46 Kortrijkse studenten verpleegkunde springen bij in woonzorgcentra

Zorg Kortrijk en Rhizo Zorgkrachtschool in Kortrijk werken samen om de personeelsuitval in de woonzorgcentra op te vangen door er stageplaatsen te creëren.

Silke Flo krijgt bloemen van schepen Philippe De Coene aan woonzorgcentrum Sint-Jozef in Kotrijk. Hiermee wil hij symbolisch de studenten verwelkomen bij Zorg Kortrijk. Rechts op de foto zien we ook Nancy Dedeurwaerder, algemeen directeur van Rhizo. © EDB

Vanaf vrijdag komen 46 studenten hbo5 verpleegkunde van Rhizo Zorgkrachtschool op stage in de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk. “We oriënteren de stages van onze laatstejaarsstudenten verpleegkunde eventjes anders door hen in te zetten in woonzorgcentra. De woonzorgcentra van Zorg Kortrijk zijn ingedeeld in 23 afdelingen, wat betekent dat er op elke afdeling twee studenten kunnen ingezet worden. Ze zullen ofwel op cohort- ofwel op de gewone afdelingen aan de slag zijn.”

Grote zorgnood

Door een uitbraak in wzc Ter Melle in Heule moest er naast de Covid-19-afdeling in wzc Sint-Jozef in Kortrijk een tweede dergelijke afdeling opgestart worden in Ter Melle. “Dit betekent ook dat je meer personeel nodig hebt want de zorgnood is op die afdelingen bijzonder groot”, aldus Philippe De Coene.

De samenwerking gebeurt via stageovereenkomsten. “We proberen met Zorg Kortrijk ook aan elke student minstens één weekendcontract aan te bieden, zodat zij voor die weekenddiensten een financiële beloning krijgen.” De schepen voegde er ook nog aan toe dat het door die unieke stage eventueel ook tot een tewerkstelling bij Zorg Kortrijk kan komen. “Momenteel staan er zes aanwervingen voor zorgverleners op stapel, maar we moeten regelmatig tot vervangingen overgaan.”

Andere stage dan voorzien

Silke Flo is één van de studenten die in een woonzorgcentrum van Zorg Kortrijk zal tewerkgesteld worden. Ze doet vakantie- en weekendwerk in woonzorgcentrum Biezenheem in Bissegem en kent dus de werking van Zorg Kortrijk al een beetje. Voor haar stage zou ze normaal naar het operatiekwartier in ziekenhuis Sint-Jozef in Izegem gaan. “Ik vond dat ik daar meer technieken zou kunnen leren als toekomstig verpleegkundige. We weten natuurlijk dat door corona alles verandert en dat alles anders is dan normaal. De studenten begrijpen dat natuurlijk ook!”

“Ik zal tijdens mijn stage in een woonzorgcentrum alvast ook meer mogen doen dan de zorg tijdens mijn vakantiejob. Inspuitingen en bloedafnames mag je ook uitvoeren als je een stage als verpleegkundige doet.”

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.