59 Brusselaars opgevangen in West-Vlaanderen, ruim 1.000 ziekenhuistransfers in België

© belga
Olaf Verhaeghe

Sinds 1 oktober zijn 1.008 coronapatiënten overgebracht van een ziekenhuis dat te vol dreigde te raken naar een ziekenhuis waar wel nog capaciteit was. Dat blijkt uit de update van de FOD Volksgezondheid en Sciensano. West-Vlaamse ziekenhuizen vingen in die periode 59 patiënten uit Brussel op. Buurland Duitsland heeft totnutoe 25 coronapatiënten opgevangen, allemaal uit Luik.

Hoewel het aantal patiënten in de Belgische ziekenhuizen wat lijkt te stabiliseren, blijft de druk ontzettend hoog. Zeker op de diensten intensieve zorgen waar op dit moment bijna 1.500 mensen zijn opgenomen. Om er mee voor te zorgen dat de ziekenhuizen hun maximale zorgcapaciteit niet dienen te overschrijden, werkte de FOD Volksgezondheid een spreidingsplan voor coronapatiënten uit.

Meer dan 1.000 transfers

Dat plan maakt het mogelijk om patiënten te transfereren naar andere ziekenhuizen die wel nog bedden beschikbaar hebben. Vaak regelt het ziekenhuis die transfer zelf binnen het eigen netwerk of de eigen provincie. Maar ziekenhuizen kunnen ook een transfer buiten de provinciegrenzen aanvragen. Het Patient Evacuation Coordination Centre, kortweg PECC, regelt in deze coronacrisis dat spreiden van patiënten.

De FOD Volksgezondheid en Sciensano maken sinds 1 oktober de cijfers van de ziekenhuistransfers bekend. Uit de meest recente update – met cijfers tot en met zaterdag 7 november – blijkt dat intussen 1.008 mensen van het ene naar een ander ziekenhuis werden overgebracht. Net iets minder dan de helft (487) van die transfers vonden plaats binnen de eigen provinciegrenzen of het eigen ziekenhuisnetwerk. Bij 521 ziekenhuistransfers werd beroep gedaan op het PECC.

59 Brusselaars naar West-Vlaanderen

De West-Vlaamse ziekenhuizen vingen in het kader van het spreidingsplan sinds 1 oktober 59 patiënten uit de 19 Brusselse gemeenten op. In totaal werden 286 Brusselaars met corona overgebracht naar een ziekenhuis buiten Brussel. Oost-Vlaanderen ving met 90 patiënten het meeste mensen op, in de Antwerpse ziekenhuizen konden totnutoe 63 mensen terecht.

Vanuit de zwaar getroffen provincie Luik kwamen nog geen patiënten naar West-Vlaanderen. Daar sprongen vooral Limburg (73 patiënten opgevangen), opnieuw Antwerpen (53 patiënten) en Vlaams-Brabant (39 patiënten) te hulp. Bovendien werden ook 25 mensen overgebracht naar Duitsland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier