560 verloren gelopen kinderen aan zee in juli

© JRO
Redactie KW

In juli liepen 560 kindjes verloren aan zee. Dat meldt de intercommunale kustreddingsdienst IKWV. Vorig jaar waren er 1.100 kinderen even de weg kwijt, maar toen was er nog meer volk aan zee.

560 verloren gelopen mensen (meestal kinderen, maar ook soms volwassenen) in juli: dat cijfer valt heel goed mee, zeker in vergelijking met vorig jaar. In juli 2017 liepen 211 kinderen verloren en in 2016 waren dat er 714. Dit jaar waren er enkel op de heel warme dagen pieken tot wel 50 kinderen per dag in één gemeente. Op de andere dagen liggen de cijfers in de lijn met de voorgaande jaren. Het aantal verloren gelopen kinderen blijft dus vooral weersgebonden en hangt samen met de drukte op het strand.

“Al hopen we natuurlijk ook dat het uitdelen van de vele polsbandjes en onze oproep naar de ouders om hun kinderen goed in de gaten te houden, ook zijn vruchten heeft afgeworpen”, knipoogt An Beun, secretaris van IKWV. De gratis polsbandjes met de afbeeldingen van Samson en Bumba zijn erg populair. De voorraad vliegt de deur uit. Dankzij de steun van enkele sponsors kan IKWV deze zomer 750.000 gratis polsbandjes ter beschikking stellen.”

Ernstige interventies

“Opvallend is ook het aantal ernstige interventies dat al werd uitgevoerd. In meerdere gemeenten kwamen personen (vooral kinderen) ernstig in de problemen toen ze zich lieten verrassen door de sterke en verraderlijke stroming. Enkele tussenkomsten vonden bovendien plaats in onbewaakte zones of buiten de openingsuren. Dankzij de alerte reactie van de redders aan zee kon erger voorkomen worden.”

Door de hittegolf waren er ook een aantal grotere tussenkomsten voor toeristen met hartklachten of andere gezondheidsproblemen. In bijna elke kustgemeente werden meerdere tussenkomsten genoteerd voor personen met een (zware) hitteslag”, aldus An Beun. “Al te vaak onderschatten strandbezoekers de gevaren die zich kunnen voordoen.”

Financiering

De strandreddingsdienst klaagt nog eens aan dat het dossier van de financiering van de redders aan zee nog niet is afgerond. Door de zesde staatshervorming mag de provincie geen vennoot meer zijn in IKWV en verliest de vereniging 250.000 euro aan werkingsmiddelen. “Het wordt hoog tijd dat de hogere overheid het belang van de redders aan zee erkent en er een structurele bijdrage voor uittrekt”, zegt Daphné Dumery, voorzitter van IKWV. “Er moet snel duidelijkheid komen, zodat we ook volgend jaar onze dienstverlening kunnen garanderen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier