50 jaar WTC De Pelikaan: bestuursleden van het eerste uur werden in bloemetjes gezet

Op de foto zien we achteraan v.l.n.r. André Naessens, Gerard Lefebvre en Henk Slosse en vooraan v.l.n.r. Stefaan Busquart, Filip Tack en Frank Haspeel. Filip toont de eerste kampioenentrui die Gerard kreeg in 1971. (Foto EDB)
Redactie KW

Tijdens Bellegem Fietst, waar 130 deelnemers op afkwamen, werden de eerste bestuursleden nog eens herdacht.

Bellegem Fietst werd zondag georganiseerd door WTC De Pelikaan ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de club. Er was een bijhorende zoektocht met als schiftingsvraag het aantal leden van de club als je de ledenlijsten van elk jaar optelt. Het juiste antwoord hierop was 1.976 leden.

Tijdens Bellegem Fietst werden ook de eerste bestuursleden van de club uitgenodigd. Gerard Lefebvre (81) en Modest Loncke (89) zijn nog in leven en Gerard was ook aanwezig op Bellegem Fietst. Gustaaf Eggermont, Romain Deloose en Oscar Vercruysse die ook bij de oprichting waren zijn helaas al overleden.

Mooie herinneringen

Gerard Lefebvre was de eerste voorzitter en ook de eerste clubkampioen. “Romain was secretaris en Modest penningmeester”, vertelt Gerard. “Het idee voor een wielertoeristenclub ontstond in café Dinsdag op Bellegemplaats. Oscar was de uitbater en hij was ook fietsenmaker. Het eerste jaar hadden we onmiddellijk al 50 leden. Na een jaar, in 1971, zijn we kampioenschappen beginnen inrichten en is André Naessens erbij gekomen als vertegenwoordiger van KSV Bellegem, want we zijn opgericht onder de vleugels van deze wielerclub.”

André bleef tot eind vorig jaar in het bestuur. Gerard won het eerste kampioenschap in 1971. “Het was om het meest kilometer fietsen in wedstrijden en ik stond de laatste dag als eerste, maar er was geen groot verschil met José Derie die tweede stond. Ik reed die zondagnamiddag nog naar Ploegsteert waar een wedstrijd was, om toch zeker te zijn van mijn eerste plaats. Gelukkig maar, want José was daar ook.” Gerard herinnert zicht nog dat er in het begin gereden werd voor brevetten van 100, 200, 400, 1.000 en 2.000 km. “Om de Gouden Arend te winnen moest je de vijf brevetten hebben.”

Hij heeft ook mooie herinneringen aan de rally met wel 200 deelnemers tijdens Jantjes Kermis in Bellegem. Hij reed in 1978 nog Bellegem-Lourdes-Bellegem samen met zijn dochter. “Dat was goed voor 2.300 km!”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier