactie KW

Bijna 50 jaar gelden, op tweede kerstdag 1969, werd de Bond der Gepensioneerden Waardamme opgericht. Donderdag 23 oktober werd dit op de maandelijkse bijeenkomst in de Wara gevierd.

Op 26 december 1969 was er een groot feest voor alle ouderen van de Gemeente Waardamme. Savina van Calloen, Leonard Vanhee, Maurice Maertens, Alfons Bogaert, Jaak Van Hulle en Marie-Claire Denolf hadden besloten om de Bond van de Gepensioneerden Waardamme op te richten. “We gingen aankloppen bij de KBG, de Kristelijke Bond van de Gepensioneerden, maar de interesses van onze mensen strookten niet met deze van Brugge. Dan kozen we maar voor de bond van de ouden van dagen”, weet Jaak Van Hulle te vertellen. Er waren mooie kaartnamiddagen, vaak met koffie en gebak. Marcel Bethuyne, Albertine Bultynck, Remy Despiegelaere en Achiel Kinsabil waren de spilfiguren toen van de nieuwe vereniging.

Na het overlijden van de heer Leonard Vanhee namen Roger Beke en zijn echtgenote Paula Defauw de fakkel over. Naast de kaarters werd ook het parlement opgericht. Dat was de groep die, met hun kopjes koffie, de namiddag vulden om het nieuws van de gemeente aan elkaar door te spelen. Het sportcomité werkte samen met de ouderen en ze trakteerden ieder jaar met boterkoeken en koffie. Er werden fietstochten ingericht en er kwamen ook busuitstappen.

In 2007 werden, op vraag van de vorige ploeg voor opvolging, gesprekken gevoerd met Robert Deweerdt, huidig voorzitster Cecile Stael en Jaak Van Hulle. Zij zouden ervoor zorgen dat de bond niet uitdoofde. Naast het kaarten leerde men ook Rummikubben. Voor de derde maal werd de naam gewijzigd in de 60-plussers Waardamme. Het aantal groeide en we tellen nu 120 leden. In deze samenstelling bestaat de vereniging tot op vandaag met een uitgebreid bestuur die maandelijks een activiteit op poten zet voor haar leden. Het bestuur bestaat uit voorzitter Cecile Stael, Secretaris Jaak Van Hulle en pascal Demeyere al bestuurslid en barman met daarnaast een sterke groep medewerk(st)ers: Eddy Beke, Rita Dekemel, Sonja de Rudder, Willy Haest, Lieve Kinsabil, Nicole Kinsabil, Christine Pattyn, Rosette Schatteman, Antoon Schoonbaert, Cécile Van Acker, Lucrèse Vandevijvere, Maurits Verhelst en Patrick Yde.

Nieuwe Vlag

“Wat we wel nog ontbraken in onze vereniging was een symbool, een vlag”, weet Jaak Van Hulle te vertellen. “Met enige trots kunnen we vandaag dan ook ons symbool van de 60-plussers Waardamme tonen en ik laat de eer om de vlag te onthullen aan de meter Jeannine Bouckaert en peter Eddy Beke.”

Het is een oud wapenschild van Waardamme met daarop de tekst 60-plussers en bovenaan Waardamme. “Ik speelde al lang met het idee om de onthulling te doen, maar het ontbrak mij aan een geschikte gelegenheid. Nu we in de aanloop naar onze vijftigste verjaardag zitten, leek het me het ideale moment om de vlag te onthullen. En nu we toch bezig waren, hebben een aantal vlaggen laten maken om Waardamme op te fleuren bij allerlei geledigheden en feesten. Die vlag bevat hetzelfde wapenschild, maar enkel met de tekst Waardamme erop.”

Wie een vlag aan zijn gevel wil hangen, kan contact op nemen met Jaak Van Hulle.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier