40 kaarsjes voor Tieltse Perskring: jubileumfeest door corona verplaatst naar juni 2021

De allereerste bestuursploeg van de Tieltse Perskring. V.l.n.r. Fons Vermeersch, Geert Van Hecke, André Taghon, Bertrand De Rudder, Willy Tack, Ronny Neirinck en Guido Defour. © gf
Redactie KW

Exact vier decennia geleden zag de Tieltse Perskring het levenslicht. De voorbije veertig jaar mochten liefst 140 journalisten zich trots lid noemen van de vereniging en dat zou normaal dit weekend uitbundig gevierd worden. De coronacrisis besliste er anders over, maar wij laten stichtend lid en erevoorzitter Guido Defour terugblikken op enkele sleutelmomenten.

De oprichting

De geboorte van de Tieltse Perskring gebeurde onder het dak van het voormalige café Bridge op de Tieltse Markt. “Op 10 februari 1981 werd de eerste steen gelegd, op 11 maart volgde de officiële doopplechtigheid”, blikt Guido terug. “We waren met zeven stichters: Alfons Vermeersch, Willy Tack, Geert Van Hecke, André Taghon, Bertrand Derudder, Ronny Neirinck en ikzelf. Willy, Bertrand, Fons en André zijn ondertussen jammer genoeg al overleden, maar hun erfenis dragen we trots verder. De Tieltse Perskring werd opgericht om onderling goeie afspraken te kunnen maken en een hechte vriendschapsband onder het persgild te smeden. Zaken waar we meer dan in geslaagd zijn.”

Groepsreizen

Een vaste waarde zijn de groepsreizen die de Tieltse Perskring organiseerde. “In totaal trokken we al negen keer naar het buitenland en hebben we vaak de Tieltse zustersteden bezocht, waaronder zelfs vier keer Bruneck. Telkens topmomenten waar de banden stevig aangehaald werden. Normaal zouden we onze tiende reis in mei afgewerkt hebben: een trip naar Nederland. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten.

Halve uitgeverij

Negen boeken heeft de Tieltse Perskring al op het palmares prijken. Alles begon met Tielt, een hart in Europa en nu werd een jubileumboek gelanceerd om de veertigste verjaardag in de verf te zetten. “In 1998 lanceerden we Kunstenaars uit het Tieltse en koppelden daar ook een kunstroute doorheen Tielt aan. Toenmalig cultuurminister Luc Martens zakte zelfs af naar de voorstelling.”

Het is altijd ons doel geweest om mensen met elkaar te verbinden

Een jaar later werd Hij Komt van Kanegem gepubliceerd. “Danny Verlinden herschreef de legende en maakte er een vlot lezend verhaal van. Eigenlijk hebben we met elk boek geprobeerd om de Tieltse cultuur en geschiedenis dichtbij de mensen te brengen.”

20 jaar Perskring

“Een verjaardag die we niet zomaar wilden laten passeren. We maken er een punt van om elke vijf jaar wel iets moois op poten te zetten, maar 20 jaar was toch een mijlpaal. En daar haalden we alles voor uit de kast. We haalden enkele prachtige Russische iconen vanuit onze Poolse zusterstad Szamotuly naar Tielt en die expo lokte ruim 1.000 bezoekers. De opbrengst schonken we aan een school in het dorpje Baborowo, niet ver van Szamotuly. We moesten die iconen voor enkele miljoenen oude Belgische frank laten verzekeren en ik heb toen zelfs voor de ambassadeur van Polen in het Pools gespeecht. Ik weet nog altijd niet of die er alles van begrepen heeft.” (lacht)

Stadswandelingen

In 2005 was de Tieltse Perskring de drijvende kracht achter een zestal stadswandelingen om de 25ste verjaardag kracht bij te zetten. “De routes werden uitgestippeld door Rudi Ailliet en Nancy De Smet en waren een schot in de roos. Organiseren zit ons in het bloed en dat onderscheidt de Tieltse Perskring ook wel van andere persverenigingen in de omgeving. Het is altijd ons doel geweest om mensen met elkaar te verbinden.”

40 x Ronny

In 2017 ging Ronny Neirinck, zowat zijn hele carrière de huisfotograaf van Roularta en De Krant van West-Vlaanderen, met pensioen. “Die man is een monument binnen de perswereld én onze Perskring. Zijn afscheid konden we dus niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. We waren het hele jaar in de weer om een fotoboek samen te stellen dat Ronny’s carrière in veertig foto’s samenvatte. Een huzarenstukje, maar het resultaat mocht er meer dan zijn. De voorstelling in het Inofec Kaffee zal ons nog lang bijblijven.”

Afscheid

In veertig jaar tijd moest de Tieltse Perskring ook van heel wat trouwe (bestuurs)leden afscheid nemen. “Pioniers als Alfons Vermeersch, Willy Tack, André Taghon en Bertrand Derudder zijn ondertussen overleden, maar ook mensen als Ann Van Nieuwenhove en Marc Debruyne, die na een dappere strijd van ons heen gingen. We missen hen nog elke dag en wanneer we volgend jaar, op 12 juni 2021, in uitgesteld relais onze veertigste verjaardag vieren, zullen zij in gedachten bij ons zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier