5.000 Rode Kruisvrijwilligers en 4.500 crisisvrijwilligers klaar om WZC’s te ondersteunen

Redactie KW

Zowat 5.000 hulpdienstvrijwilligers en 4.500 crisisvrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen staan klaar om meteen ingeschakeld te worden in de Vlaamse woonzorgcentra. De vrijwilligers kunnen ervoor zorgen dat de druk op het zorgpersoneel in de rusthuizen afneemt, door logistieke en zorgtaken voor hun rekening te nemen.

Nu er een groot aantal coronatests ter beschikking is, rijst de vraag wat er moet gebeuren als blijkt dat een groot deel van de zorgverleners in een woonzorgcentrum positief test en dus thuis moet blijven. “Wanneer er een acuut personeelstekort is in een woonzorgcentrum of de druk op de zorgverleners om andere redenen te groot wordt, kan er een beroep gedaan worden op Rode Kruisvrijwilligers en crisisvrijwilligers. Zij staan klaar om onmiddellijk aan de slag te gaan“, zegt Ine Tassignon, woordvoerster van Rode Kruis-Vlaanderen.

De vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen kunnen snel hulp bieden. “Rode Kruis telt ruim 5.000 vrijwilligers met een degelijke opleiding in hulpverlening. Ze zijn expert in hulp bieden bij rampen. Daarnaast lanceerden we bij het begin van deze crisis een oproep naar burgers om zich in te zetten voor het Rode Kruis als crisisvrijwilliger. Er hebben zich al meer dan 4.000 mensen geregistreerd. Ook zij zijn quasi onmiddellijk inzetbaar.”

De crisisvrijwilligers voeren vooral logistieke taken uit. Dat kan bijvoorbeeld gaan over bedden opmaken, koffie, thee en maaltijden uitdelen of kranten bedelen. De vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen met een opleiding in hulpverlening kunnen het zorgpersoneel in woonzorgcentra ook bijstaan in zorgtaken. Ze hebben allemaal ervaring met patiëntencontact en kunnen bijvoorbeeld assisteren bij wondzorg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.