48 West-Vlamingen besmet bij Westvlees: Staden voert mondmaskerplicht in

Westvlees werd zwaar getroffen door het coronavirus. © belga
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Van de 67 besmettingen bij vleesverwerkend bedrijf Westvlees in Westrozebeke, wonen er 48 in West-Vlaanderen. Negen besmette werknemers wonen in Staden zelf, dat vanaf zaterdag een mondmaskerplicht invoert in de bebouwde kom van alle deelgemeenten. Ook inwoners uit Roeselare, Hooglede, Moorslede, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Passendale en Wervik raakten besmet.

Vrijdagochtend raakte bekend dat al 67 medewerkers van Westvlees positief getest hebben op het coronavirus. Dat bevestigt burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd. Daarvan wonen er 48 mensen in West-Vlaanderen. De mensen die positief getest hebben, werken ook allemaal in diezelfde afdeling.

Twintig van hen wonen in een gemeente uit het Midwestoverleg: 9 in Staden, 8 in Roeselare, 2 in Hooglede en 1 in Moorslede. Dat bevestigt Kris Declercq, burgemeester van Roeselare en voorzitter van het Midwestoverleg. De overige besmette personen wonen in Wallonië of Frankrijk (19), Houthulst (10), Ieper (7), Langemark-Poelkapelle (7), Passendale (3) en Wervik (1).

“Staden zit nu in alertfase 3 (zie kader onderaan, red.)”, zegt burgemeester Francesco Vanderjeugd van Staden. “Dat betekent dat vanaf morgen (zaterdag) versterkte maatregelen ingaan: binnen de bebouwde kom van elke deelgemeente (Staden, Westrozebeke en Oostnieuwkerke, red.) zal het verplicht zijn om een mondmasker te dragen.”

In Roeselare worden er voorlopig geen bijkomende maatregelen genomen. “Vorige week gingen bij ons al strengere maatregelen is, los van dit geval”, zegt burgemeester Kris Declercq.

De besmette personen krijgen nu vanuit de sociale dienst van de gemeente een bezoekje. Ze werden al telefonisch op de hoogte gebracht van de positieve test en krijgen nog extra info. Er wordt ook op toegezien dat de quarantaine wordt nageleefd. Wie nog niet positief testte, maar in afwachting is van een resultaat, mag het huis nog verlaten. Wie echt besmet is, mag ook het huis niet verlaten voor essentiële verplaatsingen. Daarop zullen ook de wijkagenten toezien. De sociale diensten van de gemeenten zorgen ervoor dat besmette mensen van de nodige levensmiddelen worden voorzien.

Stadens burgemeester Francesco Vanderjeugd met links van hem Manuel Goderis, woordvoerder van Westvlees.
Stadens burgemeester Francesco Vanderjeugd met links van hem Manuel Goderis, woordvoerder van Westvlees.© JOKE COUVREUR

Vrijdagavond komt de provinciale crisiscel samen en wordt bekeken of bijkomende maatregelen nodig zijn. Waarnemend gouverneur Ann Maertens maakte ook gegevens van de Waalse en Franse besmette personen over aan haar collega’s.

Bedrijf neemt extra maatregelen

Het grootste deel van de 225 medewerkers uit de getroffen snijafdeling is intussen getest. In de loop van de dag worden de overige medewerkers getest. Ook mensen uit andere afdelingen moeten zich laten testen. “Dat doen we puur uit voorzorg, er is geen enkele indicatie dat er daar ook positieve gevallen zijn”, klinkt het.

Het bedrijf neemt daarnaast nog enkele bijkomende maatregelen. Zo zullen nog werknemers nog hoogstens met twee samen naar het werk mogen rijden: één iemand vooraan in de wagen, één iemand achteraan. Wie uit een oranje zone terugkeert van vakantie, wordt preventief getest en in quarantaine geplaatst. Westvlees zal controleren of alle afgesproken regels nageleefd worden.

Burgemeester Declercq benadrukt dat alle besmette patiënten vanuit het Covid-team een bezoek zullen krijgen.
Burgemeester Declercq benadrukt dat alle besmette patiënten vanuit het Covid-team een bezoek zullen krijgen.© JOKE COUVREUR

Bovendien installeerde Westvlees bijkomende ventilatie in alle niet-gekoelde ruimtes van het bedrijf, zoals kleedkamers en werd er geïnvesteerd in extra luchtfilters in de gekoelde ruimtes.

Sluiting bedrijf nog niet aan de orde

Helène Bonte van het FAVV, het Federaal Agenschap voor de veiligheid van de voedselketen benadrukte dat het virus niet kan doorgegeven worden via het vlees dat in het bedrijf wordt verwerkt. Ook de sluiting van het bedrijf is volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd niet aan de orde. “Die maatregel zou op dit moment buitenproportioneel zijn.”

Jos Claeys, ceo van het bedrijf, was ook aanwezig op het persmoment. Hij wilde liever zelf het woord niet voeren, maar deed dat uiteindelijk toch. Zelf overwon hij eerder dit jaar al het coronavirus. “Ik ben hier om te tonen dat ik meeleef met onze werknemers.”


Om in ‘alertfase 3’ te geraken, moeten aan de volgende drie indicatoren voldaan worden.

Indicator 1: incidentie

Het aantal gevallen in de voorbije zeven dagen per 100.000 inwoners. Waarschuwingsdrempel: 20 per 100.000 inwoners.

Indicator 2: Dagen sinds 0

Het aantal opeenvolgende dagen dat er ten minste 1 nieuw geval werd gerapporteerd. Waarschuwingsdrempel: nieuwe gevallen gedurende de voorbije 5 dagen.

Indicator 3: Dagen met stijging

Het aantal dagen dat het aantal nieuwe gevallen stijgt vergeleken met de dag ervoor, gezien over een periode van 7 dagen. Waarschuwingsdrempel: een stijgend aantal nieuwe gevallen gedurende 4 van de 7 voorbije dagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier