39 leerlingen van Wijnberg bleven donderdag thuis, dokter verwacht geen nieuwe besmettingen

Coördinerend directeur Hans Seynhaeve en directeur van Wijnberg Hans Van De Moortele gaven donderdagavond meer uitleg over de coronasituatie in hun school. © Olaf Verhaeghe
Stefaan Lernout

De kinderen van het vijfde leerjaar van de vrije basisschool Wijnberg mochten na afloop van hun studiereis naar Brugge nog niet onmiddellijk naar huis. Woensdag bleek hun leerkracht besmet te zijn met het coronavirus, daarom werden de kinderen met steun van AZ Delta op donderdagavond aan een onderzoek onderworpen.

Dokter John Leenkegt gaf wat uitleg bij dat onderzoek. “Bij aankomst van de studiereis werden alle leerlingen gescreend. Bij die kinderen waar effectief infectieverschijnselen werden vastgesteld, werd getest of ze drager waren van het virus. Uiteindelijk werd na screening, die test uitgevoerd bij slechts een klein aantal leerlingen. Werkelijk een miniem aantal.” Resultaten zijn nog niet bekend, of er kinderen besmet zijn wordt pas duidelijk in de loop van de avond.

Wat zijn de gevolgen voor een school, die met dergelijke besmetting wordt geconfronteerd? Directeur Van De Moortel is tevreden over het beperkt aantal afwezigen, veel heeft te maken met de goede communicatie vanuit school en gemeente vindt hij. “Deze morgen daagden 39 leerlingen niet op, ongeveer een zevende van het totale leerlingenaantal. Twee kinderen uit de bewuste klas zijn na bekendmaking van de besmetting, zelf door hun ouders zelf naar de dokter gebracht voor onderzoek.

Ook dokter John Leenknegt was ter plaatse om de screening bij de vijfdeklassers toe te lichten.
Ook dokter John Leenknegt was ter plaatse om de screening bij de vijfdeklassers toe te lichten.© SLW

Voor alle duidelijkheid: de screening die nu aan de gang is, gebeurt in samenwerking met het agentschap Zorg en Gezondheid”, onderstreept directeur Hans Van De Moortel. “Ook de ouders waren aanwezig bij de screening, zij waren in de gelegenheid om vragen te stellen aan de artsen. Ook het hele lerarenkorps laat zich screenen.”

Dokter Leenknegt heeft er trouwens alle vertrouwen in. “Ik heb er een positief gevoel bij. We verwachten eigenlijk niet veel of geen extra besmettingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier