48ste editie van internationale mars Vierdaagse van de IJzer

Het programma van de Vierdaagse werd donderdag voorgesteld.© AC
Het programma van de Vierdaagse werd donderdag voorgesteld.© AC
Redactie KW

De Vierdaagse van de IJzer, een internationale voettocht van Defensie vindt dit jaar voor de 48ste keer plaats. Van 17 tot en met 20 augustus kunnen de mooiste plekjes van de Westhoek verkend worden. Er zijn ook tal van plechtigheden.

Vorige jaren stak corona stokken in de wielen en kon de Vierdaagse niet georganiseerd worden. Maar op donderdag 1 juli werd in Diksmuide, in CC Kruispunt het programma van de Vierdaagse voorgesteld. “De organisatie van deze vierdaagse wandeltocht is in handen van het Bataljon Artillerie, maar met onze spreuk ‘Regis Ultima Ratio’ of ‘’s Konings laatste hoop’ alleen zal het niet lukken”, zegt Jef Verstraete, Adjudant-Majoor en directeur van de Vierdaagse.

Om het evenement te laten slagen, krijgt de organisatie steun van Defensie van het Competentiecentrum, materiaal en productie uit Ieper, personeel en materiaal uit het 14de medische bataljon, ondersteuning van de groepering militaire politie, personeel uit de “civil military engagement group” en het departement directeur generaal “health en well-being” dat met haar expertise het aspect covid-19 heeft uitgewerkt.”

Al 3.000 inschrijvingen

“De oude getrouwe Agusta-helikopter verzorgt samen met de crew en het valschermteam Black Devils de animatie langs en boven het parcours. Een filmploeg uit de gemotoriseerde brigade zal ook aanwezig zijn. Op vandaag zijn er al 3.000 wandelaars ingeschreven. De online inschrijvingen lopen nog tot en met 31 juli, maar hoogstwaarschijnlijk zal die periode verlengd worden”, zegt Jef. Per dag laten ze maximum 7.000 stappers toe.

Door de huidige coronamaatregelen is het collectief logement en de catering tegen democratische prijzen geannuleerd. “Een tijdelijke maatregel die volgend jaar hopelijk niet meer van toepassing is.”

Verschillende afstanden

De start wordt gefaseerd georganiseerd om spreiding te creëren, tussen 07.30 en 10.30 uur. Wandelaars kunnen vrij kiezen uit vier afstanden: 8, 16, 24 en 32 kilometer. De afstanden zijn grotendeels rolstoelgankelijk, alternatieve wegen voor de moeilijke doorgangen worden uitgepijld. De automatische registratie onderweg bepaalt de afstand en uiteindelijk het aandenken op het einde van de wandeling.

Nieuw dit jaar is dat ook 14-jarigen kunnen deelnemen aan de ‘Mars der Rekruten’. “Onder een professionele begeleiding maken ze op de vierde wandeldag in Ieper kennis met het beroep van militair. Het doel blijft vooral een recreatieve wandeltocht voor jong en oud met de nadruk op de sportieve uitdaging en het herdenken van de slachtoffers uit beide wereldoorlogen. Ook willen we zo het toerisme aan de kust en in de Westhoek promoten.”

Herdenkingsplechtigheden

Herdenkingsplechtigheden worden op diverse plaatsen georganiseerd, maar het OLVrouwehoekje Stuivekenskerke en de Groepering Vaderlandslievende verenigingen Diksmuide stellen nog een jaartje uit of organiseren beperkt Animatie onderweg.

Op de eerste wandeldag kan iedereen verse garnalensoep bereid door de koninklijke orde van de paardenvisser Oostduinkerke proeven. De Black devils, het team van Belgische defensie, zorgen dagelijks voor parachutesprongen langs het parcours.

Diverse startlocaties

  • 17 augustus: Tempelhoorstraat 3 in Oostduinkerke
  • 18 augustus: Grote Markt in Diksmuide
  • 19 augustus: Grote Markt in Poperinge
  • 20 augustus: Grote Markt in Ieper

Deelnemen kan voor jongeren beneden 18 jaar aan 5 euro per dag, voor +18 jarigen aan 7 euro per dag, daar zijn verzekering, navulbare drinkfles, wandelkaartje en toebehoren, sampling en aandenken inbegrepen. (AC)

Praktisch: overnachtingen boeken en inschrijven .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten