40ste editie van de Zonnebatjes met Frans Bauer en befaamde evenwichtskunstenaar

Het Batjesplatform stelde in d'Oude Timmerie het driedaags programma voor dat wellicht iedere bezoeker zal kunnen bekoren. (foto ZB)
Redactie KW

Velen kijken er al lang naar uit en nu is het zover: op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 en zondag 2 juni staan de Zonnebatjes op stapel. Wat 40 jaar eerder lokaal begon, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een topevenement in de regio.

“Natuurlijk is er in de loop der jaren heel wat veranderd”, zegt Kristof Noyez van het Batjesplatform. “Wat eerder bescheiden begon met enkel plaatselijke handelaars groeide uit tot een event met een 120-tal deelnemers. Wat niet veranderd is, is het basisprincipe van het toenmalig NCMV. Elk jaar proberen we echter iets nieuws, hetzij een activiteit of een hoogstaande, spectaculaire attractie. Dit jaar hebben we met Compagnie Altitude op zondag 2 juni internationale klasse. Evenwichtkunstenaar Didier Pasquette werkte samen met de grootste circussen van de wereld en deed alle grote wereldsteden aan. Wij met de batjes konden hem strikken om naar Zonnebeke te komen. Werkelijk een topattractie.”

Niets van dit alles was mogelijk zonder de steun van onze sponsors. Dankzij hen is de toegang zowel op vrijdag, zaterdag als zondag volledig gratis

De Zonnebatjes starten op vrijdag 31 mei. Vanaf 18.30 uur wordt het verkeersvrije marktplein een groot openluchtrestaurant met het tweede Foodtruckfestival. “Vorig jaar werd ons nieuw initiatief een succes en dat willen we dit jaar herhalen. Er zijn meer deelnemers dan vorig jaar en er is ook gezorgd voor muzikale omlijsting en animatie voor heel de familie. Speciaal dit jaar is cocktailbar The Pharmacy. Zinderende cocktails en verrassende gerechten zullen ons Foodtruckfestival kruiden”, aldus Kristof.

Schlagerfestival

Zaterdag 1 juni wordt alvast een topavond met het 16de Schlagerfestival. De organisatoren zorgden voor een topaffiche met François Toorré, Sasha & Davy, Sam Gooris, Get Ready, Jettie Pallettie, De Romeo’s en top of the bill Frans Bauer. Om 15 uur is er een rondgang door de koninklijke fanfare Sint Cecilia en opening van de kermiskramen op het marktplein en om 17.30 uur start het schlagerfeest. De Roeselarestraat en de Ieperstraat worden vanaf 17 uur afgesloten en een treintje brengt het publiek naar het centrum. Vanaf de Briekke is er parkeren in visgraatsysteem mogelijk.

Braderie & Place du Tertre

Zondag 2 juni is de grote braderiedag met een mix van plaatselijke handelaars en marktkramers en een ruim aanbod aan animatie. “Het centrum is verkeersvrij van 10 uur tot 22 uur. Het is alvast geen sinecure om het 3 km lange centrum te vullen, maar met onze 120 deelnemers lukt dat perfect”, aldus Kristof. In de Ieperstraat is er de 17de grote braderie, opendeur bij lokale handelaars, modeshow, grime, schminkster en optredens van Jacco Ricardo en de Mini Maxi Band. De Langemarkstraat pakt uit met de 6de editie van Place Du Tertre met meer dan 50 deelnemers en optredens van Trio François Toorré en Alex, Rudy en Ilse. De Roeselarestraat kan omschreven worden als het kinderdorp met diverse springkastelen, elektrische quads, ballenworp en optredens van Danny Fabry met danseressen en Cliff. Bijzonder is het Virtual Theater waarbij Noah Cherry de wetten van de zwaartekracht trotseert met spectaculaire acts van paaldansen en acrobatie. Op het marktplein laat Dance Space de toeschouwers genieten en zorgt Compagnie Altitude voor halsbrekende spectaculaire acts. “Niets van dit alles was mogelijk zonder de steun van sponsors want dankzij hen is de toegang, zowel op vrijdag, zaterdag als zondag volledig gratis”, besluit Kristof.

(NVZ)

Meer info op www.zonnebatjes.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier