39 borden met straatnamen van personen in Tielt krijgen extra info: “Herinnering levendig houden”

Het Generaal Maczekplein heeft nu voor het eerst een officieel straatnaambord.©Wouter Meeus foto WME
Het Generaal Maczekplein heeft nu voor het eerst een officieel straatnaambord.©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Over Groot-Tielt verspreid hebben 39 straten, allemaal met een naam verwijzend naar een bekende (lokale) figuur uit het verleden, een nieuw naambord gekregen. Dat verschaft meer duidelijkheid over de functie die elke persoon bekleedde en hun geboorte- en sterftejaar. De Tieltenaar leert gegarandeerd bij. Of wist u al dat de Biermanstraat vernoemd werd naar een aanvoerder van de boerenkrijg?

De werkgroep Identiteit van de Stad, die onder de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid valt, lanceerde anderhalf jaar geleden het voorstel om naar het voorbeeld van andere gemeenten een korte duiding te voorzien bij straatnamen die verwijzen naar personen. “Sommige straatnamen verklapten al de functie van de persoon, zoals Deken Darraslaan of de Burgemeester A. Guilbertlaan, maar anderen helemaal niet”, zegt beleidscoördinator vrije tijd Céline D’hulst.

Namen zelf wijzigen niet

“De namen van de straten kunnen niet zomaar gewijzigd worden, maar een woordje extra uitleg kan de persoon in kwestie wel beter duiden en de herinnering levendig houden”, zegt erfgoedschepen Grietje Goossens (Iedereen Tielt).

De zoektocht naar uniformiteit was niet zo eenvoudig. Het stadsbestuur besliste om meteen alle 39 straatnamen die verwijzen naar personen van dergelijke duiding te voorzien. Om de borden niet vol te stouwen met info, werd de consensus bereikt om het te houden bij de vermelding van de volledige naam met geboorte- en sterftejaar en een korte omschrijving van een of meerdere (hoofd)functies. Die info prijkt boven de straatnaam in drukletters. Het wapenschild van de stad kreeg een plekje in de linkerbovenhoek. Heel wat borden hangen inmiddels al in de straat waar ze thuishoren, maar nog niet allemaal.

Vier weetjes

In heel dit project, dat het stadsbestuur een slordige 40 euro per bord kost, vallen een viertal zaken op.

1. Het bordje van het Generaal Maczekplein, verwijzend naar de Poolse bevrijder en enige ereburger van Tielt, vervangt geen ander, want er hing zowaar nog geen. In de volksmond hebben Tieltenaren het dan ook meestal over ‘de put’.

2. Welgeteld één bordje van de 39 draagt de naam van een vrouw: de Magdalena Huysstraat. Ze was de moeder van oud-burgemeester Michiel Van Daele en een van de allereerste vrouwelijke volksvertegenwoordigers. “Er zullen in de toekomst nog straten naar vrouwen vernoemd worden, maar het ligt niet eenvoudig: die naam moet bijvoorbeeld ook passen bij andere straatnamen in de directe omgeving.”

3. De extra info die de straatnaamborden verschaffen zal gegarandeerd helpen om de Willem Pantinlaan en de Plantinstraat beter uit elkaar te houden. Het waren in de 16de eeuw min of meer tijdgenoten, maar eerstgenoemde was een Tielts medicus en letterkundige, terwijl Christophe Plantin een Antwerps drukker en uitgever was.

4. De Biermanstraat in Schuiferskapelle heeft niets te maken met een biervoerder of zo, maar is genoemd naar Jean Bierman, aanvoerder van de boerenkrijg in Tielt en omgeving, waarbij de plaatselijke bevolking eind 18de eeuw in opstand kwam tegen de Franse bezetter. (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier