5% van Ieperse bevolking is gevaccineerd, 10,5% van de 65-plussers

Tom Gheeraert

Op vraag van Hans Feys (CD&V) gaf de Ieperse burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) op de gemeenteraad van maandagavond een stand van zaken over de coronasituatie in haar stad en meer uitleg over de werking van het vaccinatiecentrum.

Gemeenteraadslid Hans Feys (CD&V) was verwonderd dat op de gemeenteraad de coronapandemie amper aan bod kwam. “Economische impact, ziektecijfers, besmettingshaarden en organisatie van hopelijk snelle massavaccinatie komen nergens aan bod”, zei Hans Feys, die beroepshalve chirurg is. “Een aantal concrete vragen op medisch gebied circuleren echter zeer uitdrukkelijk binnen de bevolking. Een eerste reeks vragen betreft gegevens over de toestand binnen Ieper: Hoe hoog zijn de besmettingsaantallen, opnames, sterftecijfers, graad van vaccinatie in de rusthuizen, invloed van de uitbraak in Merkem-Houthulst op Ieper, besmettingen in scholen. Met andere woorden: Kan u ons een inzicht geven in de huidige toestand binnen Ieper?”

Frustratie

Hans Feys had ook heel wat vragen over de vaccinaties. “Hebben we al een idee hoeveel uren per dag er zal gevaccineerd worden? Zullen we inwoners van Ieper en de omliggende gemeenten mengen om parkeerpieken te vermijden? Hebben we een idee hoelang de sportzaal zal worden ingenomen voor vaccinatie? Wanneer kunnen vrijwilligers iets verwachten over hun engagement?”, somde Hans Feys onder andere op. “Eens de categorieën door de overheid vastgelegd zijn zal lokaal moeten bepaald worden wie en wanneer opgeroepen wordt binnen dezelfde categorie. Indien we niet zo snel mogelijk en dus voldoende lang voor het begin van de vaccinatie communiceren zal de frustratie van wie langer moet wachten enorm groot zijn. Ik zal een voorbeeld geven: vrijdag werden vrijwilliger van het woonzorgcentrum in Elverdinge gevaccineerd. Bij omwonenden waren er daardoor heel wat vragen over de hoeveelheid mensen die op dat moment hun vaccin konden krijgen.”

Vaccinatieteller

Burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) begon haar antwoord met de meest recente cijfers in Ieper. “Die geven cumulatief 1.853 besmettingen op Iepers grondgebied en heel specifiek 7 nieuwe gevallen gisteren (zondag, red.) vastgesteld. De positiviteitsratio in Ieper is op dit moment in gelijke tred met het landsgemiddelde, rond de 5 à 6%. Die cijfers zijn voor iedereen continue raadpleegbaar sedert juni vorig jaar via Sciensano maar ook op de pagina ieperincijfers.be. U vindt daar niet alleen de besmettingen maar ook heel wat andere informatie die duiding geven over de impact van corona op onze stad. Wat betreft de vaccinatiegraad, kan ik je verwijzen naar de vaccinatieteller op www.laatjevaccineren.be. Daar kun je dit volgen per gemeente: Ieper zit vandaag op 5% algemeen en 10,5% voor de 65-plussers.”

Maatwerk mogelijk

Wat het vaccineren aangaat verwees Talpe naar de ELZ westhoek. “U stelt tal van praktische vragen waar de ELZ aan zet is. Men is daar volle bak mee bezig, het luik personeelsbezetting voor de komende maanden is heel intens. Op vandaag verandert de situatie nog heel snel, maar de ELZ plant een webinar die de negen steden en gemeenten verder zal informeren. Daarnaast wordt ook breder een video gelanceerd die heel wat vragen van inwoners zal beantwoorden”, legde Talpe uit. Ze benadrukte dat de oproeping centraal door de hogere overheid zal gedaan worden. “Het is dus niet zo dat wij lokaal zelf zullen bepalen wie, wanneer kan langskomen. Er zal wel wat maatwerk mogelijk zijn binnen het reservatiesysteem maar het is ook daar nog wachten op verdere richtlijnen.”

Grote uitdaging

“Op de website van de stad, werd ondertussen ook een landingspagina ingericht waar men informatie kan vinden over zowel het centrum in Ieper als Poperinge maar ook diverse links en FAQ. Er zal ook specifiek op doelgroepen worden gewerkt zodat de informatie iedereen kan bereiken online en offline. In de volgende Iedereen Ieper zal ook een specifieke bijdrage hieromtrent worden opgenomen. Het vaccinatieproces is een grote operationele en organisatorische uitdaging maar het is de weg naar onze vrijheid en we zullen onze inwoners uiteraard ook via tal van kanalen motiveren om zich te laten vaccineren. Laat de conclusie alvast zijn dat we klaar zijn om meteen in actie te schieten van zodra de vaccins er zijn om iedereen vlot en veilig in te enten. Ik wil tot slot van deze gelegenheid nog eens gebruik maken om mijn oprechte dank te betuigen aan alle medewerkers voor en achter de schermen van de Eerstelijnszone, onze eigen technische dienst, communicatiedienst en alle andere afdelingen die enorm veel inspanningen hebben geleverd de voorbije weken en ook de volgende weken en maanden nog de handen vol zullen hebben”, besloot Emmily Talpe. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.