60 gratis broden voor 60ste verjaardag van bakker Yvan

Yvan Decreton is al dertig jaar bakker in Alveringem en doet het nog altijd even graag. Om het zonder personeel haalbaar te houden voor hem, paste hij met nieuwjaar de openingsuren aan. © AB
Redactie KW

Bakker Yvan Decreton wordt op 5 juli 60 jaar en die verjaardag wil hij vieren met familie, vrienden én klanten. Hoewel heel wat bakkers op hun zestigste stoppen, zal Yvan nog wat verder doen. “Ik voel me nog goed en ik doe het nog graag”, zegt hij. “Om het haalbaar te houden, is de winkel sinds Nieuwjaar enkel nog in de voormiddag open.”

Yvan is de derde generatie Decreton die op Alveringem dorp een bakkerij open houdt. Ook de twee zonen hebben de stiel geleerd, maar geen van beiden zal wellicht de zaak overnemen. “De partner van mijn oudste zoon ziet het niet zitten en mijn jongste zoon is voorlopig nog alleen”, vertelt Yvan. “Ze hebben ook allebei een job in een andere sector gevonden. Eigenlijk moet je dit als koppel kunnen doen. Voor een kleine bakkerij die personeel moet aanwerven, is het wellicht heel moeilijk om rendabel te zijn. Omwille van het nachtwerk en de vele uren die je klopt, is het een vrij zware job. Maar ik voel me nog goed en ik doe het nog graag.”

Andere openingsuren

“Mijn vriendin Carine houdt in de voormiddag de winkel open, zo kan ze in de namiddag nog les geven. In nood springt mijn zoon bij. Om het voor mezelf haalbaar te houden, heb ik mijn broodronde stopgezet. Daar kroop immers veel tijd in. En we hebben ook de openingsuren aangepast. Maandag en dinsdag zijn onze sluitingsdagen, maar van woensdag tot en met zondag zijn we elke voormiddag open. Feit is immers dat 80 procent van de klanten in de voormiddag brood komt halen.”

Mocht ik een goed aanbod krijgen, dan laat ik de zaak over

De klanten zijn de nieuwe regeling ondertussen al helemaal gewend. Maar het was wel een aanpassing voor hen, dat heb ik gemerkt aan de reacties. Mocht ik een goed aanbod krijgen, dan laat ik de zaak over. De bakkerij is in orde en werd na een positieve audit nog door het FAVV beloond met ‘de Smiley’, een label dat aantoont dat je hygiënisch en voedselveilig werkt”, zegt Yvan trots.

60 ballonnen

Op vrijdag 5 juli viert Yvan een bijzondere verjaardag. Hij wordt dan 60 en dat wil hij ook vieren. Om te kunnen genieten van zijn feest, sluit de winkel van vrijdag 28 juni tot en met dinsdag 2 juli. “Op zaterdag 29 juni geef ik thuis op de hoeve in de Wijdouwbeekstraat een feest voor onze familie en vrienden”, vertelt Yvan. “Diezelfde avond laten we 60 ballonnen met een kaartje in de lucht. Wie zo’n kaartje vindt, mag daarmee in de winkel een gratis brood komen halen. Om ook de klanten erbij te betrekken, voorzien we voor hen tijdens het weekend van 6 en 7 juli een stukje gebak. Zo wil ik iedereen bedanken voor het vertrouwen in de zaak.”

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier