50.000 bezoekers op droge Kattenstoet in Ieper

Redactie KW

1.700 figuranten denderden zondagmiddag met de driejaarlijkse Kattenstoet dwars door de Ieperse binnenstad. Van de 50.000 bezoekers waren er 5.000 Japanners.

Voor de stoet begon was er een incident op de hoek van de Picanollaan en de Leopold III-laan. Twee paarden raakten in paniek en kwamen in het water van de Vestingen terecht. “De brandweer moest de hulp inschakelen om de dieren uit het water te krijgen”, zegt stadswoordvoerster Katelijne Vanbeselaere. “De paarden moesten normaal een kar trekken, maar voor een keer werden ze vervangen door een tractor.”

Het incident had weinig invloed op de stoet zelf. Ruim 1.700 figuranten deden mee, in goede banen geleid door regisseur Bart Cafmeyer en 22 hulpregisseurs. Nog cijfers: 25 praalwagens, 68 taferelen die door Ieperse verenigingen in beeld worden gebracht, 21 taferelen gespeeld door niet-Ieperse verenigingen. “De politie schat het aantal toeschouwers op 50.000”, zegt Katelijne Vanbeselare. “5.000 daarvan zijn Japanners. Er is immers veel interesse uit Japan.”

Na de stoet volgde de traditionele kattenworp, waarbij de stadsnar van op de Belforttoren pluchen katjes naar beneden gooit. Het verwijst naar een gebruik in de middeleeuwen waarbij levende katten uit de lakenhallen werden gegooid tijdens de jaarmarkt.

Als afsluiter trakteerden de Ieperse reuzen Cieper en Minneke Poes met een Kittendrink, een babyborrel met gratis wijn en limonade ter ere van hun vijf kittens Mimi, Snoezie, Bas, Bert en Neko, die zaterdagavond het levenslicht zagen.

(TOGH – foto TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier