545 sociale woningen in Wevelgem krijgen zonnepanelen

© SL
Stefaan Lernout

Sociale huisvestingsmaatschappijen laten nu ook hun huurders meeprofiteren van de zonne-energie. Alle huurders, ook zij die een woning huren waar geen zonnepanelen op liggen.

Onlangs ondertekenden 40 Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen waaronder De Vlashaard uit Wevelgem, de oprichtingsakte van de coöperatieve vennootschap Aster. Via Aster investeren de Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen 231 miljoen euro in zonne-energie en gaan de strijd aan met energiearmoede.

“De zon schijnt voor iedereen”, zegt Chris Loosvelt, voorzitter van de Vlashaard. “Onze sector wil niet alleen meewerken aan een beter klimaat. We willen ook concreet iets doen aan energiearmoede in Vlaanderen. Solidariteit is daarbij het sleutelwoord. We willen sociale huurders laten besparen op hun energiefactuur.

12.105 panelen

Op 545 bestaande gebouwen van De Vlashaard worden tussen 2021 en 2024 in totaal 12.105 panelen geplaatst, goed voor een productie van wel 3.486 MWh per jaar. Daarnaast zijn in Wevelgem 220 bijkomende sociale huurwoningen in opbouw of gepland die allemaal voorzien worden van zonnepanelen gekoppeld aan warmtepompen.”

Het spreekt voor zich dat niet alle huizen van de Vlashaard geschikt zijn om er zonnepanelen op te leggen. “Dat is een oefening die we hebben gemaakt”, bevestigt Chris Loosvelt. “Waar we panelen kunnen leggen, betaalt de huurder iets mee voor de installatie, in ruil daalt hun energiefactuur aanzienlijk. Maar alle huurders profiteren mee, ook zij die nu toevallig een woning huren waar geen panelen op passen. Ook zij kunnen een daling van de energiekosten verwachten. Met dit initiatief zijn het niet enkel eigenaars van woningen die profiteren van zonnepanelen, nu ook dus huurders. Dit project is een mooi voorbeeld voor de private markt. Hopelijk gaan de privé-eigenaars die allemaal samen 550.000 woningen verhuren, mee op deze ingeslagen weg.”

Naast Wevelgem stapten ook de sociale verhuurmaatschappijen van Menen en Kortrijk mee in Aster.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier