49.000 euro aan gerechtskosten, maar nooit in droomhuis overnacht: “Je dak zakt, zei m’n broer”

Redactie KW

In 2015 was het droomhuis van Regina en Peter zo goed als af, helemaal op maat om er te genieten van hun oude dag. Toch brachten ze er nog nooit een nacht door. Een foute dakconstructie leidde tot een jarenlange procedureslag en onnoemelijk veel frustratie. En tot 49.170 euro kosten aan gerechtsdeskundigen, advocaten en landmeters.

35 jaar lang hadden ze een bloeiende handelszaak in de Ieperstraat in Moorsele. Bakker Peter Deforche en Regina Vanpeteghem werkten zeven dagen op zeven, maar op een dag zouden ze het kalmer aandoen. En daarvoor maakten ze plannen. Hun oude dag zouden ze doorbrengen in een gloednieuwe villa aan de rand van het Sterrebos in Rumbeke.

In de loop van het jaar 2015 planden ze de verhuis van Moorsele naar Rumbeke. Het biljart, de flipperkast en de jukebox stonden al vol ongeduld op de bewoners te wachten om het huis vol leven te blazen. Helaas is het nooit zover gekomen, Peter en Regina hebben er nog nooit een nacht doorgebracht.

Dak zakt

“Het was mijn broer die het eerst de vaststelling deed”, vertelt Peter (56). “‘Je dak zakt’, zei hij. Na grondig onderzoek bleek het dak van bij aanvang al een aantal centimeter door te buigen. Uiteindelijk beslisten we om te wachten. De tegenpartij had ons gewaarschuwd dat eventuele schade ons ten laste zou gelegd worden.”

Vanzelfsprekend contacteerden ze meteen de architect en de timmerman die het dak geplaatst hadden. Beiden ontkenden het probleem. De start van een lange procedureslag. Peter en Regina namen een gerechtsdeskundige onder de arm die bevestigde dat de dakconstructie niet conform was. In 2016 volgden de eerste gerechtelijke stappen met de aanstelling van een andere gerechtsdeskundige door de rechtbank. Die laatste moest finaal oordelen wie welke fouten had gemaakt.

“De aangestelde gerechtsdeskundige blinkt vooral uit in nietsdoen”, zegt Peter. “Hij lijkt er alle belang bij te hebben dat er niets gebeurt, want hij nam geen enkel initiatief. In 42 maanden tijd heeft hij slechts drie expertisewerkzaamheden verricht. Het voorverslag dat er normaal na zes maanden moet zijn, kregen we pas in november vorig jaar en pas nadat we er herhaaldelijk bij de rechtbank op aandrongen.”

Met het blote oog

Terwijl het voorverslag de problemen stelselmatig minimaliseert, schrijven de verslagen van de landmeter en de deskundigen een andere verhaal. De doorbuiging is ondertussen meer dan tien centimeter over een afstand van 10 meter, een afwijking die zichtbaar is met het blote oog. Dat heeft geleid tot het doorzakken van alle dakgoten. Het dak moet vernieuwd worden. De architect en de timmerman worden als verantwoordelijke aangeduid.

“Wij hebben aan niets schuld maar mogen alles betalen”

“Je moet weten dat de broer van Peter de aannemer was en alle werken via hem werden uitgevoerd. Behalve de timmerwerken”, zucht Regina. “Omdat we vonden dat een goed dak uitermate belangrijk is lieten we de keuze van de timmerman over aan de architect. Hadden we dat maar niet gedaan. Ondertussen is de architect met pensioen, ons huis was het laatste dat hij bouwde. ”

Op de lange baan

Peter haalt een stapel dossiers boven. Brieven, aanmaningen, technische verslagen. “Wij opteerden voor een grote open zolderruimte. En een tegelpannendak. Bij het uittekenen en de keuze van de materialen namen de architect en de timmerman verkeerde beslissingen. Hij gebruikte onder meer valiesplanken van 17 en niet van 23 centimeter.”

“Het is frustrerend, maar je kan er niets aan doen. Tot nu toe maakten we 49.170 euro kosten.” Regina toont me het overzicht waarin ze alle uitgaven nauwgezet bijhoudt. “Een van de weinige initiatieven van de gerechtsdeskundige was een verzoeningsvergadering die tot niets geleid heeft. Ook die kosten hebben wij betaald. Weet je dat we zelfs de gerechtsdeskundige, die ons voortdurend in de wielen rijdt, moeten betalen? Dat is toch te zot voor woorden! Wij hebben aan niets schuld maar wij mogen alles betalen. En ondertussen schuift hij onze zaak op de lange baan in de hoop dat we het procederen zullen staken. Maar dat nooit!”

Regina en Peter blijven vastbesloten, overtuigd van hun gelijk. Dat nogmaals werd bevestigd door weer een andere gerechtsdeskundige die ze vorig jaar aanstelden. Ondertussen wacht het huis op zijn bewoners. Maandelijks betalen ze de elektriciteit- en waterrekening. Mistroostig leidt Peter me rond. De vloerverwarming en de gaskachels zijn vijf jaar oud maar werden nog nooit geactiveerd. En midden in de kingsize slaapkamer: het nieuwe bed dat nog nooit beslapen werd. (SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier