44 Fietsvedetjes doen menig wielertoerist blozen

Greetje Demeulenaere, Fleur Delvinquiere en Joke Cathenis delen de liefde voor de fiets. © Davy Coghe
Redactie KW

Ze zijn met 44 dames en knallen rond in mooie rode outfit. En ondertussen kunnen ze, vrouw zijnde, nog altijd wel kunnen keuvelen met elkaar. Maar vergis je niet, de Fietsvedetjes staan hun mannetje en doen menig wielertoerist blozen. Ja, (ook) omwille van de sportieve prestaties… de Op zondag 30 september organiseren ze voor de zesde keer hun ‘Fietsvedetjes Tour’. Greetje Demeulenaere (46), Fleur Delvinquiere (39) en Joke Cathenis (45) vertellen honderduit over de liefde voor de fiets.

Waarom kruipt een vrouw op een koersfiets?

“De meesten van ons zijn ertoe aangezet omdat hun man ook met de koersfiets rijdt. Maar we doen het uiteraard voor de sport, meer nog dan bij mannen is het sociaal contact erg belangrijk. Want ik fiets eigenlijk nooit alleen”, opent Greetje.

“Ik ook niet”, beaamt Fleur. ,,Fietsen is voor ons een sociaal gebeuren. Maar voor mij is het ook een vorm van toerisme, het verkennen van een streek met de fiets prikkelt me enorm. Ik kom zot als ik een berg zou moeten oprijden in een auto!”

“Ik heb mijn hele leven al gesport, maar door een blessure aan de knie ben ik beginnen fietsen. Enkel voor mijn fietsdoelen te behalen, fiets ik ook alleen om zo extra kilometers af te malen. En de vrijheid die je voelt als je met een mountainbike door het bos rijdt, bezorgt je een zalig gevoel“, besluit Joke.

De meesten mannen voetballen en grijpen later naar de fiets…

“Bij ons is het vooral eigenlijk een kwestie van evenwicht vinden tussen werk, het gezin en dan nog de vrije tijd vinden om te fietsen. Ik ben altijd al sportief geweest”, zegt Greetje (ondertussen lachen de dames dat ze, net terug van een Fietsvedettweekendje, toch echt geen leven hebben).

“Turnen, veldlopen, skiën,… noem maar op. Maar inmiddels fiets ik toch al 12 jaar. Daarnaast doe ik nog pilates workout en yoga.”

“Ook ik doe pilates en loop om de conditie op peil te houden”, zegt de Jabbeekse Fleur. “Maar net als Greetje fiets ik al 12 jaar.”

“Vroeger deed ik vooral aan gevechtssport,”sluit Joke af. “Maar ook turnen en ballet vond ik leuk. Maar ook surfen, zeilen of squash, zolang het maar sport was. Met de fietsvedetjes hebben we ook een loopclubje. Maar eigenlijk stimuleren we als vriendinnenclub elkaar om aan sport te doen, altijd komt er wel iemand af met een voorstel. ‘s Winters hebben we een vaste spinningavond.”

Wat is het verschil tussen een man en een vrouw op de fiets?

“Mannen zijn op sportgebied echt wel haantjes, ze willen zich bewijzen én de beste zijn. Het is veel meer elk voor zich én het competitieve primeert. Als er iemand bij ons een platte band heeft, dan wordt er gewoonweg op haar gewacht. Bij mannen is dit echt niet altijd het geval. En als we samen rijden, primeert de gezelligheid boven het competitieve.”

“Dit weekend trokken we met ruim dertig personen naar Gent om daar deel te nemen aan ‘Het grootste vrouwenpeloton’. Ja, het was ook een beetje feestweekend… We zijn gewoon socialer. Maar vergis je niet, we rijden in groep ook wel een stevig tempo hoor. En regelmatig snellen we mannelijke companen voorbij. En niet iedereen vindt dat even leuk. Nog een verschil, misschien hebben we gewoonweg wel mooiere benen?”lachen ze.

“Alhoewel ook mannen mooie benen kunnen hebben! En ook onze outfits, doelbewust doen we het zonder advertenties erop, zijn ook veel mooier.”

Ach, dan toch dat uitpakken met sportieve prestaties. Hoe zit dat bij jullie?

,,We hebben dit jaar met 26 van de 44 Fietsvedetjes de Granfondo Saint-Tropez gereden. Toch wel een ritje van 170 kilometer met 2.600 hoogtemeters”, legt Greetje uit. “Later op het jaar staat de beklimming van de legendarische col Pico de Veleta, zo’n 43 kilometer klimmen, op mijn agenda.”

Fleur: “Ik reed al de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Goldrace. Ook bergen als de Stelvio of de Mortirollo ben ik al opgereden.”

Vooral Joke heeft een indrukwekkend fietspalmares: “Een achttal keer de Ronde van Vlaanderen, de Goldrace, de drie Ballons in de Vogezen en heel wat beklimmingen in het hooggebergte”,somt Joke op.

“In geval van pech kunnen we allemaal best wel ons mannetje staan hoor”

“In 2020 willen we als groep ook een rondreis per mountainbike, gekoppeld aan een goed doel, ondernemen,”sluit Fleur af.

En hoe staat het met jullie technische kennis?

Op de vraag wat een ’52×12′ (een reguliere versnelling bij de profwielrenners, nvdr) kunnen de dames ternauwernood antwoorden…

“Het is iets met de tandjes, maar de verhouding klopt niet echt”, probeert Greetje nog. “Och, het is zeker een maat van een of ander stuk textiel”, lacht Fleur.

En op de eigenlijk wel gemene en machovraag wat ‘een bruggetje’ (een voetbalterm, waarbij de bal door de benen van de tegenstander wordt gespeeld, nvdr) weet het vrolijke sportieve trio helemaal geen antwoord te verzinnen. Maar de vrouwen kunnen wél vlot een lekke band herstellen.

“We rijden voor onze fietsdoelen ook vaak alleen, dus iedereen kan wel zijn mannetje staan hoor bij fietspech!”, zetten ze me vlot op mijn plaats, terwijl ik al aan de ober de rekening vraag…

Op zondag 30 september organiseren de Fietsvedetjes voor de zesde keer op rij hun fietsevenement ‘Fietsvedetjes Tour’. Starten doe je tussen 8 en 11.30 uur aan Tennisclub Logan in de Isenbaertstraat 22. Men kan kiezen tussen 50, 80 of 120 kilometer langs fietsvriendelijke wegen.

Er zijn goede bevoorradingen en na afloop wordt u vergast op een gratis Vedett en een fietsbidon van de Fietsvedetjes. De deelnameprijs bedraagt 10 euro. Per inschrijving schenken De Fietsvedetjes twee euro aan Care India, een kleinschalige Vlaamse organisatie die zich inzet voor de straatkinderen in Chennai. (PA)

Meer info vind je op de website fietsvedetjes.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier