6.000 handtekeningen maar Bart Tommelein wil standbeeld Leopold II niet verwijderen

© BELGAIMAGE
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Er is een online petitie opgestart waarbij de initiatiefnemers vragen om het standbeeld van koning Leopold II in Oostende te verwijderen. Het staat symbool voor racisme, klinkt het. De petitie werd al ruim 6.000 keer ondertekend. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) is alvast duidelijk: “het standbeeld blijft gewoon”.

“Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in de VS voor de Black Lives Matter Movement, zijn we op een punt gekomen waar we ook in België moeten verbeteren op vlak van racisme”, verduidelijken de initiatiefnemers.

Het standbeeld van koning Leopold II aan de Drie Gapers, vlakbij het strand, in Oostende staat voor racisme zijn ze resoluut. “We vinden dit standbeeld niet kunnen. Links van Leopold II is een groep Congolezen afgebeeld die zogezegd de koning bedanken ‘voor de bevrijding van de slavernij onder de Arabieren’. Op school leren we nog steeds niet genoeg over het koloniale regime van België en Leopold II tegen de Congolese bevolking. Het is een duidelijke vorm van racisme en het standbeeld moet weg.”

“Er is al protest geweest door de Stoeten Ostendenoare in 2004, zij hebben de hand van een zogezegde ‘dankbare Congolees’ afgezaagd als verwijzing naar de misbruiken die plaatsvonden. Maar het Oostendse bestuur wou het niet weghalen. Er zijn ook al meermaalse protesten geweest door verschillende activisten die geleid hebben tot een nieuw infobord met meer informatie op maar dit is voor ons niet genoeg.”

Daarom zijn ze nu een online petitie gestart met de bedoeling om het standbeeld te verwijderen. Ondertussen hebben al 6.000 mensen de petitie getekend.

Belangrijkere zaken

Bij de stad zijn ze alvast duidelijk, het standbeeld wordt niet verwijderd. “We hebben daar in het verleden al een duidelijk standpunt bij ingenomen en dat zal zo blijven”, stelt burgemeester Bart Tommelein. “Het is de zoveelste actie om het standbeeld te verwijderen, maar we gaan dat niet doen. We zijn ons bewust van de controverse rond zijn persoon, maar hij heeft ook heel wat gedaan voor de stad Oostende, het standbeeld staat voor een symboliek die we niet mogen negeren.”

“Daarnaast denk ik dat we in deze coronatijd veel ernstigere zaken te behandelen hebben. Naast de vele mensen die besmet zijn en vechten tegen het virus zijn er ook stadsgenoten die er alles aan doen om de eindjes aan elkaar te knopen. Er is momenteel 40 procent armoede en na de coronacrisis zal dat er niet op verbeteren. Die zaken zijn nu aan de orde en belangrijk!”

Woensdag reageerde Bart Tommelein nog eens via Facebook. Daarin stelt hij dat het wegnemen van een historisch standbeeld het racisme niet wegneemt in onze maatschappij.

Bart Tommeleinhttps://www.facebook.com/barttommelein/https://www.facebook.comFacebook1

Het stadsbestuur van @StadaanZee neemt de strijd tegen racisme zeer ernstig en zal ook sensibiliseren en informeren over…

Geplaatst door Bart Tommelein op Woensdag 3 juni 2020

rich1.0https://www.facebook.com/barttommelein/posts/2754513678161804552

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier