44 patiënten uit Brussel opgevangen in West-Vlaamse ziekenhuizen

De verschillende ziekenhuizen in West-Vlaanderen hebben tussen 1 en 27 oktober 44 coronapatiënten uit Brusselse ziekenhuizen opgevangen. Dat blijkt uit de update van de ziekenhuistransfers van de FOD Volksgezondheid en Sciensano. Luikse coronapatiënten werden nog niet naar West-Vlaanderen overgebracht.

© belga

Almaar meer ziekenhuizen komen dichter bij hun maximumcapaciteit wat de opvang en verzorging van coronapatiënten betreft. Vooral in de Luikse en Brusselse ziekenhuizen is de situatie hoogst alarmerend. Het spreidingsplan maakt het mogelijk om patiënten te transfereren naar andere ziekenhuizen die wel nog bedden beschikbaar hebben.

Vaak regelt het ziekenhuis die transfer zelf binnen het eigen netwerk of de eigen provincie. Maar ziekenhuizen kunnen ook een transfer buiten de provinciegrenzen aanvragen. Het Patient Evacuation Coordination Centre, kortweg PECC, regelt in deze coronacrisis dat spreiden van patiënten.

44 Brusselaars

Uit cijferupdate van de FOD Volksgezondheid op basis van cijfers van Sciensano over het aantal ziekenhuistransfers blijkt dat tussen 1 oktober en 27 oktober West-Vlaamse ziekenhuizen 44 coronapatiënten uit Brussel hebben opgevangen.

Uit Luik kwamen tot vandaag nog een patiënten in West-Vlaanderen terecht. Welke ziekenhuizen instonden voor de opvang van de Brusselse patiënten maken de FOD Volksgezondheid en Sciensano op vandaag niet bekend.

476 transfers in totaal

Enkel Oost-Vlaamse ziekenhuizen vingen sinds het begin van de tweede golf meer Brusselse patiënten op. Daar konden 50 mensen die ziek waren en in het ziekenhuis moesten verblijven, terecht. Ook in Antwerpen (35), Vlaams-Brabant (25) en Limburg (18) werden patiënten uit Brussel opgevangen.

Luikse patiënten werden dan weer het vaakst overgebracht naar Limburgse en Vlaams-Brabantse ziekenhuizen, respectievelijk 19 en 11 mensen. Naar Antwerpen werden 4 coronapatiënten vanuit Luik getransfereerd.

De rest van de in totaal 476 ziekenhuistransfer vonden binnen de eigen ziekenhuisnetwerken of eigen provinciegrenzen plaats.

Naar fase 2A

Het spreidingsplan voor de ziekenhuizen telt vijf fases, gaande van 15 procent voorbehouden intensieve bedden voor covid-patiënten tot een maximum van 60 procent voorbehouden bedden en het creëeren van 800 extra ziekenhuisbedden.

Donderdagmiddag werd ook duidelijk dat er wordt gewerkt aan een Plan B, waarbij 300 ziekenhuisbedden op een ‘tussenafdeling’ worden gecreëerd. Daar kunnen mensen die niet de zware beademingsmachines nodig hebben van de intensive care-afdeling, maar toch ook meer zorgen nodig hebben dan de gewone verpleging terecht.

Het comité Hospital & Transport Surge Capacity heeft intussen de algemene en universitaire ziekenhuizen gevraagd om tegen 2 november op te schalen naar fase 2A. Daarnaast werd ook gevraagd om de gewone, niet-dringende zorg uit te stellen.

Fase 0: 15 procent van de bedden op intensieve zorg moeten worden voorbehouden aan coronapatiënten (300 bedden van de in totaal 2.000 bedden) + 4 keer zoveel bedden vrijhouden voor coronapatiënten op niet intensieve afdelingen;

Fase 1A: 25 procent van de bedden op intensieve zorg moeten worden voorbehouden aan coronapatiënten (500 bedden van de in totaal 2.000 bedden) + 4 keer zoveel bedden vrijhouden voor coronapatiënten op niet intensieve afdelingen;

Fase 1B: 50 procent van de bedden op intensieve zorg moeten worden voorbehouden aan coronapatiënten (1.000 bedden van de in totaal 2.000 bedden) + 4 keer zoveel bedden vrijhouden voor coronapatiënten op niet intensieve afdelingen;

Fase 2A: 60 procent van de bedden op intensieve zorg moeten worden voorbehouden aan coronapatiënten (1.200 bedden van de in totaal 2.000 bedden) + 6 keer zoveel bedden vrijhouden voor coronapatiënten op niet intensieve afdelingen + 15 procent extra bedden met intensief karakter moeten worden gecreëerd (300 extra bedden ICU);

Fase 2B: 60 procent van de bedden op intensieve zorg moeten worden voorbehouden aan coronapatiënten (1.200 bedden van de in totaal 2.000 bedden) + 6 keer zoveel bedden vrijhouden voor coronapatiënten op niet intensieve afdelingen + 15 procent extra bedden met intensief karakter moeten worden gecreëerd (die van fase 2A)+ 25 procent extra bedden met intensief karakter moeten worden gecreëerd (800 bedden extra in totaal).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.