48 Brugse wildplassers kregen GAS-boete

Er waren minder wildplassers vorig jaar, mede door corona.© Davy Coghe
Er waren minder wildplassers vorig jaar, mede door corona.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op de Brugse gemeenteraad maandagavond werd het GAS-jaarverslag van 2020 besproken. In vergelijking met vorig jaar is er een daling van 26% in het aantal GAS-boetes, maar het zijn er nog altijd 327. Door corona is het aantal dossiers van wildplassen opvallend laag. Of knepen politiemannen en ambtenaren een oogje dicht, toen corona wandelaars dringend moesten?

Van de 327 dossiers ging het om 252 meerderjarigen, in 7 dossiers om minderjarigen en 68 vaststellingen werden opgemaakt voor rechtspersonen. Aan alle minderjarigen werd een bemiddelingsvoorstel aangeboden. Drie minderjarigen (en hun ouders) zijn op het bemiddelingsaanbod ingegaan, allen met een positief resultaat als gevolg waardoor een verdere geldboete niet meer van toepassing was. De overige kregen wel een geldboete. 77% van de overtreders zijn Bruggelingen, 20% zijn Belgische inwoners die niet in Brugge wonen en 3% zijn buitenlanders.

Volgens burgemeester Dirk De fauw is het totaal aantal dossiers is echter niet spectaculair gedaald in vergelijking met andere jaren: “De lichte daling kan wellicht wel verklaard worden door de coronacrisis die zorgde voor de sluiting van de horeca- en handelszaken waarbij er minder mensen op straat kwamen. Die daling deed zich vooral voor tijdens de eerste lockdown, waarbij maart, april en mei opvielen als de kalmste maanden.”

Opvallend voor GAS 2020 is dat er dit jaar slechts 48 wildplasdossiers werden opgemaakt, wat in vergelijking met andere jaren historisch laag is. Ook dit is echter een logisch en rechtstreeks gevolg van COVID-19 (geen evenementen, avondklok, …). Ook werd er meer dan ooit verweer ingediend (in maar liefst 33% van de dossiers). Nog opvallend in 2020 is de verdubbeling van het aantal inbreuken op ‘geluidsoverlast’ (nachtlawaai) en een grote stijging in het aantal vaststellingen van ‘loslopende honden’.

Nachtlawaai

In 2019 werden er voor het eerst 22 feiten van nachtlawaai gesanctioneerd met een GAS-boete. In 2020 liep het aantal vaststellingen op naar 37 feiten. “Ook deze stijging kan gedeeltelijk verklaard worden door de coronacrisis”, vervolgt Dirk De fauw. “Mensen zochten vaak allerlei andere middelen om zich bezig te houden. Thuis de muziek wat harder zetten, was daar een concreet voorbeeld van.”

“Dat er meer vaststellingen gebeurden van loslopende honden kun je als positief beschouwen. Loslopende honden (hoe braaf ook) kunnen mensen en dieren aanvallen en vormen een gevaar voor weggebruikers wanneer ze zich plots onverwacht in het verkeer begeven. Wanneer ze op private domeinen lopen, kunnen ze ook voor de nodige overlast zorgen zonder dat het onmiddellijk zichtbaar is voor hun baasjes (bv. hondenpoep achterlaten). In 2020 werd door de lokale politie extra aandacht besteed aan dit probleem en werden er maar liefst 19 vaststellingen opgemaakt voor loslopende honden”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Zwerfvuil

De meeste inbreuken in 2020 hadden te maken met het niet correct buitenzetten en/of aanbieden van afval. Afval in de ruimste zin van het woord is met in totaal 185 vaststellingen goed voor zo’n 57% van het totaal aantal inbreuken (in 2019 was dit nog 43%). In 144 dossiers daarvan ging het specifiek om het niet correct buitenzetten en/of aanbieden van bijvoorbeeld huishoudelijk afval en papier & karton. Er is dus een lichte stijging.

“Ook in het aantal meldingen van burgers zien we een gelijkaardige stijging. In 2019 ontvingen we 1.008 meldingen van rondslingerend afval terwijl dit er in 2020 iets meer dan 1.200 waren. Wellicht heeft dit een stuk te maken met de toename van de wandelaars die van de gelegenheid gebruikmaken om sluikstort te melden. Ook het tijdelijk sluiten van de recyclageparken en het werken op afspraak kan hierin een rol gespeeld hebben. Sluikstorten en zwerfvuil blijven een prioriteit voor Stad Brugge en rond dit thema wordt zowel preventief gesensibiliseerd als repressief opgetreden”, zegt besluiit Dirk De fauw.

Voorbeelden van andere GAS-inbreuken in de stad Brugge zijn: het niet correct organiseren van toeristische wandelingen (gidsen), wildplakken, hinderlijke voorwerpen op de openbare weg plaatsen, niet reglementair overnachten op de openbare weg (wildkamperen), hondenpoep, het niet netjes houden van de stoep (onkruid), enz.

Meer info over de Gemeentelijke Administratieve Sancties Brugge staat op de website https://www.brugge.be/gemeentelijke-administratieve-sancties .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier